Büyükekşi: Eski köye yeni adet getirin

Teknolojik değişimin günümüzde eskisinden çok daha hızlı olduğunu belirten TİM Başkanı Büyükekşi, Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası etkinliklerinde yaptığı konuşmada gençlere seslenerek, "Sizden beklentimiz, eski köye yeni adet getirmenizdir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Ekonomi Bakanlığı koordinasyonunda düzenlediği Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası etkinlikleri başladı. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yaptığı konuşmada, 3 boyutlu yazıcılar, yapay zeka, nanoteknoloji, tıp, nörobilim, enerji ve çevre sistemlerinin hepsinin teknoloji eşikleri barındırdığını söyledi. Mehmet Büyükekşi, teknolojik değişim ve dönüşümün günümüzde eskisinden çok daha hızlı olduğunu belirtti. Büyükekşi, gençlerden beklentilerinin eski köye yeni adet getirmeleri olduğunu dile getirdi.

Teknoloji eşikleri sayesinde Tesla'nın 100 yıllık otomotiv firmalarını geride bıraktığını belirten Büyükekşi, "Cep telefonunu 1973'te Motorola buldu. Ama bugün Apple ve Samsung'un çok gerisinde." ifadelerini kullandı.

Tarihin teknoloji eşiklerini takip ederek başarıya ulaşan, ya da etmeyerek başarısızlığa mahkum olan firmalarla dolu olduğunu kaydeden Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok çalışarak, okuyarak, inceleyerek, merak ederek eşikleri inşallah hep birlikte yakalayacağız. 2000 yılına gelindiğinde dünyada icat edilecek her şey icat edildi diyenler, bugünleri hayal dahi edemedi. Gelinen seviyelere bakarak geç kaldık diyenler ise teknoloji trenini hiçbir zaman yakalayamadı. Geç kaldım diye dövünmeye hiç gerek yok. Zaman, yaratıcı ve özgüvenli olma zamanı. Bu treni yakalama, bu yolculuğa ortak olma zamanı. Ön vagonda olmamak çok önemli değil. Asıl önemli olan treni kaçırmamak."

"Girişimcilikte tren kaçırılmayacak"

TİM Başkanı Büyükekşi, teknolojide, sanayide, üretimde, girişimcilikte treni kaçırılmayacağını belirtti.

Üretimde buhar gücünün kullanılmasıyla birinci endüstri devriminin yaşandığını belirten Büyükekşi, "Elektrik kullanımı yaygınlaştı, seri üretime geçildi. 2. endüstri devrimi geldi. 3'üncüsünde bilgisayar keşfedildi. Elektronik ve bilişim teknolojileri çağı yaşandı. Şu an 4. devrimin eşiğindeyiz. Ancak, dünya o kadar hızlı değişiyor ki devrimler arası zaman artık eskisinden daha kısa." dedi.

Büyükekşi, değişime ayak uydurabilenlerin treni hızla yakaladığını gençlerin gayretleri, çalışmaları ve azminin trende yer alınmasını sağlayacağını söyledi.

Büyükekşi, "İnovasyon, çok maliyetli, çok zorlu, çok karmaşık, çok değişik, çok farklı olmak zorunda değil. Doğru yerde, doğru zamanda, doğru ihtiyaca yönelik olması belki de başarının anahtarı." diye konuştu.

İnovasyonun sadece bilim insanlarının, ya da devasa bütçelere sahip firmaların tekelinde olmadığını kaydeden Büyükekşi, "Daha mikro alanlarda, mütevazi bütçelerle yenilikçi ürünler geliştirebiliyoruz. Hatta bu çalışmaları destekleyen gönüllüler, sizi fonluyor, projenize katkı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Büyükeşi, "Bugün ABD merkezli KickStarter, İndieGoGo gibi kuruluşlar, Türkiye'de ise ArıKovanı bu amaca hizmet ediyor. Hatta son dönemde bunlar, ABD’de kamu yararı gözeten kuruluşlar statüsüne geçti. Bu gibi projeleri destekleyelim. Hukuki temellerini güçlendirelim. Gençlerimiz, girişimcilerimiz buralardan daha fazla yararlansın." şeklinde konuştu.

Türkiye'de sadece 15-24 yaş grubunda 13 milyon gencin var olduğunu belirten Büyükekşi, "Nüfusun yarısı 30 yaş, yüzde 64'ü 40 yaş altında. İnanıyorum ki, gençlerimizin azim ve üretkenliğiyle geleceğimiz çok daha aydınlık olacak." dedi.

"Eski köye yeni adet getirin"

Etkinliği takip eden gençlere de seslenen TİM Başkanı Büyükekşi, “İnovasyon ve girişimcilikle ilgili sizlerden beklentimiz net, sski köye yeni adet getirmenizi istiyoruz. İhtiyacımız olan tek şey hayal gücü. Gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmesi, fikirlerini girişimcilikle gerçeğe dönüştürmesi en büyük temennimiz. Bugün burada bir kişiye bile ilham olabilirsek bize yeter. Bir gencimizi dahi farklı düşünmeye yönlendirebilirsek, hedefimize daha çok yaklaşacağız. Bu topraklarda tarih boyunca birçok bilim insanı yetişti. Kıtalar arası ilk uçuşu gerçekleştiren Hezarfen Ahmed Çelebi, dünyanın ilk Arabalı Vapur fikrinin sahibi Hüseyin Haki Efendi gibi. Bu örnekler bize şöyle sesleniyor: Dün bu coğrafyada inovasyona yönelik önemli adımlar atıldı. Bugün de bu adımlar atılacak. Bu alanda en büyük gücümüz, gençlerimiz” ifadelerini kullandı.

TİM, Uluslararası İnovasyon Profesyonelleri Derneği Türkiye Temsilcisi oldu

Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası kapsamında düzenlenen imza töreniyle TİM, Uluslararası İnovasyon Profesyonelleri Derneği’nin (IAOIP) Türkiye Temsilcisi oldu. Konuya ilişkin iş birliği protokolü TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve IAOIP Başkanı Brett Trusko tarafından imzalandı. ABD’de 2012 yılında kurulan, 72 ülkeden bin 500’e yakın üye sayısına sahip olan IAOIP, inovasyon alanında bilimsel yayınlar ve çeşitli sertifika programları sunuyor. Bu kapsamda TİM bünyesinde yapılanan IAOIP Türkiye Temsilciliği de “İnovasyon Profesyoneli Sertifikası, İnovasyon Yöneticisi Sertifikası, Design-Thinking Sertifikası, Yaratıcı Problem Çözme Teorisi (TRIZ) Sertifikası, İnovasyon Metodları Sertifikası” gibi inovasyon alanında yetkinlikleri geliştirmek amaçlı sertifika programları düzenleyecek.

Dünyada inovasyon alanına ilgi duyan ve inovasyon profesyonelleri arasında güçlü bir iletişim ağı sağlayan IAOIP’ın Türkiye Temsilciliği, inovasyon alanında Türkiye’deki yetkinlikleri çeşitli konferanslar ve eğitim fırsatlarına daha kolay erişim sağlayarak geliştirmeye odaklı olacak ve Türkiye’de inovasyon alanında çalışanlar arasında bir işbirliği ortamı kuracak. Tüm ihracatçı firmaların ücretsiz üye olabileceği sistem kapsamında öğrenci, profesyonel, akademik ve kurumsal üyelik kapsamında da indirimler uygulanacak.

Dört gün boyunca sürecek

Arçelik, Çalık Holding, Sabancı Holding, TEB, Turkcell ve Türk Hava Yolları’nın stratejik partnerliğinde gerçekleştirilen etkinlikte dört gün boyunca paneller, workshoplar ve networking toplantıları yapılacak, önemli konferanslarda yerli-yabancı birçok ünlü isim de konuk edilecek.

Bu yıl yeni bir açılıma gidilerek bünyesine yeni girişimlere fırsat sunma amacı taşıyan Born Global’ı da dahil eden etkinlikte, ayrıca iki farklı kategoride yerli ve yabancı girişimciler için Pitching yarışmaları düzenlenecek.