”Büyüme öngörüsünde değişiklik yok”

Unaktıan, ileride belli zamanlarda revizelere gidilebileceğini ancak şu an için yüzde 4'lük tahminde değişiklik olmadığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, büyüme tahminlerinin yüzde 4 olduğunu anımsatarak, şu an için öngörülerde değişiklik olmadığını söyledi.

Unakıtan, Active Academy tarafından düzenlenen Uluslararası Altın Zirvesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, işsizlik fonunun kullanılma alanlarıyla ilgili hükümetin herhangi bir karar vermediğini söyledi.

Bakan Unakıtan, OECD'nin açıkladığı raporda yer alan büyüme tahmininin hatırlatılması üzerine, tahminlerin belli zamanlar yapıldığını, bütçeyi hazırlarken orta vadeli plan üzerinde durduklarını, orta vadeli planlarında büyüme öngörülerinin yüzde 4 olduğunu anımsattı.

Unakıtan, şöyle devam etti:

"Dünyanın ekonomik durumu dinamik bir şekilde değişiyor. Bırak aydan aya değişmeyi, günlük değişmeleri görüyoruz. Bugünlerde de çok hassas günlerin içerisinde bulunduğumuzu herkes biliyor. İleride bunlarla ilgili bir tahmin değişikliği olursa, zaten revizelere gidilir. Ama ikide bir 'OECD şöyle dedi, haydi biz de değiştirelim. IMF böyle dedi, biz de değiştirelim. Dünya Bankası böyle dedi, biz de değiştirelim' gibi tahminler değişmez. Bizim şu andaki büyüme tahminlerimiz yüzde 4'tür. İleride belli zamanlarda revizelere gidilebilir. Plan revizelerine gidilebilir. Eğer öyle bir unsur söz konusu olursa, bizim uzmanlarımız tahminlerinde herhangi bir değişiklik yaparsa, oturur onları konuşuruz. Ona göre revizeler yapılabilir. Fakat şu gündeki bizim planımız, projelerimiz ve kalkınmadaki tahminimiz budur."

"Bütçeyi, daha az açıkla kapatacağız"

Gazetecilerin, 2008'de vergi ile ilgili ne aşamada olduklarına ilişkin bir sorusu üzerine, vergi gelirlerinin iyi olduğunu söyledi. Unakıtan, şöyle devam etti:

"İyi bir aşamadayız. Ekim sonuçlarına göre durumumuz gayet iyi. Yani, tahmin edilenden daha düşük bir vergi topluyoruz diye bir şey söz konusu değil. Vergi gelirlerimiz iyi. Yıl sonu itibariyle bütçedeki rakamlardan daha iyi para toplayacağımızı tahmin ediyorum.

Size bir rakam vereyim; aşağı yukarı bizim 2008 yılındaki öngördüğümüz bütçe açığı, 14 milyar YTL civarındaydı. Ama Ekim sonuna geldik. Bu açık 5 milyar YTL civarında, 4,9 milyar. Önümüzde Kasım ve Aralık ayları var. Yaptığımız, o öngördüğümüz açıktan daha az bir açıkla bütçeyi kapatacağımız anlaşılıyor. Bu da hem harcamalarımızın hem de gelirlerimizin tahminlerimizden daha iyi bir durumda olduğunu gösteriyor."