Büyüme revize hedefin de altında olacak

Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı veri paylaşımına ilişkin protokol imzaladı. Maliye Bakanı yeni büyüme beklentisini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA (DÜNYA) – Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 büyümesinin yüzde 2,5-3 aralığında olacağını söyledi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında denetimin etkinleştirilmesi için veri paylaşımı protokolü imzalandı. Protokolün imza töreninde soruları yanıtlayan Maliye Bakanı Şimşek 2012 büyümesinin yüzde 2,5-3 aralığında olacağını söyledi. 
 
Şimşek, sanayi büyüme oranı dahil verilerin açıklandığını hatırlatarak,  "Büyüme, 2,5-3 arası bir noktada gerçekleşir. Revize öngörülerimizin de bir miktar altında kalır. Dünyadaki bütün ülkeler daralıyor. Japonya ve Almanya da bu durumda. Zor bir yıldı" dedi. 
 
2013 için büyümeyi destekleyecek bir düzenleme yok
 
Mehmet Şimşek, bir soru üzerine 2013’te büyümeyi desteklemek amacıyla iç talebin canlandırması yönünde girişimler olduğunu, cari açıktaki düşüş ve enflasyon oranlarındaki gerilemeyle Merkez Bankası’nın elinin güçlendiğini, faiz düşüşleriyle de bankaların kredi vermeyi hızlandırdığını hatırlattı. Şimşek, maliye politikası açısından iç talebi canlandırmaya yönelik bir uygulamanın şimdilik gerekli görülmediğini, gevşetme ya da sıkılaştırma yönünde maliye politikalarında bu aşamada bir değişiklik düşünmediklerini açıkladı. 
 
İstihdam teşvikleri
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlar Kurulu gündemine gelmesi beklenen kadın, genç, engelli ve bölgesel istihdam teşviklerinin maliyetini öngörerek 2013 bütçesine bir miktar ödenek konulduğunu, İşsizlik Sigortası Fonu’nun bu amaçla kullanımı yönünde bir karar bulunmadığını açıkladı. Şimşek buna karşılık,  fonun kuruluş amaçlarının birinin de istihdamı desteklemek olduğunu hatırlatarak, Maliye olarak bu yöndeki girişimlere sıcak baktıklarını vurguladı. Şimşek, Maliye olarak genel kamu dengesini takip ettiklerini, merkezi hükümet bütçe verileri dışında takip edilen İşsizlik Sigortası Fonunun bu özelliği nedeniyle harcamalarda kullanıldığı eleştirilerine katılmadığını belirtti.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de hem istihdam paketi hem de çocuk teşvikine yönelik olarak İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının kullanılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bazı şeyleri ilk kez duyuyorum ama koordinasyon içinde bu çalışmalar sürüyor. Şu anda ne evet ne de hayır diye bir yanıt veremem" dedi. 
 
Mehmet Şimşek, 3 çocuğa teşvik verilmesi yönündeki çalışmaların Başbakan Yardımcısı Ali Babacan koordinasyonu ile devam ettiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bu konuda bir talimatı bulunduğunu açıkladı. 
 
"Kadın istihdamını arttırmak istiyoruz"
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de kadın istihdamını yüzde 38'lere çıkarmak istediklerini, uzun doğum izinlerinin kadınların özel sektörde çalışmasını güçleştireceği kaygısını taşıdıklarını açıkladı. Çelik, hükümetin, doğum izninin 6 aya çıkarılması yönündeki talebine rağmen, özel sektörün buna sıcak bakmadığını söyledi. Çelik, buna karşılık kreş vb. desteklerle kadın istihdamına katkı vermenin daha olası görüldüğünü kaydetti. 
 
Sözleşmeli personele Başbakanımız söz verdi 
 
Faruk Çelik, yerel yönetimlerde çalışan sözleşmeli personelin kadroya alınması konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın söz verdiğini belirterek, "Başbakanımızın hiçbir sözü yerde kalmadı" dedi. Çelik, kamu personel sistemi içindeki sözleşmeli personele yönelik olarak ise personel rejimine yönelik olarak yürütülen genel çalışmanın içinde bir çözüm bulmak istediklerini kaydetti. 
 
Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, işyerlerine ilişkin veri paylaşımı yapılacak. İki bakanlık denetim elemanları denetledikleri işyerleriyle ilgili bilgileri hem mali hem de çalışma-sosyal güvenlik mevzuatı açısından kayda geçirmiş olacak. Protokol imza töreninde uygulama, "denetim elemanı sayısı 20 bine çıktı" sözüyle özetlendi.