Çağlar: Boğa piyasasına girdiğimiz anlaşılıyor

Küresel büyümede bir toparlanma dönemine girildiğini söyleyen İTO Başkanı Çağlar, "Yurt içi verilere baktığımızda bir boğa piyasasına girdiğimiz anlaşılıyor" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, ağustos ayı meclis konuşmasında oda üyelerine ve basın mensuplarına seslendi.

Çağlar, "Yaz aylarının sakin temposunu geride bırakmak üzere olduğumuz bugünlerde Küresel büyümede bir toparlanma dönemine girdik. Bunu dünya deniz ticaretinin seyrinden, emtia fiyatlarından ve gelişmekte olan ülkelerdeki yükselen büyüme rakamlarından da çok net şekilde anlayabiliyoruz" dedi.

"Biliyorsunuz aynı ivme Türkiye için de geçerli" diyen Çağlar, "2017’ye yüzde 5 büyüme ile başladık. Bu rakam genel beklentilerin üzerindeydi. İkinci çeyrekte de beklentileri aşacağımızdan eminim. Türkiye’deki yüksek büyüme sadece bizler için değil dünya ekonomisi için de önemli bir dayanak. Keza IMF geçen ay güncellediği Dünya Ekonomik Görünüm Raporun’nda 'Avrupa, Türkiye’nin dinamizmiyle 2017’de daha güçlü büyüyecek' ifadelerine yer verdi" şeklinde konuştu.

Çağlar, "Yurt içi verilere baktığımızda bir boğa piyasasına girdiğimiz anlaşılıyor. Yani, fark edilir bir yükseliş dalgası bu" değerlendirmesini yaptı.

Safi Holding'e tebrik

İbrahim Çağlar, "Otomotiv ihracatında geçen yıla göre yüzde 41’lik bir artış var. Keza denizcilik sektöründe gemi ve yat ihracatında geçen yıla göre artış yüzde 86. Bu arada denizcilik sektöründen bahsetmişken Meclis Üyemiz Ali Sinan Safi nezdinde Safi Holding’i de tebrik ediyorum. Katar’la doğrudan deniz ticaretini başlatacak bir anlaşma imzaladılar. Bu anlaşma, Katar politikalarında sergilediğimiz mert, adil, cesur yaklaşımın ekonomik artılara çevrilmesi noktasında son derece stratejik bir adımdır" ifadelerini kullandı.

'Bodruma tatile gelen Alman bakan var'

Temmuzda en çok Almanya'ya ihracat yapıldığına dikkat çeken Çağlar, "Yine birkaç gün önce de dev bir rüzgar enerji tesisi ihalesini de Almanya’dan bilinen bir firma aldı. Yani ticari ilişkiler son derece rayında ilerliyor, Alman siyasiler bir korku iklimi yaymaya çalışıyorlar ama anlaşılan o ki Alman iş dünyası buna itibar etmiyor. Hatta bir yandan Türkiye’yi karalayıp, bir yandan da Bodrum’a tatile gelen bakanları bile var. Biz hep ne diyorduk? Ticaretin dili barış dilidir. Siz istediğiniz kadar kriz çıkarmaya çalışın, ekonomi doğal bir akıştır. Akar ve yolunu bulur" dedi.

'MÜSİAD’ın temiz üyeleri bu oyuna düşmez'

İTO Başkanı Çağlar, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ihalesine fesat karıştırılırdığı iddialarını da sert bir dille yalanlarken, buranın şu anda ihalesinin bile yapılmadığına dikkat çekti. MÜSİAD’ın temiz, ilkeli, dürüst üyelerinin çirkin bir oyuna çekilmelerine razı olmayacağını da belirten İTO Başkanı Çağlar, MÜ-SİAD’daki temiz kişilerin bu oyuna düşmeyeceklerine inandığını dile getirdi.