Çalışan kadın sayısı 2023'te 7 milyona ulaşacak

GYODER raporuna göre, kentleşmeyle birlikte bir yandan istihdam genişlerken diğer yandan kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan ''2023 Vizyonunda Gayrimenkul Sektörü'' raporuna göre, çalışan kadın sayısı 2023'te 7 milyona ulaşacak.
 
GYODER tarafından sektörünün geleceğine ilişkin gerçekçi yaklaşımlar ortaya koymak için Türkiye İstatistik Kurumu'nun demografi, nüfus, kentleşme ve göç göstergelerine yönelik öngörü çalışmaları kullanılarak rapor hazırlandı.
 
Rapora göre, kentleşmeyle birlikte bir yandan istihdam genişlerken diğer yandan kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı arttı.
Kentsel alanlarda kadınların işgücüne katılım oranı 2004'te yüzde 17,7 iken geçen yıl yüzde 24,8'e yükseldi. İstihdam ise 3 milyondan 4 milyon 65 bin milyon kişiye çıktı.
Kadınların işgücüne katılım oranının 2023 yılında yüzde 35'e, kentsel alanlardaki kadın istihdamın ise 7,3 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
 
Medeni duruma göre istihdam
Kadınların işgücüne katılımı, aile ve sosyal yaşamda da önemli değişimleri ve gelişmeleri beraberinde getiriyor.
Aynı zaman diliminde, evli kadınların içinde çalışanların oranı yüzde 12,3'den yüzde 18,7 yükseldi. Hiç evlenmemiş olanlar arasında da çalışanların oranı yüzde 29,3'e çıktı. Boşanmış olan kadınlar içinde ise her 10 kişiden 4'ü çalışıyor.
 
İlk evlenme yaşı yükseliyor
İlk evlenme yaşının giderek yükselme gösteren eğilimi de önümüzdeki dönemde sürecek.
Evlenme yaşı kadınlarda 2001'de ortalama 22,2 iken, 2010'da 23,2'ye yükseldi. Erkeklerde ise 25,5 olan ortalama ilk evlenme yaşı, 2010'da 26,5'e çıktı.
Bu eğilime bağlı olarak 15 yaş üstü nüfus içinde hiç evlenmemiş olanların payı artarken evli olanların payı azalıyor, boşanma oranları da artıyor. Sürmesi beklenen eğilimin, başta konut talebi olmak üzere ekonomik ve sosyal gelişmeleri de şekillendirmesi bekleniyor.
 
Doğum yaşı yükseliyor
Kadınların ortalama doğum yapma yaşları da yükseliş eğilimi gösteriyor. Kadınların 15-19 ve 20-24 yaşları arasındaki doğum oranları payı azalırken, 25-29 ve özellikle 30-34 yaş arası doğumların payının arttığı görülüyor. Öngörüler doğrultusunda eğilim önümüzdeki dönemde de devam edecek.