Çelik borucu üreticileri hammadde fiyatlarından rahatsız

ÇEBİD Genel Sekreteri Zeren: Gümrük vergilerinin kaldırılması hem AB ülkeleri tarafından sık sık açılan anti damping soruşturmalarını bitirecek, hem de Türk çelik boru sektörüne yeni bir ivme kazandırarak üretimin ve ihracatın artmasını sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özüm ÖRS

ANKARA - Hammaddeye uygulanan gümrük vergileri çelik boru üreticilerini olumsuz etkiliyor. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, çelik boru üretiminde kullanılan yassı çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergileri nedeniyle üreticilerin hem iç hem de dış pazarda olumsuz etkilendiğini ifade etti. Zeren, "Gümrük vergilerinin kaldırılması hem AB ülkeleri tarafından sık sık açılan anti damping soruşturmalarını bitirecek, hem de Türk çelik boru sektörüne yeni bir ivme kazandırarak üretimin ve ihracatın artmasını sağlayacak" dedi.

ÇEBİD Genel Sekreteri Mehmet Zeren, DÜNYA’ya açıklamalarda bulundu. 2012 yılında 4 milyon tona yakın üretim ve 1,83 milyon ton çelik boru ihracatı yapan sektörün, 2013 yılının ilk beş aylık döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla çelik boru ihracatını yaklaşık yüzde 2,5 oranında artırdığını ifade eden Zeren, "Ocak - mayıs ayları döneminde 740 bin ton ihracat gerçekleştiren sektörün yılsonuna kadar bu artış çizgisini korumasını bekliyoruz. 2013 yılı sonunda Türk çelik boru üretiminin yüzde 4- 4.5 aralığında artmasını öngörüyoruz" diye konuştu.

Rakiplerimiz hammadde temininde bizden avantajlı

Zeren, özellikle çelik boru üretiminde kullanılan yassı çelik ürünlerine uygulanan gümrük vergileri nedeniyle üreticilerin hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında olumsuz yönde etkilendiğini vurguladı. Zeren, "Dünya piyasalarında rekabet halinde bulunduğumuz; Çin, Rusya, Güney Kore, Hindistan ve Avrupa Birliği ülkeleri hammadde temininde Türkiye’den daha avantajlı konumdalar. AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği olmasına rağmen; AB ülkelerindeki üreticilerin üçüncü ülkelerden temin ettikleri ham maddede uygulanan gümrük vergisinin yüzde 0 olmasından dolayı Türk üreticilere karşı rekabet üstünlüğü bulunuyor. Gümrük vergilerinin kaldırılması hem AB ülkeleri tarafından sık sık açılan anti damping soruşturmalarını bitirecek, hem de Türk çelik boru sektörüne yeni bir ivme kazandırarak üretimin ve ihracatın artmasını sağlayacak" diye konuştu.  

"Çelik boru ithalatı ilk 4 ayda yüzde 30 arttı"

Buna ek olarak, Türkiye’ye yapılan çelik boru ithalatında herhangi bir gümrük vergisinin uygulanmadığını dile getiren Zeren, "Çelik boru ithalatına gümrük vergisi uygulanmazken, çelik boruların ham maddesinin ithalatına gümrük vergisi uygulanması sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor. 2013 yılının ilk dört ayında çelik boru ithalatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranında artış göstererek 43 bin ton oldu" diyerek bu durumun sektörü endişelendirdiğini kaydetti.

"AB’ye ihracatımızda iyileşme var ama halen istenilen seviyeye gelmedi"

AB komisyonu tarafından; Avrupalı üreticilerin başvurusu üzerine, 2012 yılının Mart ayında Türk menşeli çelik boru ve profil ithalatına yönelik bir anti damping soruşturması açılmış, 2013 yılı Şubat ayında da, firmaların şikâyetlerini geri almaları sonucunda soruşturma Türkiye adına herhangi bir önlem alınmadan kapatılmıştı. Soruşturmanın Türkiye adına herhangi bir önlem alınmadan kapatılmasının sektöre pozitif yönde yansıdığını dile getiren Zeren, "Bu kapsamda ihracatımızda bir miktar iyileşme gözleniyor; ancak, küresel ekonomik kriz ve AB ekonomilerindeki durgunluk nedeniyle AB’ye olan çelik boru ihracatımız henüz istenilen seviyelere ulaşmadı. Kısa vadede de bu durumun düzeleceğini düşünmüyoruz" dedi.