ÇEVKO, 500 bin ton ambalaj atığını ekonomiye kazandırdı

ÇEVKO Genel Sekreteri İmer, ÇEVKO olarak 2013 yılında yaklaşık 500 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürüldüğünü ve yapılan geri dönüşümlerle 1,4 milyar liralık tasarruf elde edildiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Sekreteri Mete İmer, geçen sene yaklaşık 500 bin ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırarak 1,4 milyar liralık tasarrufa katkıda bulunduklarını söyledi. 

İmer, yaptığı açıklamada, ÇEVKO'nun, Türkiye'de ambalaj atıklarının düzenli ve ekonomik geri kazanım sisteminin oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla kurulan bir vakıf olduğunu belirtti. 

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin 2005 yılında yürürlüğe girmesinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvurduklarını dile getiren İmer, böylece ÇEVKO'nun, "Türkiye'de yetkilendirilmiş kuruluş" ilan edildiğini anlattı. 

Atıkların toplanmasında hem belediyeler hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığından lisans almış kuruluşlarla iş birliği yaptıkları bilgisini veren İmer, şöyle konuştu: 

"Atıklar doğrudan vakfımız tarafından toplanmıyor. Atıkların toplanmasıyla ilgili sanayinin yükümlülüğünü devralıyoruz. Belediyelerle iş birliği, lisanslı toplama ve ayırma firmalarıyla sözleşmeler yapıyoruz. 2013 Yılı Çalışmalarının Çevresel ve Ekonomik Faydaları adlı bir rapor hazırladık. ÇEVKO olarak 2013 yılında yaklaşık 500 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürdük. Yapılan geri dönüşümlerle 1,4 milyar liralık tasarruf elde edildi. ÇEVKO'nun organizasyonuyla 205 bin ton kağıt ve karton ambalaj atığının geri kazanımını sağladık. 141 bin ton plastik, 92 bin ton cam, 33 bin ton metal, 15 bin 600 ton kompozit, 8 bin ton ise ahşap ambalaj atığını geri dönüşüme sevk ettik." 

 "Atıklar çöplerden ayrı toplanmalı" 

İmer, geri dönüşümde en büyük sıkıntının, atıkların ayrı toplanmaması olduğuna dikkati çekti. 

Atıkların düzgün toplanıp ayrılmasının, dönüşümde önemli bir süreç olduğunu bildiren İmer, "Ambalaj atıkları, temiz ve sağlıklı bir şekilde çöpten ayrı bir torbada biriktirilmeli ve bunlar çöpten ayrı toplanmalı, ayırma tesisine ulaştırılmalı. Tesislere getirilen atıklar ise türlerine göre ayrılarak geri dönüşüm endüstrisine sevk edilmelidir. Gelişmiş ülkelerde de benimsendiği gibi ambalaj atıklarının geri kazanımının en verimli, sağlıklı ve ekonomik yolu budur" ifadesini kullandı. 

Mete İmer, atık toplama ve geri dönüşüme kazandırma sisteminin doğru yürütülebilmesi için tüketicilerin hassasiyetinin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir