Chicago Fed Başkanı: Faiz oranlarını düşürmek yeterli değil

Chicago Merkez Bankası Başkanı Charles Evans, gelecekte yaşanabilecek şoklara karşı Fed'in daha sert faiz önlemleri alması gerektiğini belirterek, ekonomik tıkanma sürecinde faiz oranlarını düşürmenin yeterli olmayacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Chicago Merkez Bankası Başkanı Charles Evans, Frankfurt'ta düzenlenen Avrupa Merkez Bankası konfreansı kapsamında yaptığı konuşmada, gelecekte yaşanabilecek şoklara karşı Merkez Bankası'nın daha sert faiz önlemleri alması gerektiğini belirtti.

Evans, ABD Merkez Bankası'nın (Fed), ekonominin nispeten istikararlı olduğu dönemde "faiz düzeyi hedeflemesi" gibi farklı stratejiler izleyebileceğini, örneğin düşük enflasyonla mücadele için enflasyonun bir süre yükselmesine izin verilebileceğini kaydetti.

Fed'in, 2010 yılında düşük enflasyona karşı enflasyon oranını yükseltme teklifini, ekonomik kriz döneminde uygulanması zor ve "aşırı" olduğu gerekçesiyle reddettiğini hatırlayan Evans, şöyle konuştu:

"Ancak bugün ekonomide daha sakin bir dönem yaşanıyor. Fed bu stratejiyi ve diğer yaklaşımları analiz ederek, gelecekte yaşanabilecek ciddi bir gerileme sürecinde kullanılacak stratejilere kamuoyunu hazırlayabilir."

San Francisco Fed Başkanı John Williams da, geçen hafta yaptığı açıklamada, gelecekte faiz oranlarının düzenlenmesinde, fiyat düzeyi hedeflemesinin uygun bir seçenek olabileceğini belirtmişti.