Çiftçi, buğday alım fiyatından memnun değil

TZOB Başkanı, buğday alım fiyatının 50 kuruş olarak açıklandığını ancak piyasada fiyatların 41,5 kuruşa kadar düştüğünü söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KONYA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğday alım fiyatının 50 kuruş olarak açıklandığını ancak piyasada fiyatların 41,5 kuruşa kadar düştüğünü gördüklerini söyledi.

Bayraktar, Konya'nın merkez Meram ilçesine bağlı Bayat köyündeki bir buğday tarlasında çiftçilerle bir araya geldi. Burada gazetecilere açıklama yapan Bayraktar, geçen yıl Konya çiftçisinin kuraklık afeti yaşadığını, o dönemde de çiftçilere sahip çıkmak ve onların sorunlarını yerinde tespit etmek için bölgeye geldiklerini belirtti.

Çiftçinin geçen dönem kuraklık nedeniyle bu yıl da buğday alım fiyatları ve elektrik borçlarından dolayı mağdur olduğunu savunan Bayraktar, "Çiftçi 2007 ve 2008 yıllarında kuraklıktan çok mağdur oldu. Para kazanması mümkün olmadı. Tabi bu yıl biraz da verimliliğin, üretim rakamlarının yüksek olması beklentisiyle çiftçimiz para kazanacağı kanaatindeydi. Biz de o kanaatteydik" diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından buğdayın 50 kuruştan alınacağının açıklandığını anımsatan Bayraktar, şunları kaydetti:

"TZOB olarak maliyet hesabımız 61 kuruştu. Buğday taban fiyatı 50 kuruş olarak açıklandı. Ancak piyasaya baktığımızda fiyatların 41,5 kuruşa kadar düştüğünü görüyoruz. TMO'nun alım yaptığı yerlerde 50 kuruştan buğday veren üreticimiz yok gibidir. Çiftçi geçen yıl 56 kuruştan buğday verdi. Bu yıl benim çiftçim 41 kuruştan 40 kuruştan buğday teslim ediyor. Geçen yılki fiyatın yüzde 26 civarında altında bir fiyatla piyasaya buğday veriyor."

Açıklanan buğday alım fiyatlarının çiftçiyi mağdur ettiğini ileri süren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Özellikle Konya, Ankara, Yozgat, Çorum gibi illerde hasat başladığı zaman buğday alım fiyatının daha da aşağı düşmesinden endişe duyuyoruz. Hükümeti uyarıyoruz. Biz prim olarak 11 kuruş isterken ne kadar haklı olduğumuz bugün bu fiyatlar karşısında ortaya çıkmıştır. 5 kuruş prim yeterli değildir. Primlerin arttırılmasını, alım fiyatlarına yeni bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. TMO'nun peşin ödeme yapmasını talep ediyoruz. Çiftçiler müdahale alımlarında büyük nakliye ücreti ödüyor. Günlerce sıra bekliyor. Bu beklemenin sonunda çoğu çiftçi ürününü 40 kuruştan tüccara veriyor. Buna bir dur demek lazım. Müdahale fiyatı taban fiyattır. Ama bugün açıklanan müdahale fiyatı tavan fiyat bile olamamıştır."

Büyükşehirlerden 1 milyon insanın köylere göç ettiğini dile getiren Bayraktar, çiftçinin mağdur olması durumunda, işsizlik rakamlarının da artacağını söyledi.

Bayraktar, geçen yıllarda yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçinin borçlandığını ifade ederek, "Kuraklıktan dolayı son 2 yılda mağdur olan üreticilerimiz para kazanamadıkları için elektrik borçlarını ödeyemedi. Kuyular kapalı, elektrikler kesilmiş, çiftçimiz icralık olmuştur. Çiftçimizin bu borcu ödemesi mümkün değildir. Hükümeti buradan uyarıyorum bu işi oyalamayın. Aksi takdirde çiftçilerimiz Türkiye'nin her yerinde eylem kararı almıştır" diye konuştu.

Bu yıl 20 milyon ton civarında hububat beklediklerini dile getiren Bayraktar, "Aldığımız rakamlar verimlilik rakamlarının biraz düşük olduğunu gösteriyor. Bazı bölgelerde süne mücadelesinde pek mesafe alamadık. Aşırı yağışlardan dolayı verimlilik kaybımız var. 20,5 milyon ton hububatı tutturmamız mümkün görünmüyor" dedi.

Bayraktar, basın açıklamasının ardından çiftçilerin sorunlarını dinledi, bölgenin ziraat odaları başkanları ile toplantı yaptı.