”Çiftçiler, krize karşı aşılı değil”

İşsizlerin tarıma döndüğünü vurgulayan TZOB Başkanı Bayraktar, kriz ortamında tarım sektörünün işsizleri "absorbe" ettiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz döneminde tarım sektörünün işsizler için "kurtarıcı sektör"ve "geçim kapısı"konumuna gelmesine karşın sektörün ve çiftçilerin krize karşı aşılı olmadığını belirtti.

Bayraktar, çiftçilerin krize karşı koyabilecek gücü olmadığı gibi, krizin etkilerinden korunabilecek imkanlara da sahip olmadığını söyledi.

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar krizin tarım sektörüne etkileri ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Bayraktar, tarım sektörünün istihdamdaki payının, son yıllarda giderek ve önemli oranda azaldığını kaydederek, "Her krizde olduğu gibi, bu krizde de tarım sektörü işsizlere kucak açmış, sofrasında yer vermiştir. 2008 yılının 11 aylık dönemine ait açıklanan işgücü ve istihdam rakamları gösteriyor ki, tarımsal istihdamda yılın ilk aylarında önceki yılın aynı aylarına göre toplam olarak 1 milyonun üzerinde azalma olmuştur. Krizin daha fazla hissedilmeye başlandığı yılın ikinci yarısında ise, önceki dönemin aksine geri dönüşler başlamış ve tarımsal istihdamda önemli artışlar olmuştur"dedi.

Ekim ayı itibariyle tarımda istihdam edilenlerin bir önceki yılın Ekim ayına göre 384 bin kişi, son olarak açıklanan Kasım döneminde de 283 bin kişi arttığını dile getiren Bayraktar, 2008 sonu itibariyle 1 milyonun üzerinde kişinin tarıma döneceğini kaydetti.

"Tarım sektörü işsizleri absorbe etti"

İşsizlerin tarıma döndüğünü vurgulayan Bayraktar, kriz ortamında tarım sektörünün işsizleri "absorbe" ettiğini söyledi. Tarımın, işsizler için "kurtarıcı sektör"ve geçim kapısı konumuna geldiği ifade eden Bayraktar, "Tarım sektörüne adeta sığınan bu insanların geçimlerini sağlayabilmeleri gerekir. Şehirde kapkaççı olacaklarına tarım üreticisi olsunlar. Bunun için de üretimin devamına, ürünlerin para etmesine ihtiyaç vardır. Tarımdaki gizli işsizlerin iş araması halinde işsizlik çok daha büyük boyutlara ulaşabilir. Bu insanların tarımı, kırsal kesimi terk etmeleri önlenebilirse, bu kriz döneminde işsizlik sorununun kısmen de olsa yaygılaşması sınırlandırılabilir"diye konuştu.

"Tarımda büyüme zor"

Çiftçilerin tarımsal girdi kullanımında, tarımsal alet-makine ve traktör alımlarında frene bastığının kaydeden Bayraktar, gübre, ilaç, tohumluk, traktör, tarımsal alet ve makine üreten sanayinin ya kapanma noktasına geldiğini ya da kapasite düşürmek zorunda kaldığını anlattı. Bayraktar, kışlık ekilişlerin yoğun olarak yapıldığı dönemi de kapsayan 2008 yılının son 4 ayında gübre kullanımının 2007 yılının aynı aylarına göre yüzde 36’dan fazla düştüğünü belirterek, tek başına bunun bile, 2009 üretiminin artması konusundaki beklentileri ortadan kaldırdığını, 2009’da tarımda bir büyüme olmasının zor gibi göründüğüne dikkat çekti.

"Çiftçiler de kartla yüzleşti" 

Tüketicilerin karşı karşıya bulunduğu "kredi kartından doğan problemlerle" şimdi de çiftçilerin yüzleştiğini dile getiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Tarım sektörü ve çiftçiler krize karşı aşılı değil. Krizin etkileri giderek ağırlaşıyor. Çiftçilerin krize karşı koyabilecek gücü olmadığı gibi, krizin etkilerinden korunabilecek imkanlara da sahip değildir. Bu yüzden çiftçiler, önümüzdeki dönemde borçlarını ödemede daha da zorlanacaktır. Bu nedenle kredi kullanımı ve kredi borçlarının ödenmesindeki sorunlar çözülmelidir. Tarımsal kredi ve elektrik borçları yeniden yapılandırılmalı, üretimin sürdürülebilmesi için çiftçilerimize faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanmalıdır. Çok yüksek düzeyde seyreden girdi maliyetlerini azaltmak üzere, gübrede gümrük vergisi kaldırılmalı, tarımsal girdilere uygulanan KDV oranları indirilmelidir."