Çin otomotiv sektörünün tercihi Türkiye olacak
Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Li Jiang: Türkiye otomotiv sektörü kalitesini kanıtladı. Çin'in otomotiv endüstrisinin tedarik ihtiyacının Türkiye'den karşılamasını amaçlıyoruz.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Li Jiang, Türkiye otomotiv sektörünün kalitesini kanıtladığını, ülkesinin otomotiv endüstrisinin tedarik ihtiyacının Türkiye'den karşılamasını amaçladıklarını bildirdi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nden (TAYSAD) yapılan açıklamaya göre, ihracatının yüzde 70'e yakınını Avrupa ülkelerine yapan Türkiye otomotiv endüstrisi, pazar çeşitliliğini sağlayabilmek için başlattığı arayışlar çerçevesinde gözünü dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Çin'e dikerken, 2013'te Çin'de ofis açmayı planlayan TAYSAD, Çin Çalıştayı düzenleyerek ilk adımı attı.
Üyelerini Çin'deki gelişmelerle ilgili bilgilendiren TAYSAD, gerçekleştirdiği çalıştayla Çinli üreticilerle nasıl işbirliği yapılabileceğini masaya yatırdı.
Çalıştaya katılan Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Li Jiang, "Türkiye otomotiv sektörü kalitesini kanıtladı. Çin'in otomotiv endüstrisinin tedarik ihtiyacının Türkiye'den karşılamasını amaçlıyoruz" dedi.
Li Jiang, bu yıl iki ülke arasında 10 milyar 640 milyon dolarlık işbirliği anlaşması yapıldığını, bunun 4 milyar 320 milyon dolarlık bölümünün hayata geçtiğini aktararak, ticaretin daha da gelişmesini istediklerini vurguladı.
Çin'den Türkiye'ye 420 milyon dolarlık yatırım yapıldığını, Türkiye'den Çin'e ise 130 milyon dolarlık direkt yatırım yapıldığının bilgisini veren Li Jiang, 2020 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkmasını öngördüklerini, özellikle otomotiv endüstrisinde yan sanayi olarak ithalatlarını artırmak istediklerini kaydetti.
Hedef pazar Çin
Çalıştayda konuşan TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı Süheyl Baybalı ise "Bugün AB merkezli ihracatımızda tek pazara ihracat yapmanın sıkıntılarını yaşıyoruz. AB kaynaklı kriz nedeniyle ihracatımızda kısmen daralma var. Pazar çeşitlendirmesine giderek risklerimizi azaltabiliriz. Bu nedenle dünyanın en önemli pazarı haline gelen Çin'i hedef ülke seçtik" dedi.
Hedef pazar olarak seçilen Çin ile ilgili çalıştaya katılan TAYSAD üyeleri de Uzakdoğu ve ABD kapısını açabilmek için de Çin'de yer almak gerektiğini belirtti.
Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Çin'in 2030 yılında ABD'den daha büyük bir ekonomiye sahip olacağı ve en önemli küresel ekonomik güç haline geleceği öngörülüyor. Otomotiv endüstrisinin de aynı şekilde büyüdüğü Çin'de yer almak isteyen TAYSAD, bu ülke ile ilgili ilişkileri en üst seviyeye taşımak için çalışmalar yürütüyor.
Çin'de 2013'ün "Türk Kültür Yılı" olması nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin en üst düzeye çıkacağını öngören TAYSAD, gelecek yıl bu ülkeye ofis açmanın planlarını yapıyor.