Çin'deki taklit Venice mağazalarına tazminat davası

Venice CEO'su Özdemir, yaklaşık iki hafta sonra, Çin'de tespit ettikleri taklit mağazalar için 5-10 milyon euro arasında tazminat davası açacaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Venice Üst Yöneticisi (CEO) Oktay Özdemir, Çin'deki taklit Venice mağazalarıyla ilgili Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığına, girişimde bulunulması için başvuru yaptıklarını bildirdi.

Venice merkez binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Özdemir, bir müşterilerinin Pekin'de alışveriş merkezini dolaşırken Venice mağazası görüp kendilerini haberdar etmesi üzerine bilgi sahibi olduklarını, taklit mağazadaki ürünlerin Venice'in önceki sezon koleksiyonunun birebir kopyaları olduğunu anlattı.

Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığına söz konusu taklit mağazalara ilişkin gerekli girişimlerin yapılması yönünde başvuruda bulunduklarını söyleyen Özdemir, yaklaşık iki hafta sonra, Çin'de tespit ettikleri taklit mağazalar için 5-10 milyon euro arasında tazminat davası açacaklarını, bunun için çalışmalarını devam ettirdiklerini bildirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığının altında, marka haklarının korunması amacıyla "Marka Koruma Birimi" oluşturulması gerektiğini ifade eden Özdemir, bu vakanın, Türkiye'de üretimin yapılmasının önemini tekrar ortaya koyduğunu kaydetti:

Özdemir, şöyle konuştu:

"Özellikle fabrikasını yurt dışına taşımış olanlar ve üretimini Türkiye'den kaydıranlara diyorum ki 'Yeniden Türkiye'yi düşünün'. Türk malına ne kadar büyük bir talebin olduğunu bu olay bir kez daha göstermiştir. Kendimize güvenelim. Bir Türk markasının bu şekilde kopyalanması Türkiye'nin tekstilde, tasarımda ve kalitede geldiği noktayı gösteriyor. Bugün dünyada hiçbir marka, konseptiyle kopyalanmamıştır. Bunun için de resmi kurumlarımızın bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Çin'de bugüne kadar 3 taklit mağaza tespit ettik. Bunlarla ilgili Türkiye'de bütün başvurularımızı yaptık. Bu hafta içinde hepsiyle görüşeceğiz. Önümüzdeki hafta da Çin'e giderek gerekli çalışmaları yapacağız."

Özdemir, Venice ürünlerinin satıldığına dair Bosna Hersek, Rusya ve Orta Asya ülkelerinden de şikayetler geldiğini ifade ederek, Rusya, Gürcistan ve Balkan ülkelerine Venice ürünlerinin taklitlerinin, Çin üretimi olarak girdiğini tespit ettiklerini kaydetti.

"Ekimde Çin'e ciddi bir girişim planlıyorduk"

Özdemir, Ekim ayında Çin'e ciddi bir girişim yapmayı planladıklarını belirterek şunları söyledi:

"Brezilya, Çin ve Rusya için özel bir stratejimiz vardı. Çin bizim için çok önemli bir pazar. Polonya'da ve Slovenya'da pazar lideriyiz. 300 mağazası olan bir İtalyan grupla anlaştık. Bu anlaşma ile dünyanın en büyük mağaza sayısına sahip oluyoruz. İtalya'nın her yerinde Venice mağazaları olacak. Mayıs ve haziran aylarında Körfez ülkelerinde 18 mağaza açtık. Önümüzdeki hafta Hindistan'da, 15 gün sonra da Japonya'da bir mağazamız açılacak. Şu anda rafta duran sütten daha hızlı ürün satan bir markayız. Türk dizileri de Körfez Bölgesi'nde Türkiye'nin önünü açtı. Türkiye bu diziler sayesinde ilk defa A müşteriye hitap etme şansı yakaladı."