Çin'in 3. büyük otomotiv üreticisi DFM Türkiye'de üretime hazırlanıyor

Güney Koreli çelik devi POSCO ile Çin'in üçüncü büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor Türkiye'de yatırım kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Başbakanlık Yatırım Ajansı), Güney Koreli çelik devi POSCO ile Çin'in üçüncü büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor'un (DFM) Türkiye'de yatırım kararı aldığını bildirdi.

Başbakanlık Yatırım Ajansından yapılan açıklamada, dünyanın dördüncü büyük çelik şirketi, Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company'nin (POSCO), ilk etapta 24 milyon dolar değerinde "greenfield" tabir edilen sıfırdan yatırımla, Bursa'da bir yassı çelik üretim tesisini hizmete sokacağını bildirdi.

POSCO'nun Türkiye'de planlanan yıllık 170,000 metre olan üretiminin, otomotiv sektörüne yönelik olarak gerçekleşeceği kaydedilen açıklamada. temel atmanın yıl sonuna dek gerçekleşeceği ve bütün operasyonun 2010 yılında başlayacağının gelen bilgiler arasında olduğu belirtildi.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz yaptığı açıklamada, bu projenin Ajansın öncelikli hedefleri arasında yer alan, katma değer yaratan yatırımların Türkiye'ye yönlendirilmesi açısından önem arzettiğini ifade etti.

Dünyaca tanınan bu çapta bir şirketin yatırım için Türkiye'yi seçmesinin global yatırımcılar nezdinde Türkiye'de var olan fırsatlara bir kez daha dikkati çekeceğini bildiren Korkmaz, şöyle dedi:

"Büyük şirketlerin yeni bir ülkeye yaptıkları bu tür ilk adımları, zaman içerisinde farklı boyutlara ulaşabiliyor. Bugün POSCO'nun dünyadaki son dönemde yaptığı yatırımları incelediğiniz zaman, başlayan yatırımlarının ne boyutta bir yatırıma döndüğünü rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Bu yatırım dünyada son derece ilgi gören 'greenfield' tabir ettiğimiz bir proje olması açısından da son derece değerli. "

POSCO'nun Türkiye'deki bağlı ortaklığı POSCO-TOPC Genel Müdürü Kim, Cheol-Min ise yatırım kararına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yassı çelik işleme merkezinin, POSCO'nun yüzyıllık tarihinde büyük önem taşıdığını kaydetti.

Projenin gerek Türkiye gerekse POSCO açısından son derece verimli olacağına inandıklarını belirten Kim, Cheol-Min Türkiye ve Güney Kore arasında var olan geçmişe dikkati çekerek, "Türkiye yatırımız bölge açılımı açısından da önemli bir itici güç olacaktır. Bu projenin hayata geçirilmesi her etapta son derece önemli katkılarda bulunan Başbakanlık Yatırım Ajansı'na özellikle teşekkür etmek isterim" dedi.

POSCO'nun mevcut 35 adet üretim tesisinde 18 bin kişi istihdam ediliyor. Şirketin yıllık kapasitesi 30 milyon metre ve varlıklarının değeri 37 milyar dolar. Aralarında Çin, Hindistan, Vietnam, Brezilya, ABD, Meksika, Kanada, Japonya, Avusturalya, Güney Afrika'nın da bulunduğu toplam 20 ülkede faaliyet gösteren POSCO, ayrıca dünyada ilk kez otomotiv dış gövde panelleri için kullanılan 590 Mpa sınıfı çelik levhaları geliştiren şirket olarak tanınıyor.

Dong Feng Motor 250 milyon dolar yatırımla geliyor

Açıklamada, Çin'in üçüncü büyük otomotiv üreticisi Dong Feng Motor'un (DFM) ise 250 milyon dolar değerinde yine sıfırdan bir yatırımla Türkiye'ye geldiği bildirildi.

Yıllık üretiminin, Türkiye'nin toplam araç üretimi olan 1,1 milyon adetin üzerinde, 1,3 milyon araç olarak gerçekleşen şirketin, bu yatırımla Türkiye'ye yılda 52 bin adet üretim planı bulunduğu ve bin kişilik istihdam sağlayacağı belirtilen açıklamada, yatırımın gerçekleştirileceği bölge konusunda fizibilite çalışmalarının sürdüğü, temel atmanın 2010'un ilk çeyreği için hedeflendiği de gelen bilgiler arasında olduğu bildirildi.

Üretim planı mini Pick Up, çift kabin LCV ve binek bazlı LCV modellerini kapsadığı kaydedilen açıklamada, 2008 sonu itibarı ile 12 bin kişi istihdam eden şirketin yıllık cirosunun 15 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedilen açıklamada, varlıklarının değerinin  12,7 milyar dolara ulaşan DFM'nin, 40 ülkeye de ihracat yaptığı ifade edildi.

Alpaslan Korkmaz yeni yatırıma ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Türkiye'nin potansiyelini gösteren en güzel örneğin DFM'nin yatırım kararı olduğunu belirterek, birbuçuk yıl önce görüşmelerine başladıkları DFM'nin, son bir yıldır Türkiye'ye araçlarını ihraç ederek, Türkiye'de var olan potansiyeli birebir tecrübe ettiğini ve kısa bir sürede üretim yapmak üzere yatırım kararı aldığı bildirdi.

Korkmaz, "Bin kişilik istihdamıyla hafif ticari araç pazarında önemli bir oyuncu olacak DFM'ye hoş geldiniz diyoruz"dedi.

DFM'nin 2008'den beri Türkiye'deki distribütörlüğünü yürüten MGY Otomotiv'in Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yeşilkaya yaptığı açıklamada, Mayıs 2008'de Başbakanlık Yatırım Ajansı'nın, Çin'de DFM'yle başlattığı görüşmeler sonrasında, DFM ile başlayan iş ortaklıkların, bugün Ajans'ın destekleri ile Türkiye'de yatırıma dönmesinden mutluluk duyduğunu belirtti.

Yeşilkaya, şunları kaydetti:

"Yaklaşık bir yıldır DFM'nin hafif ticari araçlarını Türkiye'de satıyoruz. Kriz dönemi olmasına rağmen pazardaki talebin canlılığını gören DFM yöneticileri, çok kısa bir süre içinde Türkiye'de üretim kararı aldı. Yeni yılın ilk çeyreğinde hedeflenen temel atma töreni sonrası en kısa zamanda üretime geçilmesi planlanmakta.

Türkiye, DFM'nin Avrupa pazarına açılmasında son derece önemli bir rol oynayacak. Bu yatırımla' Avrupa'nın yanı sıra hem Orta Doğu hem de Kuzey Afrika pazarına Türkiye üzerinden açılmayı planlıyoruz."

Çin otomobil endüstrisinin en önemli şirketlerinden olan DFM (Dong Feng Motor) 1969'da kuruldu. 30 yıldır büyüyen firma, üretim tesislerini Shiyan (orta ve ağır ticari araçlar, parçalar ve komponentler), Wuhan (binek araçlar) ve Guangzhou şehrinde (binek araçlar) faaliyete geçirdi.

 2003 yılında genel merkezini Shiyan şehrinden Wuhan şehrine taşıyan DFM'nin kuruluş amacı, tüm ticari araç serileri, binek araçları, parça ve bileşenleriyle otomobil donanımını üretmektir. Firma Çin'in en büyük üç otomobil firmasından biridir. Çin ordusu için de askerî araç üreten DFM, ülkesinde Honda, Nissan, Citroen, Peugeot ve KIA'nın resmi üreticisi konumunda bulunuyor.

Korkmaz, her iki şirketin Türkiye'de yatırım kararı almasına ilişkin olarak yaptığı açıklamada da, Türkiye'nin, yatırımcılar tarafından beklenen Teşvik Yasası'nın da etkisiyle, doğrudan yabancı yatırım girişinde dünya ve AB ortalamasının üzerinde başarılara imza atmaya devam ettiğini belirtti.

Korkmaz, "Dünyada devam eden ekonomik dalgalanmaya paralel olarak, yabancı yatırım hareketleri etkileniyor. Ancak ülkemize gerçekleşen yabancı yatırım girişinin, hem dünya, hem de Avrupa Birliği ülkelerine nazaran daha az etkilendiğini gözlemlemekten mutluyuz. Bugün yaptığımız iki büyük şirketin yatırım duyuruları da, akıllı yatırımcıların bu dönemde, Türkiye'de pozisyon almanın avantajlarını gördüklerini gösteriyor. Orta ve uzun vadeli bakan her yatırımcı son kararını Türkiye'den yana verecektir" görüşünü bildirdi.