Çin’den ABD’ye sert mesaj: Zorbalık karşısında gerekli önlemleri alacağız

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin ekonomik politikalarına sert tepki göstererek, tek taraflı zorbalık girişimlerine karşı kendi çıkarlarını savunmak için gerekli önlemleri alacaklarını duyurdu. Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yongqian, Çin’in ticari anlaşmazlıkları müzakere yoluyla çözmeye hazır olduğunu ancak haklarını korumakta tereddüt etmeyeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian Struck ise ABD’nin fentanil bahanesiyle Çin’den ithal edilen ürünlere ek vergi getirmesine sert tepki göstererek, alınacak tedbirlerin meşru olduğunu ifade etti.

Çin’den ABD’ye sert mesaj: Zorbalık karşısında gerekli önlemleri alacağız

Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’nin ekonomi politikalarına yönelik eleştirilerini sertleştirerek, Washington yönetiminin "tek taraflı zorbalık" yaptığını savundu.

Ticaret Bakanlığı Sözcüsü He Yongqian, düzenlediği basın toplantısında, Çin’in ulusal çıkarlarını her koşulda koruyacağını belirterek, "Tek taraflı zorbalık eylemleri karşısında, Çin kendi haklarını ve çıkarlarını sıkı bir şekilde korumak için kesinlikle gerekli önlemleri alacaktır" ifadelerini kullandı.

Çin’in ticari anlaşmazlıkları kışkırtma niyetinde olmadığını vurgulayan He, sorunların diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. He ayrıca, ABD’yi sınır ötesi e-ticaret için daha adil ve öngörülebilir bir ortam yaratmaya çağırdı.

Fentanil gerilimi ve ek vergi kararı

ABD yönetimi, Çin’den ithal edilen bazı ürünlere yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama kararı almıştı. Washington, bu kararın gerekçesi olarak Çin’in fentanil üretimiyle bağlantılı olduğu iddialarını öne sürmüştü.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian Struck ise ABD’nin kararına sert tepki göstererek, "Çin, ABD'nin fentanil meselesini bahane ederek Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 10 ek gümrük vergisi getirme hamlesini şiddetle kınıyor ve buna karşı çıkıyor. Çin'in aldığı tedbirler, meşru hak ve menfaatlerimizin korunması için gereklidir" açıklamasında bulundu.

Çin hükümeti, ABD’nin tek taraflı ekonomik baskı politikalarına karşılık olarak misilleme adımları atmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, bu gerilimin ABD-Çin ticari ilişkilerini daha da zorlaştırabileceği yorumunda bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı - AA