Çin’e giden 320 işadamı iki sektöre odaklanacak

Başbakan Erdoğan’ın beş bakan ve 320 kişilik işadamıyla birlikte gittiği Çin’de, altyapısı hazırlanmış birçok anlaşma ve ortaklık için imzaların atılacağı belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yurdagül UYGUN

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve ihracatçısı olan Çin’e çıkarma yapıyor.  Başbakan Erdoğan’a, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra, 320 kişilik işadamı heyeti eşlik ediyor.


Dün başlayan ve 11 Nisan’da sona erecek ziyarette, altyapısı hazırlanmış birçok anlaşma ve ortaklığın imzalanması bekleniyor. Masada ise en çok konuşulan konu, enerji ve ulaşım olacak.
Başbakan’la birlikte Çin’de incelemelerde bulunan DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Çin’in dünyada hem siyasi hem de ekonomik ağırlığının tartışmaz olduğunu belirterek, Başbakan Erdoğan’ın bakanlarla birlikte 320 kişilik işadamıyla yaptığı ziyaretin sadece ekonomik değil, siyasi olarak da önemli olduğunu vurguladı.


Ziyaretin Uygur Türklerinin olduğu Urumçi’den başladığına dikkat çeken Yırcalı, “Türk işadamı olduğumuz için buradaki insanlar bize yakınlık ve ilgi gösterdi. Bu bölge, Çin’in batıya en yakın olan bölgesi. Batıya yakınlığından dolayı ulaşımın kolay ve kalkınmada öncelikli bölge olması sebebiyle zaman içinde bu bölgenin çok önemli olacağını düşünüyorum. Programın da buradan başlatılmasının ayrıcalığı var” diye konuştu.


Ana konu ticaretin dengelenmesi in-Türkiye ekonomik ilişkilerini değerlendiren Yırcalı, iki ülke arasındaki ticarette Çin’in lehine bir durumun olduğunu, bu ziyaretin ana konusunun da bunun dengelenmesi olduğunu anlattı.


Ziyarette, enerji ve ulaşım sektörünün öne çıkacağını anlatan Yırcalı, şöyle devam etti: “Enerjide bilhassa yenilenebilir enerji konusu önemli. Bugün (dün) rüzgar ve yenilenebilir enerji tesisi gezdik. Ulaştırmada ise kara, deniz ve demir yolu önemli. Çin’in demiryoluna verdiği önem düşünülürse, bu konu gündemimizde olacak. DEİK olarak Pekin’de iş forumu düzenleyeceğiz. Bütün bakanlarımız ve işadamlarımız katılacak. Forumda Hema firması elektrik santrali yapımı için anlaşma imzalayacak. Ayrıca kendi firmam için rüzgar enerjisi konusunda görüşme halindeyiz.”


Nükleer enerji de görüşülecek


Çin ziyaretini değerlendiren TürkÇin Sanayici İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Sungurlu, Başbakan Erdoğan’ın Çin’e yapacağı ziyaretin Çin Başkan Yardımcısı Şi Cinping’in Türkiye ziyaretinin hemen arkasından gerçekleştirmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, “Bu seyahatten çok şey bekliyorum. Çin Başbakanı ve daha sonra başbakan yardımcısının Türkiye’ye yaptığı ziyarette iki ülke arasındaki stratejik ortaklıklar görüşüldü ancak somut bir şey olmadı. Bu ziyarette somut adımlar atılacak, daha önce altyapısı hazırlanan anlaşmalar ve ortaklıklar yapılacak, ikili görüşmelerin son nihai imzası atılacak. Hükümetler bazında gıda güvenirliliğiyle ilgili ön protokol imzalanacak.


Bu imzanın ardından Çinli yetkililer Türkiye’yi ziyaret edecek ve sonrasında süt ve et ürünleriyle ilgili  ihracatın önü açılacak. Ayrıca bu ziyarette yatırımların teşviki ve korunmasıyla ilgili bir anlaşma imzalanacak” dedi. Sungurlu, enerji ve ulaşım konusunda ciddi görüşmeler yapılacağını belirterek, nükleer enerji konusunun da ele alınacağını anlattı. Pekin’de düzenlenecek iş forumunda ikili anlaşmaların imzalanacağını vurgulayan Sungurlu, şirketler bazında özellikle enerji ve ulaşım sektörüne odaklanılacağını belirterek, “Ayrıca otomotiv yedek parça, telekomünikasyon ve makine alanında da anlaşmalar yapılacak” diye konuştu.