Citroen: Yaşanan olumlu hava yeni kararlarla desteklenmeli

Citroen Türkiye Genel Müdürü Tatoğlu, ÖTV indiriminin otomotiv sektörünün genelinde satışları olumlu yönde etkilediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Citroen Türkiye Genel Müdürü Bahaettin Tatoğlu, otomotivde ÖTV indirimi sona ererken, yaşanan olumlu havanın yeni kararlarla desteklenmesi gerektiğine inandıklarını ifade etti.

Tatoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ÖTV indiriminin otomotiv sektörünün genelinde satışları olumlu yönde etkilediğini belirterek, ''(İndirim) kriz koşulları altında ciddi bir canlılık yaşanmasını sağladı ve Türkiye'de pazarın büyümesiyle neticelendi'' dedi.

İndirim olmasaydı pazarın 500 bin yerine 350-400 bin arasında bir yerde kapanacağına işaret eden Tatoğlu, ''Şimdi ÖTV indirimi sona ererken, yaşanan olumlu havanın yeni kararlarla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz'' görüşünü dile getirdi.

Türkiye'de genel olarak otomobil fiyatlarının pahalı olduğunu savunan Tatoğlu, şöyle devam etti:

''Otomobil pazarının 1 milyon seviyesine ulaşması için vergi seviyeleri çok yüksek, her halükarda vergilerin düşmesi gerektiği görüşündeyiz. Vergilerde bir düşme olduğu anda, krizin en kötü olduğu dönemde bile insanlar gerekirse banka kredileri yokken bile, ceplerinde kendi paraları ile gelip araba alabiliyorlar. Yaşadığımız ÖTV indirimi uygulaması aslında bunun en güzel örneği. Otomobil sahipliği görece ucuzladığında piyasa büyüyor; satışlar ve dolayısıyla devletin de geliri artıyor.

Çok yüksek olan vergi oranlarının kalıcı olarak düşürülmesi gerekiyor. Bize göre ÖTV ve KDV'de kalıcı bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmaktadır. Eğer ÖTV-KDV kalıcı olarak indirilirse; çevreci araçlara teşvik verilir ve hurda yasası da aynı anda çıkartılırsa piyasa beş yıl içerisinde 1 milyon araçlık büyüklüğe ulaşır.''

Bahaettin Tatoğlu, 16 yaş üzerindeki araçların trafiğe çıkması engellenirse ilk aşamada hedeflerinin yüzde 80'inin tamamlanmış olacağını vurguladığı açıklamasında, ''Dolayısıyla hurda kanunu, Türkiye'nin derhal gündemine girmesi gereken önemli bir konu. Hurda araçların trafikten çekilmesiyle hem çevre korunur hem de otomotiv sektörü büyür. Önce hurda yasasının hızla çıkartılması, ardından vergi düzenlemelerinin yapılmasıyla pazarı hayal ettiğimiz 1 milyon seviyesine çıkartmayı başarabiliriz ve devletin de vergi gelirlerinde ciddi bir artış olur'' ifadesine yer verdi.