DAF ve TIRSAN distribütörlük anlaşmasını süresiz uzattı

DAF, yurt içi taşımacılıkta önemli bir ülke olan Türkiye'de pazar paylarını TIRSAN ile orta vadede yüzde 11'e çıkarmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - DAF Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ron Bonsen, yurt içi taşımacılıkta önemli bir ülke olan Türkiye'de pazar paylarını TIRSAN ile orta vadede yüzde 11'e çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Bonsen, DAF ile TIRSAN arasındaki distribütörlük anlaşmasının süresiz olarak uzatılması amacıyla gerçekleştirilen imza töreninde, DAF'ın ilk kamyonunu 60 yıl önce ürettiğini söyledi.

Geçen zaman içerisinde çok şeyin değiştiğini dile getiren Bonsen, bugün Hollanda, Belçika ve İngiltere'de üretim tesislerine sahip bir şirket olduklarını belirtti.

Peterbilt ve Kenworth gibi markalara sahip olan Amerikan PACCAR Grubu'nun, 1996 yılında DAF'ı kendi bünyesine eklediğini hatırlatan Bonsen, şunları kaydetti:

"PACCAR Grubu'nun ABD, Kanada, Meksika, Avustralya ve DAF ile de Avrupa'da üretim tesisleri bulunmaktadır. Grup, kurulduğu günden bu güne 70 yıldır her hissedarına karlılığı garanti etmektedir. Kamyon ve otomotiv endüstrisinde bu garantiyi verebilecek çok firmanın olduğunu düşünmüyorum.

Grup, geçen yılı 14,9 milyar dolar ciro ile kapattı. Bu yılın ilk yarısında ise küresel ekonomik krizin etkilerine rağmen 52,8 milyon dolar net kar elde etti. Bu kar, geçen yıllara göre az gibi görünse de herkesin küçüldüğü bir dönemde böyle bir karın elde edilmesi önemli. Grubun, geçen yılın sonu itibariyle 18 bin çalışanı bulunuyor."

DAF'ın, son on yıl içerisinde yıllık üretimini 25 bin adetten 65 bin adete çıkardığını anlatan Bonsen, Avrupa'daki pazar paylarının temmuz ayı verilerine göre ağır ticari taşıtlarda yüzde 14,2 hafif ticari taşıtlarda ise yüzde 9,5 olduğunu belirtti.

Temmuz ayı itibariyle pazar payında Volvo'nun önüne geçtiklerini dile getiren Bonsen, Mercedes ve Man'dan sonra üçüncü sırada yer aldıklarını söyledi. Bonsen, "Çekici kamyon segmentinde ağır ticari araç pazarında ise 10 bin trafiğe kayıtlı araçla lideriz" dedi.

Diğer segmentlerde de liderliği yakalamayı amaçladıklarını belirten Bonsen, şöyle konuştu:

"Yoğunluğumuzu sadece Avrupa'ya vermeyeceğiz. Türkiye de DAF için kilit pazarlardan biri. Türkiye'nin bu önemli konumu, hem Asya ve Avrupa ülkelerine sınırı bulunan bir ülke özelliğinde olmasından hem de taşımacılık sektöründeki büyük potansiyelinden kaynaklanıyor. Yurt içi taşımacılıkta önemli bir ülke olan Türkiye'de pazar payımızı TIRSAN ile orta vadede yüzde 11'e çıkarmayı hedefliyoruz.

Türkiye'de 1990'lı yılların başında yıllık ortalama 200 adet çekici satarken, TIRSAN distribütörlüğü ile beraber satışlarımız binli adetlerin üzerine çıktı. Şimdi de bu anlaşmamızı süresiz olarak uzatıyoruz."

"Nakliye sektöründe talepler yüzde 25-30 civarlarında düştü"

Ekonomik krizin nakliye ve kamyon sektörüne etkilerine de değinen Bonsen, 2004 yılında 120 olan günlük üretim adetlerini geçen yıl 245 adete çıkardıklarını, ancak krizin etkisiyle bu üretimi günlük 100 adete düşürdüklerini bildirdi.

Ron Bonsen, geçen yılın eylül ayından itibaren krizin etkisini göstermeye başladığına dikkati çekerek, nakliye sektöründe taleplerin yüzde 25-30 civarlarında düştüğünü, yılın son çeyreğinde siparişlerin ya ertelendiğini ya da iptal edildiğini ve şirketlerin bu durum karşısında ciddi önlemler almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Kendilerinin de üretim adetlerini günlük 100'e düşürdüklerini anlatan Bonsen, "Bunun yanında maliyetlerimizde de tasarrufa gittik. Geçen yıl, 20 milyon avro tasarruf elde ettik. Bu yıl ise 100 milyon avroyu hedefliyoruz. Toplamda 2 bin kişiyi işten çıkardık. Düşen üretim hacmine de 'esnek üretim' ve Hollanda Hükümeti ile uyguladığımız 'kısa çalışma düzeni' ile cevap vermeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nde (AB) bu yıl yüzde 4,5, Türkiye'de de yüzde 5,6 oranında küçülme beklediklerini dile getiren Bonsen, Avrupa'daki ağır ticari taşıtların yüzde 20'sinin parklarda beklediğini, ancak krizden çıkış konusunda da olumlu sinyaller almaya başladıklarını ifade etti.

Bonsen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Belirsiz ekonomik koşullarda ağır ticari araç pazarının bu yıl, yıllık 160-180 bin adetlerde kapanacağını düşünüyoruz. Bu da geçen yıla oranla yüzde 45-50 civarında bir düşüş demektir. Hafif ticari araç pazarında ise geçen yıl 80 bin olan üretim adedinin bu yıl, 50 binde kalacağını görüyoruz.

Bu koşullarda da bizim yıl sonu için hedefimiz, 6-15 ton arası segmentte yüzde 10, 15 ton üzeri segmentte ise yüzde 14,5 pazar payıdır."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bonsen, bir soru üzerine 2000 yılında "pazar paylarını yüzde 14,5'e çıkaracaklarını" söylediklerinde rakiplerinin kendilerine güldüğünü anlattı. Bugün geldikleri noktada bu hedeflerini gerçekleştirdiklerini ifade eden Bonsen, 5-10 yıl içerisinde pazar paylarını yüzde 20'ye çıkarmak istediklerini söyledi.

Bir soru üzerine de krizden en çok etkilenen ülkenin İspanya olduğunu dile getiren Bonsen, İspanya'da yıllık üretimin 43 binden 9 bine düştüğünü, Almanya, Hollanda ve İngiltere'nin ise diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduklarını sözlerine ekledi.

TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu

TIRSAN Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çetin Nuhoğlu da, DAF ile anlaşmalarının 15 yıl önce başladığını hatırlatarak, yaptıkları bu anlaşmayla distribütörlüklerini süresiz olarak uzattıklarını bildirdi.

Nuhoğlu, DAF ile yaptıkları anlaşmanın, müşterilerine verecekleri güven açısından çok önemli olduğunu belirterek, "TIRSAN'ın 32. yılını kutluyoruz. Bu 32 yılın 15'ini DAF ile geçirmişiz. Türkiye'de bugüne kadar birçok ilklere imza attık. Toplam üretim adedinde geçen yıl itibariyle Avrupa'da dokuzuncu sıradayız. Şimdi hedefimiz, beşincilik..." diye konuştu.