'Varlık Fonu için özelleştirmede daha agresif olacağız'

Bakan Ağbal, özelleştirme gelirlerinden Varlık Fonu'na da kaynak sağlanacağını belirterek, daha agresif bir özelleştirme politikası yolu izleyeceklerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'deki yatırımları artırmayı büyümeyi desteklemek için hayata geçirilen Varlık Fonu'na kaynak sağlamak için özelleştirme portföyünü büyüteceklerini ve daha agresif bir özelleştirme politikası uygulayacaklarını söyledi.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Ağbal, bütçeye özelleştirmeden ciddi bir kaynak sağlandığını ve bunu aynı şekilde korumak istediklerini belirterek, özelleştirmeden elde edilen gelirlerde önceliğin halen merkezi yönetim bütçesi olacağını kaydetti.

Ağbal, Varlık Fonu'na kaynak sağlamak için amaçlarını "özelleştirme portföyünü ve programını büyütüp oradaki yeni gelecek şirket ve varlıkları, mevcut bütçeye aktaracağımız kaynaktan sonra, ikinci kanallara sevk etmek" olarak özetledi.

"Özelleştirme gelirlerimizin gideceği birinci kanal merkezi yönetim bütçesidir. 2016, 2017, 2018 ve 2019'da da özelleştirme programına alınan kuruluşlarından elde edilen gelirler öncelikle merkez yönetim bütçesinin ihtiyaçları için kullanılacak. Çünkü bizim bütçe açığımızın karşılanması noktasında özelleştirme gelirlerinin belli bir katkısı var" diyen Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özelleştirme fonundaki gelirler Varlık Fonu'na aktarılacak gibi bir kararımız yok. Tam tersine birinci önceliğimiz özelleştirme gelirlerinin bütçeye aktarılması ve bütçe gelirlerine katkı yapması. Özelleştirme fonundan bütçeye ciddi katkı geliyor. Dolayısıyla bütçe disiplinini devam ettiren anlayışımızı burada da aynı oranlarda, bütçenin ihtiyacı ne ise bu oranlarda devam etmemiz gerekiyor."

Daha agresif bir özelleştirme politikası

Kurulan Varlık Fonu'nun Türkiye için önemli olduğuna ve bunun için de kaynak sağlanması gerektiğine de dikkat çeken Ağbal, "O zaman ne yapmamız lazım: Özelleştirme portföyünü ve programını büyütüp oradaki yeni gelecek şirket ve varlıkları, mevcut bütçeye aktaracağımız kaynaktan sonra, ikinci kanallara sevk etmemiz gerekli. Özelleştirme gelirlerinde birinci kanal merkez yönetim bütçesi olacak" dedi ve ekledi:

"Ancak bütçe hedefinin üzerinde bir gerçekleşme olduğunda, ki bunu da yapmamız lazım, o zaman da Varlık Fonu'na buradan kaynak vereceğiz. Onun için daha agresif bir özelleştirme politikası, özellikle özelleştirmedeki programa alınan varlıkların, şirketlerin çeşitlendirilmesi lazım... Ve özellikle menkul kıymetleştirilebilecek varlık noktasında Türkiye'de çok ciddi anlamda proje üretilebilir. O projeleri de bu şekilde Varlık Fonu'na kaynak olarak aktaracağız."

Milli Piyango'da erteleme yok

"Milli Piyango özelleştirme ihalesinde herhangi bir erteleme söz konusu değil, süreç devam ediyor... Gerçekten bir ilgi var" diyen Ağbal, "Yatırımcılarımızın bazı talepleri var, onları da görüşüyoruz... Milli Piyango özelleştirmesi 2016 yılında önemli bir özelleştirme ve bunu başarılı bir şekilde sonuçlandıracağız" dedi.

Ağbal, daha önceki açıklamalarında da milli piyango ihalesine yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından büyük bir ilgi gösterildiğini söylemişti.

'Tapu harcını düşürmeyeceğiz'

Konut teslimlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV'nin 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8 olarak uygulanmasına ilişkin kararın önemli bir teşvik olduğuna da vurgu yapan Ağbal, sektördeki oyuncuların tapu harcının yüzde 4'ten yüzde 2'ye indirilmesi yönünde bir isteklerini olduğunu ancak bunu gerçekleştirmeyi düşünmediklerini söyledi. Ağbal "Tapu harcının yüzde 4'ten aşağı indirilmesini düşünmüyoruz" dedi.

Son dönemde bazı şirketlerin yönetimine kayyum atanmasının ilgili şirketlerle çalışan diğer şirketleri ya da müşterileri etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin bir soruya ise Ağbal, "Müşteriler ve iş yapan şirketler etkilenmeyecek. Zaten buradaki esas amacımız bu. İnşaat başta olmak üzere müşteriler konu gibi ürünleri teslim alacak" dedi.