Damlaya damlaya deniz oldu

Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Dilber: "Müşterilerden alınan ücretler düşünüldüğünde bankalar çok yüksek gelirler elde ediyor, damlaya damlaya deniz oluyor."

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Tüketicinin Korunması Kanunu'nun sil baştan yeniden hazırlandığını belirterek, "Yeni yasal düzenlemede bankacılık sektörü mutlaka masaya yatırılacak" dedi. Dilber, Tüketici Hakları Derneği'nce Çankaya Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen "Bankaların Haksız Uygulamaları ve Tüketici Hakları" Panelinde yaptığı konuşmada, tüketiciler için her geçen gün ürün ve seçenek sayısının arttığını, markaların birbirleriyle rekabetlerinin giderek kızıştığını ifade etti.

Bankaların aldığı kart aidatı, KKDF, hesap işletim ücreti gibi ücretlerin bireysel düşünüldüğünde kişileri batıracak düzeyde olmadığını, ancak tüm müşterilerden alınan ücretler düşünüldüğünde bankaların çok yüksek gelirler elde ettiğini belirten Dilber, "Damlaya damlaya göl olur' ama bankacılıkta damlaya damlaya deniz oluyor" dedi. Yine de bu konuda ümitsiz olmadığını dile getiren Dilber, yakın bir zamandan itibaren bankaların diledikleri gibi uygulamalar yapmaya devam edemeyeceğine inandığını söyledi.

Bankacılığın, kuralları belli olmayan büyük bir sektör olduğunu belirten Dilber, şunları kaydetti: "Bu nedenle 'artık kart aidatı almıyorsunuz' demek o kadar kolay değil. Bizim sorunumuz şu; bizde tüketiciye saygılı alışveriş kültürü gelişmemiş. Kapıdan satışlar gibi bir çok sektör ile ilgili sorunlar büyük ölçüde ortadan kalktı. Bankacılıkta da zamanla ortadan kalkacağına inanıyorum. Yeni yasal düzenlemede bankacılık sektörü mutlaka masaya yatırılacak. Müşterinin bankayla müzakere gücü yok. Biz haklı ve zayıf tarafı koruyacağız."

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek de tüketicilerin birlik olmaları, ortak hareket etmeyi başarmaları halinde bu sorunların hepsinin kendiliğinden ortadan kalkacağını söyledi. Bankaların kendi menfaatlerine bir gelişme olduğu zaman hemen beraber hareket etmeye başladıklarını ifade eden Akipek, tüketicilerin bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda yeni bir kanunu yapılmasının çok önemli olduğuna işaret eden Akipek, mevcut kanunun bile dünyanın en ileri düzenlemelerinden biri olduğunu kaydetti. Akipek, buna karşın tüketicilerin sahip oldukları hakları bilmediğini ve bu nedenle kullanamadığını söyledi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir