Danışma Kurulu: Tanıtım çalışmalarının etkinliği artırılmalı

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ilk Danışma Kurulu toplantısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın istihdam üreten, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, verimlilik ve rekabet gücü yüksek yeni teknolojiler geliştirerek know-how transferi sağlayan yatırımları, Türkiye'ye cezbetme yönündeki çalışmalarının devam ettirilmesi gerektiği bildirildi.

Başbakanlık Merkez binasındaki Danışma Kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasında kilit role sahip yatırımların artırılmasına yönelik destek, tanıtım stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması amacıyla 2006 yılında kurulan Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın ilk Danışma Kurulu toplantısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldığı belirtildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, üst düzey bürokratlar, meslek kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı çalışmalarının değerlendirildiği bildirilen açıklamada, kurum çalışmalarının daha etkin ve verimli hale getirilmesi bakımından görüş ve önerilerin de alındığını ifade edildi.

Bu kapsamda Ajansın istihdam üreten, ülke ekonomisine katma değer sağlayan, verimlilik ve rekabet gücü yüksek yeni teknolojiler geliştirerek know-how transferi sağlayan yatırımları Türkiye'ye cezbetme yönündeki çalışmalarının devam ettirilmesi gerektiğine işaret edilen açıklamada, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK), gündemindeki konuların kısa sürede tamamlanarak, Ajansın tanıtım çalışmalarının etkinliği artırılması gerektiği vurgulandı.

Ajansın tanıtım çalışmaları için 2009 IMF ve Dünya Bankası toplantılarının önemli bir fırsat olarak kullanılması gerektiğine işaret edilen açıklamada, ajansın ekonomik ve sosyal açıdan bölgeler arası farklılığı gidermek amacıya kurulan Bölgesel Kalkınma Ajansları ile ilişkisinin güçlendireceği kaydedildi.

 Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın faaliyetlerinde hem kamu kurumları, hem de özel sektör kuruluşları ile işbirliğini artırması gerektiği belirtilen açıklamada, Kamu-Özel İşbirliği Projeleri'ne (PPP) ilişkin yasal çerçevenin bir an önce çıkartılmasının Ajansın tanıtım ve doğrudan yatırım çalışmaları için önemli bir zemin oluşturacağı kaydedildi.

Toplantıda alınan diğer kararlar da açıklamada şöyle belirtildi:

-YOİKK platformu ile Ajans çalışanları arasındaki iletişim ve işbirliği yoğunlaştırılmalıdır.

-Ajans, yatırımcıların karşılaştığı sorunların azaltılmasında, tüm kurumların görev ve sorumluluk alarak özellikle süreçlerinin basitleştirilmesi konusunda gerekli geri bildirimlerde bulunmalıdır.

-İstanbul'un finans merkezi yapılması projesi Türkiye'nin yatırım ortamının tanıtımı açısından son derece önemli potansiyele sahiptir. Ajans tanıtım çalışmalarında bunu kullanmalıdır.

-Türk Ticaret Kanunu kısa sürede yasalaştırılarak Türkiye;nin tanıtımı çalışmalarında bir an önce kullanılmalıdır.

-Ajans, esnek organizasyon yapısı ve özel sektör dinamizmi ile çalışmalarını devam ettirmelidir.

-Ajans, yatırımcılarla olan iletişim ve etkileşiminden elde ettiği değerlendirme ve önerilerini ilgili özel ve kamu kurumlarına da aktarmalıdır.

-Ajans, tanıtım ve bilgilendirmeleriyle Türkiye'nin karşılaştırmalı üstünlük ve potansiyelini ön plana çıkartmalıdır.