”Daralma var ama, otomobile büyük talep de olacak”

Otokoç GM Çimen, finansal açıdan güçlü bir şirket olduklarını ve krizi kolay atlatacaklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Dünya otomotiv sektöründe daralma yaşandığını ve Türkiye'nin de bu daralmadan nasibini aldığını belirten Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen, "Ancak Türkiye, otomobile çok aç bir ülke. Önümüzdeki yıllarda otomobile çok büyük talep olacak" dedi.

Şirketin 80'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yenilenen Otokoç tesislerinde inceleme yapmak üzere Antalya'ya gelen Otokoç Genel Müdürü Cenk Çimen, şirketin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Otokoç olarak toptan yedek parça satışında 170 milyon YTL'lik ciroya ulaştıklarını belirten Çimen, son 3-4 yılda sektörde önemli yatırımlar yaptıklarını bildirdi. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile çevre konularında kalite belgesi almak için çalıştıklarını anlatan Çimen, çevreye çok duyarlı olduklarını kaydetti.

Türkiye'de otomobil satışlarının yüzde 9'unu gerçekleştirdiklerini, Ford ve Fiat'ın Türkiye'deki toplam satışının da yüzde 30'unu Otokoç'un gerçekleştirdiğini belirten Çimen, "Son 3 yılda Otokoç, 7 tesis yeniledi ve 8 yeni tesisi de hizmete açtı. Türkiye'ye güzel tesisler kazandırdık. Bu yatırımları Anadolu'da yaptık. Anadolu'da otomotiv daha da hızlı gelişecek" dedi.

"Pazarda yüzde 40'lık daralma oldu"

Otomotiv sektörünün finansal piyasalara bağlı olarak geliştiğini anlatan Çimen, Ekim ayında Türkiye genelinde 35 bin otomobilin satıldığını, pazarda yüzde 40'lık daralma olduğunu söyledi. Çimen şöyle devam etti:

"Otomotiv sektöründe yıllık yüzde 12 daralma görülüyor. Avrupa'da da, Türkiye'de de böyle. Ancak, Türkiye'de otomotiv sektörü sürekli gelişiyor ve artıyor. Türkiye otomobile çok aç bir ülke. Önümüzdeki yıllarda otomobile çok büyük talep olacak. Bu talep özellikle Anadolu'da olacak. Anadolu'ya yatırım yapıldığı sürece talep artışı devam edecek. Otomotiv sektörü daha da büyüyecek. Otomotiv sektörü uzun süreçte daha olumlu olacak. Türkiye pazarında daha da artış olacak. Özellikle Türkiye, Çin, Hindistan, Malezya gibi gelişmekte olan ülkelerde pazar büyüyecek."

"Krizi kolay atlatırız"

Dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizden en az hasarla çıkmak için her şirket gibi Otokoç'un da bazı önlemler aldığını anlatan Çimen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kriz dönemlerinde iyi pilotlara, iyi yöneticilere ihtiyaç var. Otokoç olarak çok iyi kaptan pilotlarımız var. Krizden en az etkilenmek için kaptan pilotlarımızla çeşitli senaryolar yapıyoruz. 2008'in son ayları ve 2009 yılı zor geçecek. Finansal açıdan güçlü bir şirketiz. Krizi kolay atlatırız."