”Değerli taşlara uygulanan ÖTV kaldırılmalı”

Yalçıntaş, yurt dışından getirilen ve ağırlıklı olarak da ihraç edilen değerli taşların vergilendirilmesinde yeni düzenlemenin yararlı olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, yurt dışından, çoğunluğu ihraç edilmek üzere getirilen değerli taşlara uygulanan ÖTV'nin kaldırılmasının, sektöre çok önemli bir destek olacağı kanaatinde olduklarını ifade etti.

Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, yurt dışından getirilen ve ağırlıklı olarak da ihraç edilen değerli taşların vergilendirilmesinde yeni düzenlemenin yararlı olacağını belirtti.

İşlenmemiş değerli taşlara yüzde 20 oranında ÖTV uygulandığını hatırlatan Yalçıntaş, bu verginin kaldırılmasının sektörün dünya ile rekabetine güç vereceğini kaydetti.

Yalçıntaş, ekonomik krizden kuyumculuk sektörünün de etkilendiğini, iç piyasada talep yetersizliği dikkate alındığında, çıkış yolunun ihracattan geçtiğini vurguladı.

Kuyumculuk sektörünün, değerli taşlarda uygulanan ÖTV'de indirim yapılmasını "uzun yıllardır" beklediğini aktaran Yalçıntaş, şu görüşlere yer verdi:

"Kuyumculuk sektörü, ülkemizin ihracatına toplam 2,5 milyar dolarlık önemli bir katkı sağlamaktadır. İstihdama katkısı da ortadadır. Sıkıntılarının bir an önce giderilmesi, gerek sektör gerek ülke menfaatleri için çok önemlidir. Yurt dışından, çoğunluğu ihraç edilmek üzere getirilen değerli taşlara uygulanan ÖTV'nin kaldırılmasının, sektöre çok önemli bir destek olacağı kanaatindeyiz."

Yalçıntaş, dünyada kuyumculuk sektörünün eğiliminin değerli taşlara doğru kaydığını, ÖTV'nin kaldırılması veya en azından düşürülmesinin, sektörün gelişimine bu anlamda önemli yararı olacağını belirtti.

ÖTV'nin kaldırılmasının, sektörün "çok daha yüksek oranda kayıt altına alınmasına" da katkı sağlayacağını ve bu sayede ilave vergi geliri de elde edilebileceğini kaydeden Yalçıntaş, İstanbul'un değerli taşta dünyanın önemli merkezleri arasına girebileceğine de işaret etti.