DEİK yönetiminde bölge ve sektör dağılımı yapıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, yeni yapılanma sonrası sektör ve bölge bazında görev dağılımı yaptı. DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu, 15 yeni iş konseyi kurulacağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HANDAN SEMA CEYLAN

Yeniden yapılanma sonrası Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) sektör ve ülke bazında görev dağılımı belli oldu. Avrupa’ya Türk İspanya İş Konseyi Başkanı Dr. Zeynel Abidin Erdem, Avrasya’ya Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Asya Pasifik’e Türk-Avustralya İş Konseyi Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ortadoğu ve Körfez ülkelerine Türkiye Müteahhitlik Meclisi Başkanı Erdal Eren, Afrika’ya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut bakacak. Muhasip üye Türk-Avrasya İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tuğrul Erkin ise Amerika’dan sorumlu olacak.

Öte yandan sektörel dağılımdaysa Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi’ne Tuğrul Erkin, Türk–Sağlık Turizmi İş Konseyi’ne Tuncay Özilhan, Eğitim Ekonomisi İş Konseyi’ne Ayhan Zeytinoğlu, Enerji İş Konseyi’ne Zeynel Abidin Erdem, Lojistik İş Konseyi’ne ise Şerafettin Aşut geldi. Uluslararası Teknik Müşavirlik alanında sorumlu ise Erdal Eren olacak.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu DEİK’in büyesinde 115 iş konseyi bulunuyor.

Yeniden yapılanmanın ardından DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan DEİK Genel Sekreteri Bahri Can Çalıcıoğlu, son beş yılda kurulun faaliyet alanlarının genişlediğinin altını çizdi. Bahri Can Çalıcıoğlu, bir önceki yönetmeliklerinin 2008 yılında değiştiğini de anımsatarak, “Hangi coğrafyalarla ticaretimiz gelişiyorsa, buna uygun olarak faaliyet alanımız da genişledi. Bu nedenle yeniden yapılanma ihtiyacımız doğdu. Ön çalışmaları tamamlanan ‘Başkanlık Divanı’ yapısı 6 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yer aldı. Geçtiğimiz hafta Başkanlık Divanımızda kimlerin yer alacağı belirlendi. Oysaki bu yapının değiştiği 6 Aralık’ta belliydi” ifadelerini kullandı.

Başkanlık Divanı’nın 2012 yılından bu yana çalışmalarına devam eden 26 yönetim kurulu üyesi arasından belirlendiğini de söyleyen Çalıcıoğlu, “Listemizdeki tüm isimler, bir başarı hikayesi. Tüm yönetim kurulumuz kendi alanında etkin isimler. Bu isimler herhangi bir sürecin ardından belirlenmiş isimler değildir” dedi.

108 ülkede faaliyet gösterdiklerini ve özellikle Uzak Doğu’da genişlemeye devam ettiklerini anlatan Çalıcıoğlu, önümüzdeki dönemde 15 iş konseyi daha kuracaklarının bilgisini de verdi.

TUSKON'la rekabet içinde olmamız mümkün değil

DEİK’in kurucu kuruluş yapısının genişlemeye açık olduğunu belirten Çalıcıoğlu, “Şu anda 42 kurucu kuruluşumuz var. Kanunen görevlendirilmiş bir çatı örgütüyüz. Genişlemeye müsaitiz ve genişlemeye devam ediyoruz” diye konuştu. DEİK’in iş dünyasında geniş bir çerçeveye hizmet veren ve uluslararası tanınırlığı olan bir yapı olduğunun altını çizen Çalıcıoğlu, son dönemde medyaya da yansıyan gündemdeki bazı konulara da açıklık getirdi.

Çalıcıoğlu şunları dile getirdi: “Biz belirli bir üye yapısına sahip iş örgütleri gibi değiliz. Hiçbir kurumla rekabet içinde olmamız mümkün değil. TUSKON ile rekabet etmeye ihtiyacımız yok. Bizim kurucu kuruluşlarımız arasında yaklaşık 1.4 milyon üyesiyle TOBB var. Yani Türkiye’de ne kadar işletme varsa hepsi kurucu kuruluşlarımız aracılığıyla temsil ediliyor. Bu gözle baktığımızda TUSKON üyelerine de hizmet ediyoruz.

Ayrıca İKV, TİM, Ziraat Odaları Birliği, TÜSİAD, MÜSİAD, AKSON, TÜMSİAD, UND, Müteahhitler Birliği, GYODER ve Türkiye Bankalar Birliği gibi Türkiye’nin önemli iş alemi örgütlenmeleri kurucu kuruluşumuz.”

Bahri Can Çalıcıoğlu, DEİK’in 5174 sayılı kanunun 58. maddesince “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevi üstlendiğini belirterek, “Türkiye’nin 2023 hedefi, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmek. DEİK’in 750 üye şirketi, TOBB’a bağlı 148 odada temsilciliği, 3 yurtdışı temsilciliği var. Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Kim, hangi bölge ve sektörlerden sorumlu?

Ayhan Zeytinoğlu: Asya Pasifik Ülkeleri/Eğitim
Erdal Eren: Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri/Uluslararası Teknik Müşavirlik
Şerafettin Aşut: Afrika Ülkeleri/Lojistik
Tuncay Özilhan: Avrasya Ülkeleri/ Sağlık Turizmi
Zeynel Abidin Erdem: Avrupa Ülkeleri/Enerji
Tuğrul Erkin: Amerika/Yurtdışı Yatırımlar

Koçak, TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı oldu

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak, TOBB Dış İlişkiler Komisyonu Başkanlığı’na seçildi. Yeni göreviyle birlikte bölgesindeki işadamlarının yurtdışı ilişkilerini artırmayı hedefl ediğini anlatan Koçak, “Bu başkanlık çerçevesinde bölge işadamlarımızın yurtdışına açılımını artırmak, yabancı yatırımcıları bölgeye çekmek en büyük arzum" dedi. Koçak, nakliye avantajı nedeniyle önceliklerinin komşu ülkeler olacağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir