Deloitte: 2009 Türkiye için zor bir yıl olacak

Deloitte 'Ekonomik Görünüm 2008 - Aralık' raporunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Deloitte Türkiye'nin "Ekonomik Görünüm 2008 - Aralık" raporunda, 2009'un zor bir yıl olacağı ve Türkiye'nin ciddi finansman ihtiyacı doğacağı bildirildi.

Deloitte Türkiye, "Ekonomik Görünüm 2008 - Aralık" raporunu yayımladı. "Sular Çekilince..." üst başlığını taşıyan raporda, 2008 yılındaki ekonomik gelişmeler değerlendirilirken, 2009 yılına ilişkin tahminlerde bulunuldu.

Deloitte Türkiye Ekonomi Danışmanı Dr. Murat Üçer tarafından hazırlanan raporda, Türkiye ekonomisinde geçen yılın son çeyreğinden itibaren büyümenin eksiye dönmesinin beklendiği belirtilirken, bu durumun en az 2009 yılının son çeyreğine kadar devam edeceğine dikkat çekildi.

Raporda, 2009 sonunda cari açığın 20 milyar dolar düzeyine inmesinin beklendiği, ancak özel sektörün 40 milyar dolar civarındaki uzun ve orta vadeli borç ödemesi ve 50 milyar doları aşan kısa vadeli borcu açısından bakıldığında, finansman ihtiyacının ciddi boyutlara ulaşması tahmin edildi.

Raporda yapılan analizde, Türkiye'nin büyümeye tekrar başlaması için şart olan 4 temel adım sıralanırken, Türkiye'nin IMF ile anlaşma yapsa bile 2009'un zor bir yıl olacağı ifade edildi.

Raporda, bu yılın atlatılabilmesi için IMF anlaşmasının şart göründüğünün altı çizilirken, böyle bir adımın en önemli ihtiyaç olan güven ve istikrar ortamının tekrar sağlanmasına katkıda bulunacağı, bu konuda hükümete ve siyasilere önemli rol düştüğü vurgulandı.

Daralan likidite koşullarını dikkate alan ve IMF anlaşmasından yararlanacak bir dış finansman yapısını oluşturmanın ikinci önemli adım olduğu ifade edilen raporda, mali ve para disiplininin korunmasının, gerçekçi olmayan büyüme hedefleriyle bozulmamasının üçüncü, Türkiye'nin ekonomik kırılganlığını azaltan temel yapısal reformların hızlı bir şekilde uygulanmasının ise dördüncü adımı oluşturduğu kaydedildi.

"TL değer kaybedebilir"

Deloitte Türkiye'nin raporunda, 2008'de dolara karşı yüzde 30,1 değer kaybeden YTL'nin, döviz kuru sepeti karşısındaki değer kaybının yüzde 26,6 olduğu, TL'nin, 2009'u da hafif de olsa bir değer kaybıyla kapatmasının beklendiği bildirildi.

Enflasyon oranının 2009'da bir miktar düşeceği belirtilen raporda, döviz kuru geçişkenliğinin yüksek olması, gıda ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün tüketici fiyatlarına yeterince yansımaması, servis enflasyonunun yeteri kadar yumuşamaması gibi nedenlerle enflasyon oranının yüzde 8 - 8,5 seviyesinin altına inmemekte direneceği tahmin edildi.

Ekonomik Görünüm 2008 - Aralık raporunda, Türkiye'de büyüme dinamiğinin, ağırlıklı olarak dünya ekonomisinin gidişatına ve dolayısıyla global likidite koşullarına bağlı olduğu ifade edildi.

Türkiye ekonomisinin 2007 yılında yüzde 4,6 civarında olan büyüme hızının, 2008 yılında yüzde 1,5-2 civarına kadar düşebileceği tahmin edilen raporda, 2009'da ise küçülme beklentilerinin bulunduğu, bu yıl Türkiye'nin finansman ihtiyacının karşılanmasında IMF anlaşmasının büyük rolü olacağı kaydedildi.