Deloitte, bilgi teknolojileri yöneticileri için rapor hazırladı
Kuruluş, bilgi teknolojileri CIO'larına yönelik, "Sekiz Altın Öğüt"ün yer aldığı bir rapor hazırladı
İSTANBUL - Deloitte, şirketlerin kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerine (CIO) yönelik, krizde yapılması önerilen "Sekiz Altın Öğüt"ün yer aldığı bir rapor hazırladı.
Deloitte'un hazırladığı Kriz Yönetimi Yayınları Serisi'nin en son raporunda, bilişim teknolojilerinden sorumlu en üst düzey şirket yetkilisi olan kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin krizden çıkılmasında etkili bir rol oynayabileceği vurgulandı.
Raporda kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerini hedefleyen "Sekiz Altın Öğüt" adıyla anılan stratejik önerilerle kriz döneminde teknolojinin kurumlara nasıl katkı sağlayabileceği belirtildi.
Kriz koşullarında kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin önceliklerinin değiştiği ifade edilen raporda, Deloitte Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Sait Gözüm, şunları kaydetti:
"Kriz şartlarında CIO'ların maliyetleri düşürme stratejilerine ek olarak başka stratejileri de dikkate almaları gerekiyor. Her teknoloji organizasyonunda kendine özgü bazı sorunlar vardır. Bilgi işlem departmanlarının zorlu entegrasyon çabaları, sorunlu satıcı ilişkileri ve iş stratejisine uygun olmayan yatırım tahsisleri gibi sıkıntılar olağan dönemlerde belli bir program dahilinde aşılabilir. Ancak günümüzde karşı karşıya olduğumuz zorlu koşullar ve ekonomik kriz, öncelikle organizasyonun genelini etkileyebilecek temel sorunların üzerine odaklanmayı gerektiriyor. Bu nedenle artık CIO, organizasyonun karşı karşıya kalacağı yeni zorlukları kontrolden çıkmadan önce tahmin edebilmeli ve şirketi gelişen yeni pozisyonlara hazırlama anlamında yeterince uyanık olmalıdır. Bu raporun küresel ekonomik kriz koşullarında faaliyetlerini sürdürmeye çalışan tüm şirketlerimize yararlı olacağına inanıyorum."
"Sekiz Altın Öğüt"
Raporda, sekiz altın öğütten ilki, "Alternatifleri dikkate alın" başlığı altında, BT organizasyonlarında irili ufaklı çok sayıda proje içinden anlamlı ve öncelikli olarak yapılacaklar listesi çıkarmanın, kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin temel görevleri arasında yer alması olarak geçiyor.
Ekiplerin mevcut projelerden hangilerine odaklanacağını, hangi işler için dışarıdan hizmet sağlayıcılar belirleyeceklerini tespit etmenin bu listenin temel öncelikleri arasında yer aldığı belirtildi.
İkinci olarak kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerine bir finans yöneticisi olarak düşünmeyi tavsiye eden raporda, kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin şirketin en üst düzey yöneticileriyle empati kurmasını gerektiği bildirildi.
Deloitte'un verdiği bir diğer tavsiye ise "İş gereksinimlerini önceden tahmin edin."
Bazen yönetici ekibinin öncelikleri ile kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin beklentilerinin birbiriyle örtüşemeyeceği vurgulanan raporda, şunlar kaydedildi:
"Bugün tüm yöneticiler teknoloji konusunda yeni fikirlere açıktır, ancak kriz veya rekabet ortamında kendilerince daha kritik olan sorunlara odaklanmış olabilirler. Örneğin, tasfiyeler ve şirket alımları ya da birleşmeler gibi zor ve karmaşık konular daima önem ve öncelik kazanır. Böyle durumlarda teknolojinin görevi ekibin işini kolaylaştırmaktır. Böyle durumlarda yönetici ekibin göz ardı etmiş olabileceği yeni fırsatları belirlemek ve fikir üretmek önem kazanır.
Dördüncü olarak, yetenek haritasına yeniden şekil verin. Ekonomik kriz çok sayıda yetenekli insanın piyasaya çıkmasına neden oldu. Daha iyi zamanlar için planlama yapmaya başlamanın kolay yollarından biri de bu çok uzun sürmeyecek fırsattan en iyi şekilde yararlanmak ve yetenekleri şirkete kazandırma stratejisi oluşturmaktır."
Tedarikçilerle sıkı pazarlık yapmayı öneren Deloitte Raporu'nda, kriz döneminde tedarikçilerin müşteri kaybetme konusunda daha önce olmadığı kadar çok endişe duydukları ifade edilerek, kurumsal bilgi teknolojileri yöneticileri için böyle dönemlerde yapılacak en iyi işin sağlam bir tedarikçi listesi oluşturmak olduğu bildirildi.
Kurumsal bilgi teknolojileri yöneticilerinin yenilikçi, yaratıcı programların tümünü kapatmamaya dikkat etmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, BT ekiplerinin yeni yaklaşımlara ve teknolojilere odaklanmalarını sağlamaları gerektiği vurgulandı.
Donanım ve yazılım güncellemelerinin doğru önceliklendirilmesinin önemli olduğu belirtilen raporda, şunlar yer aldı:
"Bu kriz ortamında kurumların pahalı donanım ya da yazılım güncellemeleri yaparken birkaç kez düşünmesi gerekebiliyor. Bu nedenle öncelikleri belirleyerek bazı yatırımlardan vazgeçmek daha doğru olabilir. Bu yönde doğru verilmiş bir kararı, güncelleme beklentisi olan çalışanlar ve üst düzey yönetim anlayışla karşılayacaktır.
Şirketin her bölümü krizin etkilerini yakından hissetmektedir. Teknoloji yöneticilerinin ve ekiplerinin tüm organizasyonu desteklemek için tepki verme biçimleri, onların gelecekteki rollerini de biçimlendirmektedir. BT ekiplerinin yönetim ve iletişim becerilerini kurum genelinde en üst düzeyde kullanabilmesi, çalışan, müşteri ve tedarikçi ihtiyaçlarının da net olarak anlaşılmasını ve gerekli çözümlerin üretilmesini sağlayacaktır."