”Denizlerde petrol arama hedefleniyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk olarak kuleyi üreten Petromak firmasının üretim tesisini gezdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KONYA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Konya'da bir firma tarafından Türkiye'de ilk kez yüzde 100 yerli olarak üretilen mobil petrol sondaj kulesinde incelemelerde bulundu.

Petrol sondaj kulesini incelemek üzere Konya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk olarak kuleyi üreten Petromak firmasının üretim tesisini gezdi.

Ardından, firma önüne kurulan, Türkiye'nin yüzde 100 yerli ilk petrol, doğal gaz ve jeotermal amaçlı mobil sondaj kulesine (Double Dram) çıkan Güler, firma yetkilerinden kulenin teknik özellikleri ve yapım süreciyle ilgili bilgi aldı.

Burada düzenlenen törende bir konuşma yapan Bakan Güler, üretilen bu petrol sondaj kulesinin, Türk mühendisleri ve işçiliğiyle üretilmiş, tamamı yerli olması nedeniyle Türkiye'de bir ilk olduğunu belirtti.

"Kulenin üzerinde Türk bayrağının da nazlı nazlı dalgalanması bizi bir başka memnun etti" diyen Güler, "Burada laf değil eser var. Bu kulenin imal edilmesinde Hükümetin sağladığı destek de büyük önem taşıyor" dedi.

"Zengin petrol rezervlerine komşu ülkelerde petrol aranacak"

Petromak firması yetkilisi Ferudun Kuru ise ürettikleri petrol sondaj kulesinin, 180 ton çekme kapasiteli, 3 bin metre sondaj yapabilen ve 4 bin metre workover kapasitesine sahip olduğunu söyledi.

Bu platformla hem Türkiye'de hem de zengin petrol rezervlerine komşu ülkelerde petrol aranacağını belirten Kuru, "Petrol üreten ülkelere rahatlıkla bu kuleleri, rakipsiz bir şekilde üretip satabiliriz. Çünkü biz bu ülkelere hem çok yakınız, hem de fiyatlarımız dünyada bu makinelere üretenlere göre çok cazip. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Hilmi Güler'e rüyamız olan bu projeyi gerçekleştirme konusunda verdikleri destekten dolayı çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

Kuru, bundan sonra firma olarak amaçlarının, açık denizlerde petrol aramakta kullanılan yüzen sondaj platformları üretmek olduğunu, bunun için de yoğun çaba sarf edeceklerini ifade etti.

Sondaj kulesini teslim alan Merty Energy Genel Müdürü Ongun Yoldemir de 6 yıllık bir enerji firması olmalarına rağmen bugüne kadar önemli başarılara imza attıklarını, Alaşehir'deki petrol kuyusunu da kendilerinin açtığını belirtti.

Firma olarak Türkiye'de 2 yılda petrol bulmaya yönelik 5 bin kilometrelik alanda sismik araştırma yaptıklarını anlatan Yoldemir, "Daha önce bu sismik çalışmalar yabancı firmalar tarafından yapılıyordu. Sismik araştırmaları yapabiliyorduk ancak yurt dışı üretim sondaj kulelerini kullanmamız, bizim utancımızdı, bundan kurtulmamız gerekiyordu. Konya'daki Petromak firmasına omuz vererek, Türkiye'nin ilk petrol sondaj kulesinin kazandırılmasına katkı sağladığımız için gururluyuz" dedi.

"Petrol aramaları yetersizdi"

Yoldemir, Türkiye'de gerek uygulanan politikalar gerekse ekipman yetersizliği nedeniyle bugüne kadar çok az petrol araması yapıldığı, oysa Alaşehir gibi 20 ayrı havzada petrol olduğunu bildiklerini, amaçlarının, teslim aldıkları bu sondaj kulesini kullanarak en kısa zamanda Türk insanına yeni petrol kuyularının müjdesini vermek olduğunu sözlerine ekledi.

Törene, Konya Valisi Osman Aydın, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AKP Konya Milletvekili Hasan Angı ve sanayiciler katıldı.

Bakan Güler, daha sonra, söz konusu firmayla aynı sanayi sitesi içinde yer alan, hem su ısıtıp hem de elektrik üreten güneş panellerini imal eden Solimpeks firmasında incelemelerde bulundu.