Dev iplik üreticisi Kingdom Türkiye'de hedef büyüttü
Türkiye pazarına ağırlık vermeyi planlayan Kingdom, Türkiye'de keten iplik fabrikası kurulma imkanları ve Karadeniz'de keten bitkisinin yetiştirilmesi konusunda araştırma yapacak.
Aysel YÜCEL
İSTANBUL - Dünya'nın en büyük keten iplik üreticilerinden Çinli Kingdom, Türkiye pazarına ağırlık verecek. Türkiye'ye keten iplik ihracatını yüzde 32 artıran firma, üretimine başladığı boyalı elyafı da Türkiye'ye sokmak için kolları sıvadı. Ülkeyi ilk kez ziyaret eden Kingdom yetkilileri Türkiye'de keten iplik fabrikasının kurulabileceğini belirtirken, ayrıca, Karadeniz'de keten bitkisinin yetiştirilmesi konusunda araştırma yapacaklarını açıkladılar.
Keten iplik üretiminde dünyanın en büyük şirketlerinden Çin merkezli Kingdom'un Yönetim Kurulu Başkanı Ren Wei Ming, Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Markanın Türkiye distribütörlüğünü yapan Filofibra Pazarlama'nın ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde düzenlenen seminere katılan Ren Wei Ming, Türkiye'deki müşterilerine yönelik bir sunum yaparak, keten ipliği üretimindeki son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı. seminere H&M, Next, Carrefour gibi birçok global marka katıldı.
Seminer sonrası DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Ren Wei Ming, Türkiye pazarına yönelik yeni hedef ve projelerini anlattı. Türkiye'de Filofibra distribütörlüğünde hizmet sunan Kingdom'un Türkiye'ye ihracatını yılın ilk yarısında yüzde 32 artırdığını anlatan Ren, "Türkiye'de keten kullanımı giderek artıyor. Türkiye, bugün en önemli üç ihracat ülkemizden biri. Bu ülkeye ihracatımızı daha da artırmak için Filofibra'ya desteğimizi artıracağız" diye konuştu.
Geçtiğimiz yıl Türkiye'ye 1960 ton keten ipliği ihraç eden firma bu yılın ilk altı ayında 1037 ton ihracat gerçekleştirdi. Türkiye'nin tekstilde geleceğinin çok parlak olduğunu ifade eden Ren Wei Ming, yakın zamanda üretimine başladıkları boyalı elyafı da Türkiye pazarına sokmaya hazırlandıklarını söyledi.
Türkiye'de keten ipliği fabrikası kurulabilir
Türkiye'nin cazip bir pazar haline geldiğini ifade eden Ren Wei Ming, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin giderek artığını, yatırımların Avrupa'dan Türkiye'ye kaymaya başladığını kaydetti. Keten ipliği üretimine yönelik Türkiye'de fabrikalar kurulabileceğine dikkat çeken Ren Wei Ming, şu açıklamalarda bulundu: "Keten iplik üretiminde kullanılan makineler teknolojik açıdan çok gelişmiş değil. Bu nedenle çok fazla insan gücüne ihtiyaç duyuluyor. Ama son yıllarda daha az insan gücüne ihtiyaç duyan makineler geliştiriliyor. Türkiye'de hem yerli hem de yabancı firmalar bu tür yeni makinelerin kullanıldığı, keten iplik üreten fabrikalar kurabilir."
Keten ipliği için gerekli hammaddeyi Fransa gibi Batı Avrupa ülkelerinden ithal ettikleri bilgisini veren Ren Wei Ming, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin keten bitkisinin yetiştirilmesi için uygun olabileceğini ve bu konuda bölgede araştırma yapacaklarını söyledi. 2007 yılından bu yana Kingdom'un Türkiye distribütörü olarak hizmet verdiklerini anlatan Filofibra PazarlamaYönetim Kurulu Üyesi Ergin Turanlı da, keten tüketiminin Türkiye'de giderek artığını belirtti. Türkiye'nin keten iplik ithalatının yüzde 95'ini Çin'den karşıladığını anlatan Ergin, bunun da yüzde 60'lık kısmının Kingdom tarafından sağlandığını aktardı. Ketenin kullanıldığı alanların çeşitlenmesi ile birlikte keten iplik satışlarının da giderek artış gösterdiğine dikkat çeken Ergin, şu açıklamalarda bulundu: "Keten kullanımının Türkiye'de daha da artacağını düşünüyoruz. Çünkü insanlar artık, kaliteli ve doğal ürünleri tercih ediyor. Keten hem sağlıklı hem de organik bir ürün. Nemi emme ve vücut sıcaklığını dengeleme gibi pek çok özelliği var."
Daha az insan çalıştıracak
Kingdom Yönetim Kurulu Başkanı Ren Wei Ming, yeni fabrika ile yıllık 13 bin ton olan üretim kapasitelerini 20 bine çıkaracaklarını yakın zamanda, üretim kapasitelerini 24 bine kadar çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Şirket olarak boyalı elyaf üretimine yoğunlaşacaklarını aktaran Ren Wei Ming, bir Alman firması ortaklığında keten iplik üretimine yönelik ileri teknolojide makinelerin patentini aldıklarını belerterek bu makinelerle gerekli insan gücü ihtiyacını yüzde 50 azaltacaklarını kaydetti.