Devletin tapusunu milletin üzerine geçirmek istiyoruz
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 'Ülkemizin sorunlarınıçözmek için yeni bir Anayasa şart' dedi.
İSTANBUL - Türkiye'nin yeni bir anayasayı bir an önce yapması gerektiğini belirten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin sorunlarını çözmesi için yeni bir anayasa şart. Mevcut sistem milletin gerçek potansiyelini engelliyor. Mevcut Anayasa her alanda önümüzü tıkıyor. Enerjimizin çoğunu kendi içimizdeki kavgalara harcıyoruz. Koşacak gücümüz varken, yürüyerek ilerliyoruz. Türkiye'yi yeniden bir dünya devi yapmak istiyoruz. Ama hayallerimiz bu kalıba sığmıyor. Biz artık devletin tapusunu milletin üzerine geçirmek, milletin hak ettiği ekonomik ve siyasal özgürlükleri en üst seviyelere çıkarmak için yeni bir anayasa istiyoruz'' dedi. 365 oda ve borsayı temsilen 400 civarında işadamının katıldığı Oda-Borsa Başkanları İstişare Toplantısı TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde dün yapıldı. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi ve gündemdeki konuları değerlendirdi.
[PAGE]Makine yatırımına 94 milyar dolar
Küresel çalkantılara ve bölgemizdeki belirsizliklere rağmen Türkiye ekonomisindeki dinamizm ve direncin yüksek olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Eskiden birçok girişimcide gördüğüm acaba yapabilir miyim ürkekliği, artık yaparım, hem de en iyisini yaparım anlayışına dönüştü. Özel sektörün makine ve teçhizat yatırımları geçen sene 94 milyar doları geçti. Komisyonculara mal satmakla ihracat yapmayı öğrenen firmalarımız, artık yabancı pazarlarda yerleşik hale geliyor. Türk özel sektörünün bugün yurtdışında 25 milyar dolardan fazla yatırımı bulunuyor'' diye konuştu.
Avrupa'nın finansal sistemdeki sıkıntılara kalıcı çözüm getirememesinin ve siyasi irade eksikliğinin riskleri ve dalgalanmaları artırdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi yönetiminin böyle belirsiz bir ortamda ayağını gazdan çekmesi doğru bir tedbirdir. Öte yandan ekonominin soğutulmasında ayar kaçmamalı. Yavaşlayan ekonomi hem kamu maliyesini hem de piyasayı olumsuz etkiliyor. Karşılıksız çek ve protestolu senetlerdeki hızlı artışın nedenlerinden biri de iç piyasadaki durgunluktur. Ayrıca, çekte hapis cezasının kaldırılmasının ardından yeni bir kontrol mekanizması kurulamaması sıkıntılara neden oluyor. Çekte yeni bir kontrol mekanizmasının devreye alınmasına ihtiyaç var. Aksi takdirde piyasalarda çeke olan güven azalacak ve ekonomik aktivite bundan olumsuz" diye konuştu.
Tarım ve hizmetler için mesleki eğitim başladı
Mesleki eğitim için illerde daha yoğun çalışılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, hizmet ve tarım
sektörünün UMEM projesi kapsamına alındığı müjdesini verdi. Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
‘'UMEM Beceri'10 projesi, 81 ilde işsizlerin ve işverenlerin umudu olmaya devam ediyor. Proje kapsamında bugüne kadar açılan 3 bin 330 kurs ile 41 binden fazla kursiyerin eğitim alması sağlandı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan 31 bin kişiden yaklaşık 22 bini işe yerleşirken, 3 bin 500'ü işbaşı (staj) eğitimine devam ediyor. 10 binden fazla kişi ise teorik eğitimlerine devam ediyor. Proje, hizmet ve tarım sektörlerine genişletildi. Bu kapsamda Antalya, Bursa, Gaziantep, Konya ve Muğla illerden oluşan 5 pilot ilde İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizleri gerçekleştirildi. 3 bin 200 firmadan yaklaşık 8 bine yakın işgücü talebi toplandı."
[PAGE]