Devrimde ikinci adım
Gümrük işlemlerindeki süreyi yüzde 50 azaltan ve eşyanın gümrüklere getirilmeden yetkilendirilmiş firmalarda gümrüklenmesini öngören düzenlemenin kapsamına ithal ürünler de dahil edildi
HÜSEYİN GÖKÇE
İSTANBUL - Geçen yıl ocak ayında yürürlüğe giren yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması kapsamına ithalat da dahil edildi. Buna ilişkin yönetmelik Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı özellikle imalatçı firmaların gümrükte bekleme süresinin kısaldığını belirtirken, bunun da maliyetlerin azalmasını yardımcı olacağını kaydetti.
İthal eşya da gümrüğe girmeden kontrol edilecek
Gümrük işlemlerinde güvenilirliğe bağlı olarak, uluslararası ticarete konu eşyaların gümrük bölgelerine getirilmeden yetkilendirilmiş yükümlü firmalar tarafından gümrüklendirilmesini öngören uygulamanın kapsamı genişletildi. Geçen yıl yürürlüğe giren ve o dönem ‘devrim’ olarak nitelendirilen uygulama yaklaşık 15 aydır ihracat boyutuyla devam ederken, yapılan mevzuat değişikliğiyle ithalat da kapsama dahil edildi. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 166 maddelik yeni yönetmeliğe ilişkin açıklama yapan Yazıcı, gümrük işlemlerinin hızlı, etkin, güvenli ve basit bir şekilde yürütülerek yasal ticaretin kolaylaştırılması için mevzuat değişikliği çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Artık ithalatta da yerinde gümrükleme ve izinli alıcı uygulamalarının yapılacağı bilgisini veren Bakan Yazıcı, “İhracat eşyasında olduğu gibi ithalat eşyasının da gümrüğe getirilmeksizin, doğrudan izin sahibi firmaların tesislerine götürülerek gümrük işlemlerinin burada gerçekleştirilmesi mümkün olacak” diye konuştu. İzne sahip firmaların gümrük işlemlerini en fazla 20 gün içinde tesislerindeki güvenli depolama alanlarında tamamlayabileceklerini ifade eden Yazıcı, üretime hızlı geçişi sağlamak üzere de işlemleri 48 saat içinde tamamlanacak eşyanın ithalatının eşya taşıma aracından boşaltılmadan yapılabileceğini söyledi.
Büyük hacimli eşya ile konteynerlere ilişkin işlemlerin tesislerde açık alanda yürütülmesinin mümkün olacağını belirten Hayati Yazıcı, “Bu uygulama sayesinde özellikle imalat yapan firmaların gümrüklerde bekleme süreleri azalacak. Buna bağlı maliyetler minimize edilecek. Uygulama firmalara uluslararası rekabette gümrük uygulamalarını avantajlı hale getirecek” diye konuştu.
Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması ile birlikte kağıtsız gümrük uygulamasının yaygınlaşacağını dile getiren Yazıcı, tüm yetkilendirilmiş yükümlüler için yeşil hat ve sınır kapılarından öncelikli geçiş hakkı tanındığını bu firmaların sınır kapılarındaki yoğunluğa tabi tutulmaksızın geçiş önceliği kazanacağını kaydetti.
G. Kore ile 9 Haziran’da imzalanıyor
Yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip firmaların kolaylaştırmalardan diğer ülkelerde de yararlanabilmesi için ülkeler arasında karşılıklı anlaşma sürecinin devam ettiğini dile getiren Hayati Yazıcı, ilk anlaşmanın 9 Haziran’da Güney Kore ile imzalanacağı bilgisini verdi.
İhracat için 5 , ithalat için ise 20 milyon dolar şartı
Yetkilendirilmiş yükümlülük için gerekli vasıfl ara sahip olan firmalardan ayrıca, geçmiş yıla ilişkin belirli miktarda ihracat ve ithalat yapmış olma şartı da aranacak. Buna göre temel şartın imalatçılık olarak belirlendiği uygulamada, firmanın geriye dönük 1 yıllık zaman dilimi içinde asgari 20 milyon dolar tutarında toplam ihracat ve ithalat yapmış olma şartı bulunuyor. Bunlardan sadece ihracatçıların en az 5 milyon dolar ihracat, sadece ithalatçıların ise 20 milyon dolarlık ithalat yapmış olmaları gerekiyor. İthalatta yerinde gümrükleme için 500 bin euro, izinli alıcı için ise 1 milyon euro teminat mektubu alınacak.