DFİF'ten şirketlere destek
Şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan karşılanacak.
ANKARA - Şirketlerin uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik eğitim ve danışmanlık ile proje bazlı giderlerinin yanı sıra Ekonomi Bakanlığı tarafından şirketlerin ve işbirliği kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi için gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler, Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonundan (DFİF) karşılanacak.
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunun, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, Türkiye’de sınai veya ticari faaliyette bulunan veya yazılım sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin, uluslararası pazarlarda rekabet gücünü arttırmaya yönelik eğitim ve danışmanlık giderleri ile işbirliği kuruluşlarının Bakanlıkça uygun görülen proje bazlı giderlerinin yanı sıra Bakanlık tarafından şirketlerin ve işbirliği kuruluşlarının kapasitesinin geliştirilmesi için gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler, DFİF'ten karşılanacak.
Yapılan değişiklik ile tebliğde geçen eğitimciler, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) yerine Bakanlık tarafından yetkilendirilecek. İşveren sendikaları da işbirliği kuruluşları içerisinde yer alacak. Tebliğ kapsamında daha önce İGEME ve Müsteşarlık tarafından yapılması uygun görülen işler, değişiklikle Bakanlığa devredildi.
Tebliğe, işbirliği kuruluşlarınca üyesi şirketlere yönelik yürütülen, amacı, kapsamı, süresi ile bütçesi belirlenmiş ihtiyaç analizi, istihdam, eğitim, danışmanlık, pazarlama faaliyetlerinden oluşan ve azami 3 yıl süreyi kapsayan proje olarak tanımlanan ”UR-GE Projesi" de eklendi.
Bakanlıkça uygun görülen ve tebliğde uygulama usul ve esaslarında belirlenen konularda eğitim programı düzenlenebilecek. Eğitim programı en az 5 şirketin katılımı ile gerçekleştirilebilecek.
Hazırlanan ihtiyaç analizi raporu gideri ile düzenlenen eğitim ve/veya danışmanlık programları çerçevesinde verilen eğitim, danışmanlık faaliyet giderleri ile program organizasyonuna yönelik faaliyet giderlerinin en fazla yüzde 75’i proje bazında 400 bin dolara kadar karşılanacak.
İşbirliği kuruluşunca düzenlenen 10 yurt dışı pazarlama programı için her bir program bazında 150 bin dolara kadar tebliğde yer alan giderlerin en fazla yüzde 75’i ödenecek.
Tebliğ kapsamında projelerin işleyişine ve işbirliği kuruluşları ile şirketlerin kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik Bakanlık tarafından gerçekleştirilecek faaliyetlere ilişkin giderler, yıllık en fazla 250 bin dolar ve yüzde 100 oranında desteklenecek.