‘Dijitalleşme yatırımları teşvik edilmeli’

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, “Sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde, dijitalleşmeye yapılacak yatırımlar teşvik edilmeli" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI 

ANTALYA - Anadolu’da üretim yapan sektörlerin dijital dönüşümüne katkıda bulunabilmek hedefiyle TÜRKONFED ve Türkiye İş Bankası işbirliğiyle başlatılan Dijital Anadolu projesine start verildi. Farklı illerde gerçekleştirilecek toplantıların ilkinde konuşan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, Türkiye’de KOBİ’lerin sadece yüzde 4’ünün sanayi 4.0, nesnelerin interneti ve yapay zekâ olarak adlandırılan dijital altyapıya sahip olduğunu kaydederek, “Sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde, dijitalleşmeye yapılacak yatırımlar teşvik edilmeli. Dijitalleşmenin kurum kültürü haline gelmesi ve bunun zihniyet olarak oturması gerekiyor” dedi.

Tarkan Kadooğlu, 2020 yılında yapay zekâ ile 1.8 milyon işin ortadan kalkacağını ve 2.3 milyon yeni iş kolunun ortaya çıkacağını ifade ederek, dijital dünyada en önemli faktörün yine insan olduğunu ve eğitim sistemine de yatırım yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi. Bilgi güvenliği ile Dijital Anadolu projesinin en önemli ayakları olan e-ticaret ve mobil ticaret yatırımlarının artırılması gerektiğine değinen Kadooğlu, diğer yandan gelişen iş kollarıyla birlikte kadın istihdamına da önem verilmesinin hedeflendiğini belirtti. 

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahismail Şimşek ise, “Dijitalleşme bütün sektörleri, iş kollarını etkileyecek bir trend. Bankacılık yapma şeklimiz de bakış açımız da dijitalleşme odağında dönüşüm geçiriyor” diye konuştu. 

Koyunlara ‘uydu çoban’ önerisi 

Tarım sektörünün dijitalleşmeyle birlikte katma değer yaratılması gibi fırsatlar barındırdığına dikkat çeken TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve BAKSİFED Başkanı Ali Eroğlu da şunları söyledi: “Yeni Zelanda, uydu teknolojisi ile hayvanlarını besin değeri yüksek yeşil alanlara yönlendirerek verimliliğini artırıp, en yakın rakibini ihracatta geçerek ilk sıraya yerleşti. Antalya neden turizm ve tarım gibi iki güçlü sektöründe dijitalleşme ile kendine en uygun modeli yaratıp bu sıçramayı gerçekleştiremesin?” 

Yol haritası oluşturulacak 

Açılış konuşmalarının ardından MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “Kurumların Dönüşümü’yle ilgili yaptığı konuşmasında, artık eskiden olduğu gibi işverenlerin itaatkar ve disiplinli personel anlayışını geride bırakmasını, yaratıcılık ve girişimciliğe değer verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Erkut, bu anlamda eğitim sisteminin insiyatif alabilen insanların keşfedilebileceği bir alan olması gerektiğini kaydederek işverenlere tavsiyelerde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir