Dış basında 'Soykırım' oylaması

Almanya Parlamentosu'nun 1915'te meydana gelen olayları "soykırım" olarak tanımlayan oylaması dış basında da geniş yer buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Parlamentosu'nun 1915'te meydana gelen olayları "soykırım" olarak tanımlayan oylamasının ardından, Türkiye'nin tepki olarak Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırması İngiltere basınında geniş yer buldu.

İngiliz basını, 1915 olayları oylamasının, Avrupa'nın mülteci krizini çözmek için Türkiye'ye ihtiyaç duyduğu kritik bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti. İngiliz basınının sözde soykırım oylaması değerlendirmeleri şu şekilde oldu:

Financial Times: "Almanya soykırım oylamasıyla Türkiye'yi kızdırdı. Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak kabul etmesi, Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini zarara uğratabilir ve Avrupa'nın göçmen kriziyle mücadelesini daha da zorlaştırabilir."

BBC: "Oylamadan sonra Türkiye, elçisini geri çağırdı. Almanya Parlamentosu'nun 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesini protesto eden Türkiye, Berlin Büyükelçisi'ni geri çağırdı. Türkiye, oylamayı "saygısız ve bilgisizlik" örneği olarak nitelendi. Oylama, göçmenlerin kontrolü konusunda Türkiye'nin yardımına gerek duyulduğu dönemde Türkiye ile Almanya arasındaki tansiyonu yükseltti."

Guardian: "Alman milletvekillerinin 1915 olaylarını 'Ermeni Soykırımı' olarak tanımlamalarının ardından Türkiye, Berlin Büyükelçisini geri çağırdı. Türkiye Cumhurbaşkanı söz konusu kararın Türk-Alman ilişkilerini ciddi şekilde etkileyeceğini söyledi."

Telegraph: "Parlamento oylaması, AB ile Türkiye arasındaki hassas göçmenlik anlaşmasının riske girmesi endişeleri sırasında yaşanırken, Türkiye halen yüzbinlerce mülteciyi Avrupa'ya göndermek ve anlaşmayı bozmakla tehdit ediyor."

Independent: "Parlamento'daki oylama, Avrupa Birliği'nin mültecileri geri kabul eden Türkiye'ye ihtiyacı olduğu hassas bir dönemde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel'i telefon ile arayarak iki ülke arasındaki ilişkilerin bu oylamadan sonra zarara uğrayacağı uyarısında bulunduğunu söyledi."

Daily Mail: "Soykırım oylamasından sonra Türkiye elçisini geri çağırdı. Almanya Parlamentosu perşembe günü büyük bir çoğunlukla 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak oyladı. Oylama, Ankara'nın, Avrupa'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin akışını durdurmakta önemli bir rol oynadığı sırada gerçekleşti."

İsviçre basınında tasarı

İsviçre’de yayın yapan önemli gazeteler Almanya Parlamentosu’nun “soykırım” kararına geniş ver verdi.

BLİCK gazetesi, “Alman Meclisi nerdeyse oybirliği ile Ermeni soykırımını kabul etti” başlığı altında verdiği haberde şunları yazdı: Alman parlamentosu oy birliği ile soykırımı kabul ederken 1915 “Ermeni soykırımına” son noktayı koydu. Ortaklaşa alınan CDU/CSU, SPD ve Yeşiller Federal meclis başkanı Norbert Lammert ile perşembe sabahı birlikte yaptıkları tartışmalı görüşmeden sonra belirledikleri gibi 1 karşı oy ve 1 çekimser oyla “soykırım” kararı kabul edildi.

Tribün De Geneve gazetesi “Berlin Ermeni soykırımını kabul ederken Ankara’ya kırmızı kart çıkardı” başlığını kullandı. Haberde ise şöyle denildi: “Ankara Büyükelçisini geri çağırdı. Alman Milletvekilleri Perşembe günü özellikle Avrupa’da göç krizinin yaşandığı şu günlerde ermeni soykırımı ile ilgili kararı kabul etti.”

Le Matin gazetesi; “Türkiye’ye kırmızı kart” başlıklı haberde, “Alman milletvekilleri gereğini yaptı, ancak oylamada Angela Merker CDU, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve SPD lideri Sigmar Gabriel
Yer almadı. Türkiye’nin Almanya’nın aldığı bu kararı tanımadığını ve boş açıklamasıyla uluslararası arenada bu kararın nasıl karşılanacağı da konuşuluyor” diye yazdı.