Diyarbakır'da fuarları TÜYAP düzenleyecek

TSO ve TÜYAP arasında imzalanan protokol ile Diyarbakır'da düzenlenecek Ortadoğu fuarlarını TÜYAP'ın organize etmesine karar verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve TÜYAP arasında imzalanan protokol ile bundan sonra Diyarbakır'da düzenlenecek Ortadoğu fuarlarını TÜYAP'ın organize etmesi kararlaştırıldı.

TSO Başkanı Mehmet Kaya, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır'ın aynı zamanda tarihte ilk fuar organizasyonlarının yapıldığı bölgede bulunduğunu söyledi. Fuarların, dünya devletlerinin ticari, ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan birbirini tanıyıp, aralarındaki ilişkiyi ve dayanışmayı en üst seviyeye çıkarmada önemli yararlar sağladığını anlatan Kaya, dünyada birçok kentin, fuar organizasyonları ile tanınmalarının yanı sıra özellikle kente yaptıkları maddi katkı sayesinde o kentin hızla gelişip kalkınmasında fuarların büyük öneme sahip olduğunu kaydetti. Diyarbakır'ın her zaman yaşadığı bölgenin gelişmesine ve barış içinde kalkınmasına önemli katkıları olduğunu ifade eden Kaya, şöyle dedi:

"Fuarlar değişen ve gelişen insan medeniyeti ile orantılı olarak her geçen gün gelişmekte ve değişmektedir. Bu değişim ve gelişim aynı zamanda fuarcılık sektörünün de değişimine ve yeniden düzenlenmesine yol açmaktadır. Artık her ilin uluslararası nitelikte ihtisas fuarları yapması zorlaşmakta, bu anlamda bölgede lider kentler oluşarak bölgenin fuar merkezi haline gelecekler. TÜYAP ile attığımız bu adım Diyarbakır'ın Ortadoğu'nun fuar merkezi olması açısından önemlidir."

Bölgede fuar oranı yüzde 3

Kaya, geçen yıl Türkiye'de 474 fuar düzenlenmesine rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde düzenlenen fuar sayısının sadece 18 olduğunu kaydederek, Türkiye nüfusunun ve yüzölçümünün yüzde 20'sinden fazlasına sahip olan bölgenin fuar gerçekleştirme oranının yüzde 3 civarında bulunduğunu dile getirdi. TÜYAP'ın, fuarların yüzde 25'ini tek başına organize ettiğini anlatan Kaya, "Protokol ile Türkiye'nin en fazla, en katılımcı, sayısı yüksek fuarlarını düzenlenen TÜYAP ile bölgesinin fuar merkezi olmaya aday kent Diyarbakır'ı buluşturuyoruz. Bu ilimizin Ortadoğu fuar merkezi olmasını sağlayacak, yalnız Türkiye'nin değil, süreç içinde Avrupa'nın Ortadoğu'ya açılan kapısı olacak" dedi.

TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal da, bu yıl 30. yıllarını kutladıklarını, bu süre içinde İstanbul, Bursa, Konya ve Adana fuar ve kongre merkezlerini 400 devamlı çalışanı ile yılda 100'e yakın fuarı yönettiklerini söyledi. Bugüne kadar 900'e yakın yurt içi fuar ve 28 ülkede 110 yurt dışı fuar düzenlediklerini, 30 yıl içinde 74 ülkeden 176 bin firmaya hizmet verdiklerini anlatan Ünal, "Bundan sonra bu hizmetler Diyarbakır'da da yapılacak. Diyarbakır, başka Irak ve İran olmak üzere tüm Ortadoğu ülkelerinin önemli buluşma noktası olma hedefine, hazırlanacak fuarlarla ulaşacaktır. Önümüzdeki yıl Diyarbakır'da 4 fuar organizasyonu gerçekleştireceğiz" diye konuştu.