Doğalgaz zammının enflasyona etkisi yüzde 0.15 olacak

MB, enflasyonun kademeli bir düşüş sürecine girmesini bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki artışların enflasyonda yükselişe neden olduğuna dikkat çeken Merkez Bankası (MB), önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörürüsünde bulundu. MB, doğalgaz zammının ağustos ayı enflasyon rakamına etkisinin ise yüzde 0.15 seviyesinde olmasını bekliyor.

Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeler Raporu'nu açıklayan MB, yıllık enflasyondaki artışta enerji fiyatlarındaki yükselişle gıda fiyatlarındaki baz etkisinin belirleyici olduğunun altını çizdi. Rapora göre işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızı önceki aylara kıyasla yavaşlama eğilimi gösterirken, işlenmemiş gıda fiyatlarında geçtiğimiz yılın aynı ayındaki düşük baz nedeniyle yıllık enflasyon yükseldi.

Buna göre elektrik ve yakıt fiyatlarındaki artışlar enerji fiyat enflasyonunun belirgin olarak yükselmesine neden oldu. Böylece, Temmuz ayı itibarıyla gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların yıllık enflasyona katkısı 8,17 puana ulaştı. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkileri yemek ve ulaştırma hizmetlerindeki enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ederken, kiranın yıllık artış oranındaki gerileme geçtiğimiz ay da sürdü.

Rapor göre temel enflasyon göstergelerinin son iki ayda sınırlı da olsa yavaşlama eğilimi sergilediği gözleniyor. MB, petrol fiyatlarının Temmuz Enflasyon Raporundaki baz senaryo varsayımlarından daha olumlu seyretmeye devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceğini tahmin ediyor.

Üretici fiyatlarını da değerlendirdi

Rapora göre temmuz ayında mal grubu fiyatları enerji grubu fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle yüzde 0,46 oranında artarken, hizmet grubu fiyatlarındaki artış yüzde 0,93 oldu. Yıllık enflasyon hizmet grubunda yüzde 10,40’a, mal grubunda ise yüzde 12,68’e yükseldi.

Gıda fiyatlarının yemek hizmetleri fiyatları üzerindeki etkisi sürmüş ve bu grubun yıllık enflasyonundaki yükseliş önceki aylara kıyasla yavaşlayarak da olsa devam etti. Ulaştırma hizmetleri fiyatları ise enerji fiyatlarındaki artışların etkisiyle yüzde 1,52 oranında arttı.

Enerji fiyatları, elektrik ile katı ve likit yakıt fiyatlarındaki artışların etkisiyle, Temmuz ayında yüzde 5,79 oranında yükseliş gösterdi ve böylece enerji fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 26,87 oranına ulaştı.

Elektrik fiyat artışının enflasyona yaptığı doğrudan katkı yaklaşık 0,5 puan düzeyinde oldu. Ağustos ayında, doğalgaz fiyat artışının enflasyon üzerindeki etkisinin ise yaklaşık 0,15 puan olması bekleniyor.

Gıda ucuzlayacak

Banka, bakliyat fiyatlarında kuraklık kaynaklı etkilerin sürmesine rağmen, taze sebze-meyve fiyatlarındaki olumlu görünümün bu gruptaki fiyat artışlarını sınırlamaya devam edeceğini tahmin ediyor.

Yılın kalan döneminde işlenmiş gıda fiyatlarının artış hızının da kademeli olarak yavaşlayacağı tahmin ediliyor.

Üretici fiyatlarında Temmuz ayında görülen artışın sanayi ürünleri fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandığına dikkat çeken banka, geçen ay tekstil, giyim, deri, kağıt ve motorlu kara taşıtı sektörlerinde ise  fiyatların Haziran ayına göre gerilediğini bildirdi.

Buna göre üretici fiyat endeksi MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, Temmuz ayında dayanıksız tüketim malları fiyatlarında önemli bir değişim gözlenmezken, diğer kalemlerin fiyatlarında artış görüldüğü belirtildi.

Raporda son olarak şu ifadelere yer verildi:

"Ara malları fiyatlarında süregelen artışta ana metal sanayi, kimyasal ürünler ve plastik ve kauçuk ürünlerinin fiyatlarındaki yükselişlerin, dayanıklı tüketim malları fiyatlarındaki artışta ise mobilya fiyatlarındaki artışın belirleyici olduğu görülmektedir. Diğer taraftan, makine ve teçhizat fiyatlarındaki artışlar dayanıklı tüketim malları fiyatlarını yukarı çekerken, motorlu kara taşıtları  fiyatlarındaki düşüşün bu artışı sınırladığı görülmektedir."