Doğu Karadeniz'den Rusya'ya ihracat yüzde 106 arttı

Doğu Karadeniz'de, bu yılın ocak ve şubat aylarındaki ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 arttı. Artışta Rusya pazarına olan satışın yüzde 106 büyümesi etkili oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, sorumluluk alanlarındaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının ocak ve şubat aylarında 252 milyon 295 bin 170 dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirtti.

Yörede geçen yıl aynı dönemde 240 milyon 953 bin 159 dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Gürdoğan, bu yıl ocak ve şubat aylarında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 arttığını vurguladı.

Fındık birinci

Gürdoğan, ocak ve şubat aylarında ihracatta ürün sıralamasında 161 milyon 110 bin 243 dolarla fındık ve fındık mamullerinin birinci, 39 milyon 168 bin 401 dolar tutarındaki ihracatla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci sırayı aldığını belirtti.

Gürdoğan, üçüncü sırada ise 26 milyon 49 bin 324 dolar tutarındaki ihracatla madencilik ürünlerinin yer aldığını kaydetti.

Rusya'ya ihracat yüzde 106 büyüdü

Doğu Karadeniz'den 2017'nin ilk iki ayında 81 farklı ülkeye ihracat yapıldığına değinen Gürdoğan, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Almanya, Rusya Federasyonu, Fransa ve Gürcistan'a yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"En çok ihracatımızın yapıldığı İtalya, Fransa ve Gürcistan’a düşüş yaşanmasına karşın, Almanya’ya yüzde 18, Rusya’ya yüzde 106 oranında artış yaşanmıştır. Yakın komşu coğrafyamızdaki pazarlarda yaşanan sorunların çözüme kavuşturulması ile bu artış trendinin çok daha üst noktalara ulaşması hiç de zor olmayacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir