”Doğu'ya şok edici bir teşvik verilmeli”

Çağlayan, Doğu'ya verilecek teşviklerin Türkiye'nin her bölgesine verilen teşviklerden daha farklı olması gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİNGÖL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Doğu'ya Türkiye'nin her bölgesine verilen teşviklerden daha farklı, şok edici bir teşvik verilmesi gerektiğini söyledi.

Bingöl'de yapılan "Bingöl İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"na katılmak üzere helikopterle Muş'tan Bingöl'e gelen Çağlayan'ı şehir stadyumunda Bingöl Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AKP Bingöl Milletvekilleri Kazim Ataoğlu, Yusuf Coşkun, Cevdet Yılmaz ile diğer yetkililer karşıladı. Çağlayan, Bingöl Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, illerin fotoğrafını ya da röntgenini çekmek için değil, MR'ını çekmek için geldiklerini belirtti. Yapılan toplantıların önemli olduğunu ifade eden Çağlayan, "Burada kılcal damarlara kadar o ille ilgili ekonomik ve ticari hayat başta olmak üzere neler yapıldığını ve neler yapılacağını konuşuyoruz. Sizlerin ayağına gelerek hem yaptıklarımızı anlatıyoruz, hem de sizleri dinliyoruz" diye konuştu. 

Gelecek yıl geri kalmış illere özel teşvik imkanları sağlayacaklarını dile getiren Çağlayan, şunları söyledi: 

"Bingöl'e öyle bir teşvik vermeliyiz ki, Doğu'ya öyle bir teşvik vermeliyiz ki bu Türkiye'nin her bölgesine verilen teşviklerden daha farklı, şok edici bir teşvik olmalıdır. Bunları burada olduğum için söylemiyorum. Ben de doğulu bir kardeşinizim. Türkiye'nin en fakir ili olan Muş doğumluyum, ama Ankara milletvekiliyim. Türkiye Cumhuriyeti'nin Sanayi ve Ticaret Bakanı'yım. 27 yıl sanayicilik yapmış kardeşiniz olarak kesinlikle Bingöl başta olmak üzere, Muş, Bitlis ve Ağrı gibi illere, yani Türkiye'nin geri kalmış bu illerine bizim bir çok ilden çok farklı, çok ayrı ve şok edecek teşvikler vermemiz lazım." 

"Otomotivde Avrupa'nın birincisiyiz" 

Sadece otomotiv sektöründe 6 ayda 15 milyar dolar ihracat yapıldığını belirten Çağlayan, şöyle konuştu: 

"Türkiye'de üretilen 1 milyon 300 bin aracın 1 milyonu ihraç ediliyor. Bundan 5.5 yıl önce ülkenin ihracatı 36 milyar dolardı. Bugün sadece otomotiv sektörü ilk 6 ayda 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Öyle gösteriyor ki, bu tren böyle giderse, bu eğilim de böyle giderse bu yıl sonuna kadar sadece otomotiv sektörü Türkiye'nin 6 yıl önce yaptığı toplam ihracatı tek başına yapacaktır. Otomotivde Türkiye Avrupa'nın birincisidir. Demir-çelik ve çimento üretiminde ise Avrupa'nın 3'üncüsü durumundadır. Bu coğrafyaya, bu insan kalitesine sahip, doğu ve batı arasında çok önemli bir geçiş koridoru olan ülkemize inşallah 2023 yılına kadar, yani Cumhuriyetimizin 100. yılına kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde yer almak yakışır."