'Dolardaki tarihi zirve ihracat için olumlu'

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, dolardaki 3,10'luk tarihi zirvenin ihracat rakamları için olumlu olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dolardaki 3,10'luk tarihi zirvenin ihracat açısından olumlu olduğunu belirterek, "Bizim için ideal olan avro/dolar paritesi 1,11-1,12 aralığı. Paritenin 1,11’in altına inmesi halinde ihracatımız bundan son derece olumsuz etkilenecektir." dedi.

Tanrıverdi yaptığı açıklamada, dolar kurunda son günlerde yaşanan artışı ihracat açısından olumlu gördüklerini belirterek, bunun yanında kurdaki istikrarlı duruşun da önemli olduğunu kaydetti.

Döviz kurlarındaki oynak hareketliliğin ihracatçının önünü görmesini engelleyeceğini ifade eden Tanrıverdi, "Dolar kurundaki artış kadar en az avro/dolar paritesi de bizim için önemli. Çünkü alımlarımızı dolarla yaparken, ihracatımızın yüzde 75’ini Avro Bölgesine gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle pariteyi çok iyi takip etmek zorundayız. Dolardaki 3,10'luk tarihi zirve olumlu, ancak bizim için ideal olan avro/dolar paritesi 1,11-1,12 aralığı. Paritenin 1,11’in altına inmesi halinde ihracatımız bundan son derece olumsuz etkilenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

'Planlı hareket ediyoruz'

Tanrıverdi, sektörü çok daha güçlü bir şekilde yarınlara taşıyabilmek için planlı hareket ettiklerini aktararak, bu hedef doğrultusunda The Core İstanbul’u, İstanbul Moda Konferansını ve Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’u eşzamanlı olarak aynı hafta içinde düzenlediklerini anlattı.

Bu üç etkinlikle Türkiye moda endüstrisini dünya vitrinine taşıdıklarını belirten Tanrıverdi, şunları kaydetti:

"Üç etkinlik ile Türk moda endüstrisi adına güçlü bir sinerji yaratacağız. Yer, gök hazır giyim konuşsun istiyoruz. 2 gün sürecek The Core İstanbul’da firmalarımız dünyanın dört bir köşesinden gelen 250 alıcı ile bir arada olacak. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü Türkiye için önemli. Küresel pazarlardaki sıkıntılara rağmen 2015’te 211 ülkeye, 17 milyar dolarlık ihracat yaptık. Ülkemize 14 milyar dolan net döviz kazandırdık. Tekstille birlikte toplam ihracatımız 25 milyar dolara ulaştı.

Ne yazık ki küresel ticaret açısından bu yıl da çok parlak geçmiyor. Dünya Ticaret Örgütü 2016 yılında dünya ticaretindeki büyüme hedefini 2,8’den 1,7’ye çekti. Türkiye hazır giyim sektörü olarak içeride ve dışarıda karşılaştığımız sorunlara, en büyük pazarlarımızdan Rusya ile yaşadığımız uçak krizine rağmen bu yıl daha iyi bir performans sergiliyoruz. Son birkaç aydır geçici bir düşüş trendi izlesek de ocak-eylül döneminde hazır giyim ihracatımızda yüzde 2,6’lık bir artış kaydetmiş bulunuyoruz.

'500 milyon dolarlık artış hedefliyoruz'

9 ayda 12,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Türkiye toplam ihracatının aynı dönemde yüzde 2,7 gerilediği hesaba katıldığında hazır giyim sektörünün başarısı çok daha net görülecektir. Bu ihracat artışında 5’incisini düzenlediğimiz The Core İstanbul’un yadsınamaz bir payı var. Marka ve tasarımcıların küresel alıcılarla buluşma noktası haline dönüşen The Core İstanbul sayesinde gelecek 5 yılda sektörel ihracatta ilave 500 milyon dolarlık artış hedefliyoruz.”