Doların iki yüzü

Kimse doların nerede duracağını ya da ne kadar daha yükseleceğini bilmiyor. Ünlü bankacılar bu durumu "Dolarda risk alma zamanı değil" diyerek özetliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yakup SAYAR

İSTANBUL - ABD ekonomisi küresel finansal krizle çalkalanıyor ama ABD Doları bu durumdan güçlenerek çıkıyor. Bu çelişkili durum, piyasa oyuncularının alacakları pozisyon konusunda da ikileme düşmesine neden oluyor. Kimse doların nerede duracağını ya da ne kadar daha yükseleceğini bilmiyor. Ünlü bankacılar bu durumu "Dolarda risk alma zamanı değil" diyerek özetliyor. Doların bu yükselişine asıl etken olarak ise Türkiye gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan ülkelerde meydana gelen fon çıkışı gösteriliyor.

‘Merkez Bankası müdahale etmeli’ tartışması

Nitekim bu fon çıkışları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin para birimleri ciddi anlamda değer kaybediyor. Türkiye’de ağustos başında 1.15 YTL olan dolar, dün 1.66 seviyesine kadar yükseldi. Dolar bu dönemde yüzde 40 değer kazandı. Bu durum, yıllardır düşük kurdan şikayet eden ihracatçılar için biraz umut verici duruyor. Ancak dış borcu olan özel sektör çok da hoşnut gözükmüyor. Bazı uzmanlar Merkez Bankası‘nın müdahale etmesi gerektiğini söylerken, bazıları müdahaleye karşı çıkıyor.

23 Haziran 2006’da 1.77’yi test etmişti

Merkez, 23 Haziran 2006 tarihinde 1.77 ile YTL karşısında rekor kıran dolara satış yönünde müdahale etmişti. Dolar bu müdahalenin ardından yönünü ters çevirmişti. Analistler şu anda yaşanan durumun Haziran 2006 ile benzerlikler taşıdığına dikkat çekiyorlar. Merkez Bankası, piyasalardaki döviz likiditesini bir ölçüde rahatlatmak adına Kasım 2006’dan bu yana düzenlediği "döviz alım" ihalelerine geçtiğimiz hafta ara vermişti. Fakat bu hareket de doların yukarı gidişini durduramadı.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde