Dönüşümü devlet şefkatiyle yapmak istiyoruz

Kentsel dönüşüm Ankara'da başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm kanununun vatandaş eksenli olduğunu belirterek, "Vatandaşımıza diyoruz ki açıkgözlere, oyunbozanlara fırsat vermeyin. İnsanların canını kollamaya yönelik bu yasayı istismar ederek birtakım menfaatler devşirmeye çalışanlara pirim vermeyin" dedi. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya Sincan'da Osmanlı Mahallesi Doğankent Yapı Kooperatifi'ndeki 5 blok, taşıdığı yüksek risk nedeniyle kentsel dönüşüm kapsamında törenle yıkıldı. Bakan Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin geliştiğini ve kalkındığını, diğer devletlerle mukayese edildiğinde, dünyaya parmak ısırttığının görüldüğünü vurguladı. 
 
Nüfusun yüzde 76'sı şehirde
Türkiye'nin 74.4 milyon nüfusunun yüzde 76'sının şehirlerde yaşadığına işaret eden Bakan Bayraktar, ülkede yaklaşık 20 milyon konut stokundan 15 milyonunun deprem fay hattı üzerinde bulunduğunu, bunlardan 6.5 milyonunun da mutlaka yenilenmesi gerektiğini vurguladı. 10 yılda, devlet eliyle 500 bin konut yaptıklarını, özel sektörün de 4.5 milyon konut inşa ettiğini belirten Bakan Bayraktar, bunların mühendislik hizmeti almış konutlar olduğunu dile getirdi. 
 
Türkiye'ye büyük tecrübe kazandırdı
Bu sürecin Türkiye'ye büyük tecrübe kazandırdığını ifade eden Bakan Bayraktar, inşaat sektörünün geliştiğini ifade etti. "Şimdi tüm dünyaya müteahhit ihraç ediyoruz" diyen Bayraktar, tüm dünyada müteahhitlik ihaleleri alındığını vurguladı. Bayraktar, Türkiye'deki bu konut stokunun mutlaka yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Bakan Bayraktar, dönüşümün sosyal devlet ciddiyetiyle yürütülmesi için yasada valilere önemli yetki ve sorumluluk verdiklerine de işaret etti. 
 
 
Dönüşümü devlet şefkatiyle yapmak istiyoruz
Türkiye'de TOKİ eliyle 10 yılda 250 noktada dönüşüm yaptıklarını belirten Bakan Bayraktar, şunları kaydetti: 
"Bu yasa önemli. Kentsel dönüşüm kanunu, seferberlik ruhu taşıyor. Vatandaş eksenli bir yasa. Burada diyoruz ki her şeyden öncelikli benim vatandaşımın canıdır. Bu yasa insanlarımızın hayat hakkını korumaya yönelik bir yasadır. Bu yasayla vatandaşlarımıza diyoruz ki riskli evlerinizi siz tespit ettirin. Siz bakın eviniz sağlam mı sakat mı? Biz 200'e yakın firmayı, kuruluşu lisanslandırdık. Gelip bunlar teknik detaylarına bakacak, ‘Bu bina sakattır' diyecek. Ondan sonra insanlarımız kendi evlerini kendileri yıkacak. Biz Bakanlık olarak, devlet olarak yardım edeceğiz. Evlerini boşaltan vatandaşlara yasanın öngördüğü kira yardımını yapacağız." 
Bu işe önce gönüllülerden, siyaset ayrımı yapmadan başarılı, vatandaşı ikna eden belediyelerden başlayacaklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, "Vatandaşımıza diyoruz ki açıkgözlere, oyunbozanlara fırsat vermeyin. İnsanların canını kollamaya yönelik bu yasayı istismar ederek birtakım menfaatler devşirmeye çalışanlara pirim vermeyin" diye konuştu. 
Dönüşümü devlet şefkatiyle, insanları kucaklayarak yapmak istediklerini ifade eden Bakan Bayraktar, vatandaşlardan da devlete yardım etmelerini istedi. 
 
Kentsel dönüşüm en önemli kulvar
Türkiye'nin enerjiye yılda yaklaşık 60 milyar dolar para verdiğini dile getiren Bakan Bayraktar, enerjinin yüzde 40'ının binalarda kullanıldığını ancak bu yüzde 40'ın yarısından fazlasının da havaya savrulduğunu belirtti. Bakan Bayraktar, bu kapsamda artık yeni binaların enerji tasarruflu yapıldığını, buna yönelik belgesi olmayan binalara iskân izni vermediklerini bildirdi. 
Bayraktar, "Kentsel dönüşüm bizim için olmazsa olmazdır. Önümüzdeki en önemli kulvarımızdır, yol haritamızdır. Altyapısını tamamlamış, yolları, meydanları güzel, ulaşımını halletmiş, her türlü şehircilik hizmetini daha modern şekilde alabilen, modern dünyanın gerektirdiği sosyal donatılarla bezenmiş yeni yerleşim yerlerini mutlaka yapacağız" dedi. 
Türkiye'nin 17 Ağustos depremindeki büyük acıları artık yaşamaması gerektiğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, artık Japonya'da, Batı Amerika'da olduğu gibi 6, 7 ve 8 şiddetindeki depremlerdeki gibi binaların yıkılmaması için bina stokunu mutlaka bu hale getireceklerini ifade etti. 
 
Vatandaşın desteği esas
Dönüşüm için vatandaşın desteğinin esas olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, siyaset üstü, vatan, millet eksenli anlayışla bu işi mutlaka başarmaları gerektiğini ifade etti. 
Bakan Bayraktar, Sincan'da da riskli binaların tasfiyesi ve yerine yeni binaların yapılmasının çok güzel bir adım olduğunu belirterek şöyle devam etti: 
"Vatandaşımız müteahhidi kendisi bulacak. Biz de kendisine yardımcı olacağız. Müteahhit bulmakta zorluk çekerse kendisine 100 tane müteahhit listesi veririz. Onların içinden bulur, verir. Teknik şartnamede belediyelerimiz yardımcı olacak. Ev yaparken kira yardımı ya da faiz desteği alabilecek. Hem kira yardımı hem faiz desteği yok. Faizler şu anda aşağı yukarı yüzde 8. Yarısını biz vereceğiz. Yarısını da müteahhit verirse sıfır faizle kredi alma imkanı doğacak. Ondan sonra da devlet olarak ne kadar imkân bulursak, gönüllülük içinde riskli evini yenilemek isteyen vatandaşımıza sonuna kadar yardımcı olacağız."