Dow Jones FEAS endeksleri 5 Haziran'da açılıyor

Endeks, FEAS'a üye 10 borsada işlem gören ve endeks kapsamına alınan şirketlerin performansının ölçülmesi amacıyla oluşturuldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) başkanlığını yürüttüğü Avrasya Borsalar Federasyonu (FEAS) Dow Jones Indexes'in oluşturduğu "Dow Jones FEAS Bileşik Endeksi"nin (Dow Jones FEAS Composite Index), 5 Haziran 2009 tarihinde hesaplanmaya başlanacağı bildirildi.

İMKB'den yapılan açıklamada, Dow Jones FEAS Bileşik Endeksinin, FEAS'a üye 10 borsada işlem gören ve endeks kapsamına alınan şirketlerin performansının ölçülmesi amacıyla oluşturulduğu belirtildi.

Yapılan açıklamada, Dow Jones FEAS Bileşik Endeksi'nin; Abu Dabi (Birleşik Arap Emirlikleri), Amman (Ürdün), Bahreyn (Bahreyn Krallığı), Belgrad (Sırbistan), Bulgaristan (Bulgaristan), İMKB (Türkiye), Karaçi (Pakistan), Makedonya (Makedonya Cumhuriyeti), Muskat (Umman), Zagreb (Hırvatistan) borsalarından seçilmiş çok sayıda şirketi kapsadığı kaydedildi.

Açıklamada, bu endeksin yanı sıra Dow Jones FEAS Orta Doğu/Kafkasya Endeksi (Dow Jones FEAS Middle East/Caucasus Index) ve FEAS Güneydoğu Avrupa Endeksi (Dow Jones FEAS South East Europe Index) adları altında iki adet alt bölge endeksinin daha hesaplanacağı ifade edildi.

FEAS Orta Doğu/Kafkasya Endeksi'nin Abu Dabi, Amman, Bahreyn ve Muskat borsalarından seçilmiş şirketleri kapsayacağı dile getirilen açıklamada, FEAS Güneydoğu Avrupa Endeksi'nin ise Belgrad, Bulgaristan, İMKB, Makedonya ve Zagreb borsalarından seçilmiş şirketleri kapsayacağı belirtildi.

Üç aylık dönemlerde güncellenecek ve gerek euro, gerekse ABD Doları cinsinden hesaplanacak olan Dow Jones FEAS Endekslerinin, öncelikle FEAS bölgesinde işlem gören hisse senetleri genel göstergesi olarak izlenmesi ve bunları takip edecek yatırım yapılabilen endekslerin, fonlar ve yapılandırılmış ürünler gibi endekse dayalı yatırım araçları tarafından esas alınmasının hedeflendiği bildirildi.

Dow Jones FEAS Endeksleri toplam piyasa değerinin halka açık bölümünün yüzde 95'ini oluşturan şirketlerin hisse senetlerini içereceği kaydedildi.

İMKB ve FEAS Başkanı Hüseyin Erkan, konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları ifade etti:

"12 bölgesel borsa ile 14 yıl önce FEAS'ı kurduğumuz günleri hatırlıyorum. FEAS bugün Doğuda Moğolistan'dan Batıda Hırvatistan'a kadar 32 borsayı üye olarak içeriyor. FEAS'ın ayrıca, takas-saklama kuruluşlarından oluşan 7 gözlemci üyesi bulunuyor. FEAS üyelerinde şeffaflığa ve FEAS bölgesindeki yatırım fırsatlarına dikkati çekmeye büyük önem veriyoruz.

Avrasya bölgesindeki şirketlerin performansını ölçmek için tasarlanan Dow Jones FEAS Bileşik Endeksi söz konusu bölge için hesaplanacak ilk endekstir. Gelecekte endeksleri çeşitlendirmeyi ve kapsamdaki şirketlerin sayısını artırmayı planlıyoruz. Dow Jones FEAS endekslerinin bölgedeki yatırımların artmasına önemli katkıda bulunacağına inanıyorum."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dow Jones Indexes Başkanı Michael A. Petronella ise söz konusu endekslerin Avrasya bölgesinde gelişmekte olan borsaların gelişimini hızlandıracağını ve FEAS üyesi borsalarda işlemlerin artmasını destekleyen şeffaf bir ortam oluşturacağını bildirdi.