”Dünyada toparlanma var”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, toparlanmanın Türkiye'ye de yansımalarının olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonomik krizin aşılması konusunda dünyada toparlanma yaşandığını, bunun Türkiye'ye de yansımalarının olduğunu söyledi. Sıçramalar yerine istikrarlı gelişmenin önemini vurgulayan Ergün, gelişmelerin olumlu olduğunu bildirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, dünyada toparlanmanın olduğunu ifade etti.

ABD, Avrupa ve dünyadan özellikle de sanayi üretimindeki artışla ilgili haberlerin olumlu olduğunu belirten Ergün, "Bu olumlu trendin Türkiye'ye de yansımaları var" dedi.

Türkiye'de, mart ayından itibaren sanayi üretimi endeksi ve kapasite kullanım oranlarında belirli bir artışın yaşandığına dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"O günden bugüne yaklaşık 10 puanlık bir artış var. Bu artışın istikrarlı bir şekilde devam etmesi önemli. Büyük sıçramalar yapma beklentisi olabilir ama büyük sıçramalar yerine istikrarlı artış önemli. Bu istikrarlı artış devam ediyor. Yeni yayınlanacak olan sanayi üretim rakamları da kapasite kullanım rakamı oranları da bunu teyit edecektir. Ağustos ayındaki gelişmeler de bu istikamettedir. Önemli olan bu istikametin istikrarlı bir şekilde sürdürülmesidir."

Ergün, vergi indirimleri yoluyla aldıkları tedbirlerin de bunda önemli bir rol oynadığını belirterek, tedbirlerin özellikle otomotiv, beyaz eşya ve mobilya sektöründe önemli katkılar sağladığını kaydetti.

Ergün, "Ekonomik krizin etkilerini hafifletecek her türlü tedbirin de alındığı bir düzen içerisinde sürdürüyoruz çalışmaları. Gelişmeler olumlu bir istikamette seyrediyor" diye konuştu.

"Yargı gerekeni yapacaktır"

Bir gazetecinin, "Genelkurmay, irtica ile mücadele belgesinin sahte olduğunu tekrar hatırlatıyor ve bu belgeyi düzenleyenler yargılansın istiyor" sözlerine ise Ergün, "Kimin düzenlediği tespit edilirse, herhalde yargılanır. Türkiye'de yanlış, yapanın yanına kar kalmıyor. Kim yanlış yaptıysa tespitler yapıldığında elbette yargılanacaktır" karşılığını verdi.

Ergün, "Belgenin sahte olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Bilemiyorum. Araştırmayı yapan ben değilim. Konuyla ilgili kamuoyunda farklı yaklaşımlar var. Belgenin nerede ve kim tarafından düzenlendiği, altındaki imzaların gerçek mi, sahte mi olduğu araştırmaya değer bir konu. Herhalde savcılar araştırıyor. Askeri savcılık bir araştırma ortaya koydu, sivil savcılar bir araştırma yapıyorlar. Sonunda her şey belli olur. Her şey belli olduğunda da yargıya intikal eder. Zaten bir boyutuyla intikal etmiş. Ama kimin ne yaptığı net bir noktaya ulaştığında, eminim yargı gerekeni yapacaktır."

Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, "Güçlü Ordu Güçlü Türkiye" afişleri ile Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığı sıfatıyla ikamet ettiği lojmanının elinden alınmasına ilişkin bir gazetede yayımlanan sözleriyle ilgili de "Bence o kadar önemli konular değil. Türkiye'nin daha önemli gündem maddeleri var" dedi.