Dünyanın meyve fidanını üretiyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - İnegöl'ün Cerrah beldesinde, halk arasında "deli fidan" olarak bilinen yabani ağaçların tohumlarından fidanlar (çöğür) üretiliyor. Yılda yaklaşık 15 milyon adet üretilen ayva, elma, armut, şeftali, nektarın, kiraz, erik, kayısı, ceviz, vişne, muşmula ve badem gibi meyvelerin fidanları, yurt içinin yanı sıra Sırbistan, Afganistan, Kazakistan, Azerbaycan, Makedonya ve Ukrayna'ya ihraç ediliyor.
 
f1-004.jpg
 
 
[PAGE]
 
Cerrah Beldesi Fidancılar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Şahin Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatiflerinin 2007 yılında kurulduğunu, ancak 2 yıldır tam olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.
 
f2-004.jpg
 
[PAGE]
 
Karaca, beldede bulunan çöğür ve diğer fidan üreticilerinin ortak bir çatı altında bir araya geldiğini belirterek, yurt içinde neredeyse bütün bölgelere, yurt dışında da birçok ülkeye satış yaptıklarını bildirdi. Karaca, şunları kaydetti:
 
f3-004.jpg
 
[PAGE]
 
f7-001.jpg
 
"Toplam üretim miktarımız 13-15 milyon arası bir rakama ulaşmış durumdadır. Yurt dışında Sırbistan, Afganistan, Kazakistan, Azerbaycan, Makedonya ve Ukrayna gibi ülkelere yaklaşık 2 milyona yakın anaç ihracatımız oldu. Son 2 yıldır yoğun olarak ihracatımızı yapmaktayız. Ama yurt içine satışlarımız yaklaşık 35 yıldır devam etmektedir. Yurt içinde de fidancı bölge dediğimiz Isparta, Ödemiş bölgeleri bugün yüksek üretimler yapabiliyorsa, bizim ürettiğimiz çöğürler sayesindedir. Türkiye'nin çöğür ihtiyacının yüzde 70'lik kısmını karşılamaktayız."
 
[PAGE]
 
f4-004.jpg
 
Sertifikalı üretim süreci
Karaca, anaç olarak kullanılan çöğürlerin, tohumdan üretildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu tohumlar eylül, ekim aylarında toprağa ekilerek ertesi yıl kasım, aralık aylarında sökümü gerçekleştirilmekte ve üreticiye satılmaya, pazarlanmaya hazır hale getirilmektedir. Fidanlar, yaz boyunca sulama, gübreleme, çapalama gibi birçok bakım işleminden geçmektedir. Çok fazla işçilik gerektiren bir üründür. Ürünün kalitesini arttırmak için sağlıklı olduğunu kanıtlamak için birçok toprak analizi, yaprak analizi yapılmaktadır ve üretime hazır hale geldiğinde sertifikalandırılıp, satışı öyle yapılmaktadır."
 
[PAGE]
 
f6-002.jpg
 
Karaca, yüksek maliyetler nedeniyle bazı sıkıntılar yaşadıklarına da değinerek, "Mazot ve işçilik maliyetleri bizi zor durumda bırakmaktadır. Ayrıca sertifikasyon ve toprak tahlilleri de yüksek maliyetleri bulmaktadır. Sezonun yoğun olduğu zamanlar günde 500-600 işçi çalışmaktadır. Yoğunluğun azaldığı dönemlerde ise 200-300 civarında işçi çalışmaktadır ve yıl boyu devamlı iş görülmektedir" dedi.