e-Ticaret KOBİ'lere 'can simidi'

e-Ticaret sitelerinde dükkan açmak, kimi girişimcilere yeni iş alanları yaratırken, AVM ve zincir noktalara girmekte zorlanan KOBİ'lere de "can simidi" oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yıldız TAŞDELEN ERLİ

İSTANBUL - Türk insanının ticarete olan yatkınlığı internet ortamına da taşındı. İş kurmak ya da geliştirmek isteyenler, mağaza hizmetinden faydalanmak için işlerini internete taşırken, alıcı ve satıcılar da sanal alemde pazarlık yapmaya başladı.

Verilere göre, e-ticaret alanında 50 bini aşkın şirket faaliyet gösterirken, dükkan açılabilen internet sitelerinin sayısı her geçen yıl artıyor. İçerisinde binlerce mağazanın yer aldığı ve milyonlarca ürünün satıldığı açık pazarlara Doğuş Grubu da bu yıl yatırım yaptı.

Doğuş Planet'in markası n11.com, ebay şirketi olan gittigidiyor.com, sahibinden.com, sanalpazar.com ve hepsiburada.com markası olan yeniçarşım.com gibi sitelerin yanı sıra, sopsy.com'da açılan alışveriş sitesi cepten yönetilebiliyor, fotoğrafı çekilen ürün hemen eklenebiliyor ya da siparişler görülebiliyor.

Kullanıcılarına mağaza açma imkanı sunan sitelerde, elektronik ürün satan mağazaların sayısı hızla artıyor. İnternetten alışveriş yapan kadın sayısına paralel, giyim,
aksesuar ve bebek ürünleri satan mağaza sayısı da hızla artıyor.

KOBİ'lerin müşteriye ulaşmasının yolu

Yerli ya da yabancı şirketlerin kurduğu e-ticaret sitelerinde dükkan açmak, kimi girişimcilere yeni iş alanları yaratırken, AVM ve zincir marketlere girmekte zorlanan
KOBİ'ler için de müşterilerine ulaşmanın yollarından biri... Hem maddi, hem insan kaynağı açısından erişim imkanları olamadığı için bu siteler aracılığıyla müşterilerine ulaşmayı tercih eden bazı KOBİ'ler, potansiyeli görebilmek için ilk denemelerini sitelerdeki dükkanlarda gerçekleştiriyor. Günde yüzlerce yeni dükkanın açıldığı internetteki pazar yerlerinde milyonlarca liralık ticaret gerçekleşiyor. Ücretsiz dükkan açma fırsatı sunulan bazı sitelerde, tedarikçilere teknolojik altyapı ile operasyonel ve lojistik destek de veriliyor.

Başlangıç hedefi büyük mağaza cirosu olmalı

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaretin perakendenin yüzde 2'sine ulaşamadığı düşünüldüğünde hala büyük
potansiyel taşıdığını söyledi. Orhun, “Hali hazırda mağazası olan yeni aktörler için hedef başlangıçta bir büyük mağaza cirosunu yakalamak olmalı. Akabinde de daha büyük hedeflere yelken açılabilir" dedi. Orhun, 1-2 yıl içinde kurulacak olan, internette her alanda kusursuz hizmet veren ve bilgi açısından da doyurucu internet siteleri ile Türkiye e-ticaretinin daha iyi sonuçlar alacağını bildirdi.

Meyve sepeti satan mağazalar da var

sahibinden.com, onbinlerce ürün çeşidiyle, sahip olduğu geniş ürün yelpazesi sayesinde kullanıcılarına emlak, vasıta, alışveriş, iş makineleri ve sanayi gibi birçok alanda 2004'den bu yana mağaza açma imkanı sunuyor. Sitede en çok emlak, oto galeri ve alışveriş alanlarında faaliyet gösteren firmalar mağaza açmayı tercih ediyor.

Son dönemde alışveriş ana grubunda açılan mağaza sayısının yanı sıra, bilgisayar, cep telefonu ve oyun konsolu gibi elektronik ürün satan mağazaların sayısında büyük artış var. Sitede meyve sepeti satan mağazalar da bulunuyor. sahibinden.com yetkilileri, elektronik, giyim, aksesuar ve kozmetik alanında faaliyet gösterenlerin işlerini internete taşıdığını, şimdi de mobilya, dekorasyon, takı- mücevher, hediyelik eşya, iş ve sanayi makineleri ile yedek parça alanlarındaki iş sahiplerinin platforma daha fazla geldiğini bildirdi. Yetkililer, kadınların en çok giyim ve aksesuar, erkeklerin de bilgisayar satın aldığını söyledi.

Siparişlerin çoğu Anadolu'dan veriliyor

Günde 150-200 yeni dükkanın açıldığı sanalpazar.com'da toplam dükkan sayısı 7 bin 500'e ulaşmış durumda. Sitedeki ücretsiz dükkanlarda sınırsız sayıda ürün sergilemek ve ürün listelemek mümkün. Ücretli hizmet olan “Gold Dükkan"da ise sınırsız sayıda ürün sergileme ve listelemenin yanı sıra, site içerisinde ürünlerle ilgili aramalarda ürünlerin üst sıralarda yer alması ve dükkan sahibinin bütün iletişim bilgilerini alıcı ile paylaşabilmesi imkanı sağlanıyor.

sanalpazar.com Genel Müdürü Cem Kesici, öğrenciler başta olmak üzere, sanatçı, yönetici, memur ve çiftçi gibi her meslek grubundan alıcılar olduğunu, siparişlerin
çoğunun da Anadolu'dan verildiğini ifade ederek, günlük sipariş adedinin 2 bin düzeyinde ve işlem hacminin de 700 bin TL civarında bulunduğunu bildirdi.

Bu arada, hepsiburada.com markası olan yeniçarşım.com'da gerçek şirketler mağaza açabilirken, gittigidiyor.com'da da 3 abonelik tipinden, dükkandan, satış
stratejisine ve ihtiyaca en uygun olanı seçilerek dükkan açılabiliyor.

Online alış-veriş hacmi 2017'de 6.6 milyar dolara ulaşacak

Pazar araştırmaları şirketi Euromonitor, Türkiye'nin e-ticaret hacminin yıllık ortalama yüzde 15.8 oranında büyüyerek 2017'de 6.6 milyar dolara ulaşacağı tahmininde
bulundu. Euromonitor'ün yayınladığı bültende, Türkiye'de genç nüfusun hızla online teknolojiye sahip cihazlar satın aldığı ve buna bağlı olarak da internet üzerinden perakende alışverişe ilginin arttığı belirtildi.

Türkiye'de nüfusun yüzde 45,7'sinin internet kullanıcısı olduğu, gençlerin de bütün online teknolojilere sahip cihazlara ilgi gösterdiği belirtilen çalışmada, akıllı telefon satışlarının 2012-2017 arasında yüzde 124 oranında, internet kullanımının da 27.5 oranında artmasının beklendiği kaydedildi.

Genç nüfus nedeniyle hızla yaygınlaşacak internet kullanımının, online alış-verişi de etkileyeceği vurgulanan çalışmada, 2012 öncesi 5 yıllık dönemde online alışverişin yüzde 314 arttığı, 2017 sonrasında da hızlı artışın sürmesinin beklendiği vurgulandı.