EBRD: Batı Balkanların AB'yi yakalaması 200 yıl sürebilir

EBRD, Batı Balkan ekonomilerinin AB ülkelerini yakalamalarının 200 yıl sürebileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Batı Balkan ekonomilerinin düşük verimlilik ile başa çıkmaları ve reformları hızlandırmaları gerektiğini, aksi takdirde bu ekonomilerin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yaşam standartlarını yakalamalarının 200 yıl sürebileceğini bildirdi.

Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Makedonya ve Sırbistan'da kişi başına milli gelirin Polonya ve Macaristan'ın aralarında olduğu AB üyesi 11 Doğu Avrupa ülkesinin ortalamalarının yarısı seviyesinde olduğunu ifade eden EBRD, "Batı Balkanlar'ın ekonomik kalkınmasını engelleyen temel problem düşük verimlilik. Bu durum, yıllarca devam eden düşük yatırımların, zayıf kurumların ve zorlu iş ortamının sorunu" dedi.

EBRD, 2001-2016 döneminde yıllık ortalama yüzde 3,2 büyüyen 6 Batı Balkan ekonomisinin AB'nin ortalama kişi başına GSYH seviyesini yakalamalarının 60 yıl alacağını belirtirken, büyümenin 2009-2016 dönemindeki yılllık yüzde 1,2 seviyesinde devam etmesi halinde AB'nin yakalanmasının 200 yıl alabileceğini vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir