Eczacıbaşı Sağlık Grubu'ndan 428 milyon dolar ciro
Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Birol, kemoterapi, onkoloji, nefroloji, hematoloji, dermatoloji gibi yeni ve orijinal ürünlere yoğunlaşmayı hedeflediklerini belirtti
İSTANBUL - Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Sedat Birol, 2008 sonu itibariyle 3 milyar dolar ciroya sahip olan Eczacıbaşı Topluluğu'nun gelirleri içerisinde Eczacıbaşı Sağlık Grubu'nun payının yüzde 14 olduğunu, Grubun 2008 yılı cirosunun ise 428 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
İstanbul Modern Cafe'de, nükleer tıp alanında faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Monrol ortaklığının birinci yılını ve grubun gelecek hedeflerini değerlendirmek amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Birol, Eczacıbaşı Sağlık Grubu'nda 1400 kişinin çalıştığını kaydetti.
Birol, "10'u yabancı ortaklı olmak üzere toplam 40 kuruluşa, 9500 çalışana ve 2008 sonu itibariyle 3 milyar dolar ciroya sahip olan Eczacıbaşı Topluluğu'nun gelirleri içerisinde Eczacıbaşı Sağlık Grubu'nun payı yüzde 14. Grubun 2008 yılı cirosu ise 428 milyon dolar olarak gerçekleşti" diye konuştu.
Grubun ortakları arasında Baxter, TCG ve Monrol'un bulunduğunu anlatan Birol, faaliyet alanlarının ise beşeri ilaçlar, parenteral solüsyonlar, OTC, hastane, diyaliz, radyofarmasötik ürünler ve evde bakım olduğunu ifade etti.
Grubun gelecekte yapmayı planladığı yatırımlar
Eczacıbaşı Sağlık Grubu'nun gelecekte yapmayı planladığı yatırımlara da değinen Birol, Eczacıbaşı'nın eşdeğer ilaç üretimi alanında faaliyet gösteren iki kuruluşundaki yüzde 75'lik hisseyi 2007'de Zentiva'ya sattığını, bu nedenle grubun ürün ve hizmet alanında yeni açılımlara yöneldiğini vurguladı.
Sağlık Grubu'ndaki yeni yapılanma sonrasında ve yeni alanlara açılma stratejileri çerçevesinde, öncelikle nükleer tıp alanına girildiğini belirten Birol, grubun, nükleer tıp alanında kullanılan radyofarmasötiklerin üretimi, ithalatı ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren Monrol Nükleer Ürünler Ticaret ve Sanayi A.Ş'nin yüzde 50 hissesini satın alarak, yeni bir iş alanına adım attığını hatırlattı.
Gelecekte özellikle daha yüksek teknolojiyle üretilen ve Türkiye'de üretimi olmayan kemoterapi, onkoloji, nefroloji, hematoloji, dermatoloji gibi yeni ve orijinal ürünlere yoğunlaşmayı hedeflediklerini bildiren Birol, bu bağlamda Eczacıbaşı İlaç Pazarlama'nın (EİP) yeni ve orijinal ürünlerle ilgili çalışmalarını hızlandırarak sürdürdüğünü dile getirdi.
Amerika'da Eczacıbaşı markasıyla üretilen vitamin ve beslenme ürünlerinin 2008'de pazara sunulduğunu hatırlatan Birol, yakın zamanda, özellikle bebeklere yönelik tamamen organik bakım ürünlerinin tüketiciyle buluştuğunu söyledi.
Birol, Avrupa'nın önde gelen ilaç üreticilerinden Sigma Tau'nun 3 önemli ürününün Türkiye'deki dağıtım ve satış haklarını da EİP'in aldığını, hastane ürünleri alanında faaliyet gösteren Eczacıbaşı-Baxter'ın, renal ürünler, biyolojik ürünler, anestezi ürünleri ve biyo-cerrahi ürünlerinde de büyümesinin amaçlandığını aktararak, sağlık sektörünün farklı alanlarında çeşitli proje çalışmalarını da sürdürdüklerini ifade etti.
Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri bünyesinde sürdürülen evde bakım hizmetlerine daha da ağırlık vereceklerini belirten Birol, geçen yıl İstanbul'un Anadolu yakasındaki Koşuyolu'nda açılan "Evital" ile hizmetin otel konforuna taşındığını kaydetti.
Hastane ile ev arasında bir tedavi ve bakım merkezi olarak konumlandırılan Evital'lerin sayısının artırılmasını planladıklarını dile getiren Birol, Avrupa yakasına da yeni bir merkez açacaklarını bildirdi.
Nükleer tıpta hedef bölgesel liderlik
Eczacıbaşı-Monrol Genel Müdürü Uğur Bozluolçay ise nükleer tıp alanında Türkiye lideri olan ortaklığın hedefinin bölgesel liderlik olduğunu söyledi.
Eczacıbaşı-Monrol'un, konusunda uzman 135 çalışanı ve 18 bayisiyle Türkiye'deki nükleer tıp merkezlerine hizmet veren ilk ve tek üretici Türk firması konumunda bulunduğunu anlatan Bozluolçay, kuruluşun 1995'te radyofarmasötik ithalatıyla başladığı faaliyetlerine 1997'den bu yana nükleer tıp alanında kullanılan ürünlerin üretimiyle devam ettiğini belirtti.
Bozluolçay, halen Kocaeli, Ankara, Adana ve İzmir olmak üzere 4 şehirde üretim tesisi bulunan Eczacıbaşı-Monrol'un, 2012 sonuna kadar 5'i yurt dışında olmak üzere toplam tesis sayısını 13'e ulaştırmayı hedeflediğini kaydetti.
Eczacıbaşı-Monrol'un, 2001'de TÜBİTAK MAM teknoparkı bünyesindeki kendi üretim tesisinde Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun denetimi altında, uluslararası standartlara uygun tanı ve tedavi amaçlı radyofarmasötiklerin üretimine başladığını anlatan Bozluolçay, kuruluşun ürün ve hizmetlerini, geçerli olan en son ulusal ve uluslararası kurallara uygun, iyi üretim tekniklerini kullanan ve yenileyen, güvenilir ve kaliteli ürünler sunmayı ön planda tutarak gerçekleştirdiğini vurguladı.
Bozluolçay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye pazarı dışında Mısır, Cezayir, Ürdün, Lübnan, Pakistan ve Hindistan ile Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerine dış satım faaliyetlerinde bulunan Eczacıbaşı-Monrol, AB lisanslama sürecinin tamamlanmasıyla 2009'da AB ülkelerine de dış satım yapmayı hedefliyor.
Kuruluşun gelecek hedefleri arasında, şu anda yoğunluğu onkoloji alanında olan ürünlerin 2-3 yıllık bir gelecekte kardiyoloji ve nöroloji alanlarıyla zenginleştirilmesi, onkoloji alanında şu anki genel amaçlı ürünler yanında özel kanser tiplerini görüntülemeye yönelik ürünlerin de çıkarılması, Türkiye dışında Doğu Avrupa ve Orta Doğu'da büyümenin devam ettirilmesi, şu anki ürün hattına ek olarak MR ve CT'de kullanılan kontrast maddeleri ve tedavi ürünlerinin eklenmesi yer alıyor."
Bozluolçay, 2009'da Dubai'de, 2010'da Antalya ve İstanbul'da, 2011'de Bükreş, Kahire, Samsun ve Malatya'da, 2012'de ise Sofya ve Varşova'da yeni tesisler açacaklarını sözlerine ekledi.