Eczaneler atık pil toplayacak
24 bin noktada hizmet veren eczacılar, atık pillerin toplanması konusunda hastalarını bilgilendirecek
ANKARA - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği ile imzaladıkları protokolle 24 bin noktada hizmet veren eczacıların, atık pillerin toplanması konusunda hastalarını bilgilendireceklerini ve eczanelerine koydukları kutular sayesinde topladıkları pillerin doğaya zarar vermeyecek şekilde imhasına katkıda bulunacaklarını bildirdi.
Çolak, yaptığı yazılı açıklamada, TEB'in bu protokolle çevre sağlığı alanına da duyarsız kalmadığını gösterdiğini belirtti.
Türkiye'de her gün yaklaşık 7-8 ton pilin çöpe atıldığına dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti:
''Pillerin içinde bulunan kimyasal maddelerin en zararlısı olan cıva ve kadmiyum, toprağa ve suya kolayca karışabiliyor. Bitkisel besinler yoluyla da insanlar tarafından alınıyor. Bu zararlı kimyasallar, merkezi sinir sisteminin, beyin, böbrek ve karaciğer dokularının tahribine, kansere, genetik bozukluklar nedeniyle ölü doğumlara neden olabiliyor.
Dünyada doğal kaynakların ve madenlerin tüketimi bugünkü hızında sürerse elli yıl içinde insanların ihtiyaçlarını karşılamak için iki gezegen daha gerekecek. Bu senaryonun önüne geçmek, çocuklarımıza daha sağlıklı bir gelecek bırakmak için, pillerin uygun biçimde toplanması son derece önemli.
Protokol çerçevesinde 24 bin noktada hizmet veren eczacılarımız, atık pillerin toplanması konusunda hastalarını bilgilendirecek ve eczanelerine koydukları kutular sayesinde pillerin doğaya zarar vermeyecek şekilde imhasına katkıda bulunacak. Yurttaşlarımızın da bu konuda gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyor, herkesi pillerini çöpe atmak yerine, atık pil kutularına atmaya davet ediyoruz.''
Çolak, TEB'in çevre ve insan sağlığına duyarlılığının bir parçası olarak, bir sonraki aşamada evlerde miadı dolmuş ilaçların toplanmasına ve imha edilmesine yönelik çalışmalara hız vereceğini bildirdi.