Eker barış mesajı verdi
Gıda Güvencesi İçin Özel Sektör Konferansı açılışında konuşan Bakan Eker barış mesajı verdi.
İSTANBUL - Küresel gıda güvenliğinin sağlanması ve özel sektörün tarımdaki yeri gibi konuların tartışılacağı "Gıda Güvencesi İçin Özel Sektör Konferansı" Sait Halim Paşa Yalısı'nda başladı.
Konferansın açılışında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Tarım alanında yapılacak yatırımlar, küresel barışa da yapılacak bir yatırımdır" dedi. Eker, konferansın Türkiye'de yapılmasının yerinde bir karar olduğunu ifade ederken, Anadolu'nun birçok tarım ürününün ana vatanı olduğuna vurgu yaptı. Yapılan çalışmalarda Türkiye'de 4 bin 200 endemik bitki türü olduğunu belirten Bakan Eker, Türkiye'nin sadece kıtaların birleştiği yer olarak değil küresel gıda güvenliği açısından da önemli bir yerde olduğuna dikkati çekti.
Bakan Eker, mısır şeker ve buğday fiyatlarında yüzde 6'lık yükseliş olduğunu, Dünya Bankası'nın ağustos ayı rakamlarına göre gıda fiyatlarının yüzde 10 artış gösterdiğine değinerek, nisan-temmuz arasında dünya gıda fiyatlarının (tahıl fiyatları) yüzde 18, hayvansal ve bitkisel yağların yüzde 7 arttığını söyledi. Eker, bu artışın 2008'dekine benzer bir krizin oluşabileceği endişesine neden olduğunu dile getirdi. "Tarımsal ürün fiyatlarındaki artışların en önemli nedenlerinden biri spekülatif hareketlerdir" diyen Mehdi Eker, petrol fiyatlarındaki artışın ülkeleri bioyakıt arayışlarına yönelttiğinin de altını çizdi.
Her gün 1 milyar insan yatağa aç giriyor
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, gıdaya erişimde küresel anlamda büyük sıkıntılar olduğuna değindiği konuşmasında, "Her gün 1 milyar insan yatağa aç giriyor. 1 milyar insan yatağa aç giriyorsa ve sayılarının artmasından endişe ediliyorsa dünyanın geriye kalan 6 milyar insan için güvenli bir yer olduğunu iddia etmek doğru olmaz" değerlendirmesinde bulundu. Eker, 2007 yılından sonra gıda güvenliği ve fiyat dalgalanmalarının bir kez daha yakıcı bir şekilde kendinin hissettirdiğini sözlerine ekledi. Özel sektörün tarım alanında daha etkin rol almasının hedeflendiği konferansta, Bakan Eker, girişimcilerin desteklenmesi şöyle istedi:
"Gelişmekte olan ülkelerdeki küçük çiftçilerin üretim sürecine entegre edilmelerinin çok önemli olduğunu, düşünüyorum, bu kapsamda küçük üreticilere destek sağlanması kaçınılmazdır. Hükümetlerin küçük çiftçilere yönelik faizsiz ya da çok düşük faizli, katlanılabilir faizli kredi uygulamalarını başlatmaları bir çözüm olabilir."
Hükümetin tarıma yaptığı yatırımlar
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, hükümetleri boyunca tarıma ayrı bir önem verdiklerini hatırlattı. 2004 yılından bu yana tarımda değişik alalarda krediler verilerek destek sağlandığını kaydeden Eker, rakamsal olarak şu bilgileri verdi:
"Tarıma yapılan yatırımlar sabit fiyatlarla yüzde 192 oranında, cari fiyatlarda ise yüzde 516 oranında artmıştır. 2011 yılında tarıma yapılan yatırımlar 5,3 milyar TL, özel sektör yatırımı ise 7 milyar TL'dir. Türkiye, tarım sektöründe alınan tedbirler ve uygulanan politikalarla son 8 yılın 7'sinde pozitif büyümüştür. Tarım gibi tabiat şartlarıyla birebir ilişkili bir sektörde art arda pozitif büyümek son derece önemli. 2012'nin ilk altı ayında genel ekonomik büyüme yüzde 2,9 iken, tarımsal büyüme aynı dönemde yüzde 4,2 olarak gerçekleşmiştir. Tarıma yapılan yatırımlar ilk 6 ayda 2,1 milyar dolara, toplam yatırım içinde ise 7 katına çıkmıştır."
Bakan Eker, tarıma yapılan 61 milyarlık yatırımın 33 milyar liralık kısmının özel sektör tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yaparak, Türkiye'nin bu konuda örnek bir ülke olduğu nitelemesinde bulundu. Alt yapıyla ilgili olarak, sulamanın etkili bir biçimde yapılmasına önem verdiklerini söyleyen Eker, özellikle damla ve yağmurlama sulama sistemi konunda çalışmalar yapıldığı bilgisini verdi. Bakan Eker, tarımda kredi kullanımının çarpıcı boyutlara ulaştığını ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getirerek, Ziraat Bankası üzerinden 1 milyon 100 bin çiftçinin 23 milyar lira kredi kullandığının altını çizdi. Eker, sağlanan bu kredilerin 6 milyar lirasının faizsiz, geriye kalanının ise piyasa faiz oranının yarısı oranında çiftçiye sunulduğuna dikkati çekerek başarının sadece kredi vermede değil, geri ödemede de yakalanan yüzde 99'luk oranla başarının sağlandığını söyledi.
Bakan Eker, konuşmasının son kısmında tarım sektörü ile sigortacılığın bir araya getirildiğini belirterek, devletin, ürün ve hayvancılık söz konusu olduğunda sigorta poliçe bedellerinin yarısını ödediğine vurgu yaptı. Bakan Eker, sözlerini, "Türkiye küresel gıda güvenliğinin tesisi ile ilgili katkı sağlayabilecek önemli bir ülkedir" diyerek sonlandırdı.
Suma Chakrabati ve Jose Graziano da Silva'nın değerlendirmeleri
Konferans açılışında konuşan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Suma Chakrabarti, özel sektör için, alt yapı geliştirilmesini, taşıma süresinin hızlandırılmasını ve çiftçilerin finansman kaynaklarına kolay ulaşabilmesinin sağlanmasını istedi.
Küresel ve bölgesel manada gıda güvenliğinin daha da zorlaştığını ifade eden Başkan Chakrabarti, konuşmasında, Türkiye'nin ekilebilir alan büyüklüğüne dikkati çekerek, sulama sistemlerinin yeterli seviyeye çıkarılmamasının sıkıntılara neden olabileceğini söyledi. Özel sektörün tarım alanında yeterince rol alamadığına da vurgu yapan Chakrabarti, sorunu sulama sistemlerinin kurulamaması ve şeffaf olmayan politikalara bağladı.
Suma Chakrabarti'nin ardından kürsüye elen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Müdürü Jose Graziano da Silva, "Gıda fiyatlarında panik yapacak bir durum yok ama uyanık olmak lazım" şeklinde konuştu. Da Silva, dünyada milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu belirterek, sorunun yalnızca özel sektörün değil hükümetlerin de sorunu olduğunu ifade etti. Graziano da Silva özel sektörün geliştirilmesi konusunda yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Politik duyarlılığın oluşturulmalı, teknik sorunların çözümünde özel sektöre yardımcı olunmalı, iletişim, bilgi değişimi ve kaynak mobilizasyonu sağlanmalı"
Suma Chakrabati ve Jose Graziano da Silva konuşmalarının ardından Bakan Mehdi Eker ile baş başa ve basına kapalı olarak görüştü. Üçlü, görüşmenin ardından basının karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Bakan Eker, basın açıklamasında, Türkiye'nin FAO ve EBRD ile çalışmalara devam edeceğini söyledi. Hükümetin açıkladığı teşvik paketinin tarıma olumlu yansımaları olacağını da sözlerine ekleyen Bakan Eker, tarım söz konusu olduğunda özel sektörün çok fazla desteklendiğini belirtti.
Küresel tarım sorunlarının tartışılıp çözüm önerilerinin sunulacağı konferansa, Ukrayna, Bulgaristan, Mısır, Ürdün, Rusya ve Sırbistan tarım bakanları da katıldı.