Ekim ile hasadı aynı anda yapıyorlar

Silifke'de seralarda bir yandan domatesler hasat edilirken diğer yandan ikinci ürün fideleri dikiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
MERSİN - Silifke ilçesindeki seralarda domates hasadı devam ederken ikinci ürün olarak domates fidelerinin dikimi de başladı.
 
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 4 bin dönüm arazide üretimi yapılan domatesin hasadı devam ederken, yeni fidelerin de aynı seralarda dikimine başlandığını kaydetti.
 
Seralarda ilk ürün hasadının tamamlanmasının ardından yapılan ikinci ekimden de ürün alınmaya başlayacağını ifade eden Akarca, aynı serada iki defa üretim yapılabilmesinin üreticiye kazandırdığını belirtti.
 
Akarca, 4 bin dönümü sera olmak üzere ilçe genelinde yıllık 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığına ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğine dikkati çekerek, 175 bin ton üretimden 58 bin tonunun başta Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan'a ihraç edileceğini söyledi.
 
Silifke'nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde de iddialı olduğunu vurgulayan Akarca, "Her yıl üretimin 3'te 1'inden fazlasını ihraç ederek, gerek ülke ekonomisine gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon TL'lik döviz girdisi sağlıyoruz" dedi.
 
Akarca, seradaki domateslerin arılarla döllendiğini, bu nedenle dolgun, şekli düzgün, renginin koyu olduğunu, bu nedenle de üreticilerin hem hormonsuz hem de kaliteli domates ürettiğini dile getirerek, "İlçedeki domates üretimi ve kalitesi her geçen gün artıyor. Kalitenin artmasında, yapılan toplantıların büyük faydası oldu. Artık çiftçiler gelişigüzel ekim yapmıyor, işi bilinçli olarak yapıyorlar. Yani babadan kalma yöntemleri terk edip, bilimsel verileri dikkate alıyorlar. Bu da hepimizi çok mutlu ediyor" dedi.
Kilosu 40 kuruşa düşen domatesin şu anda 75 kuruştan satıldığını kaydeden Akarca, "Domatesler şu anda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine gönderiliyor. İhracat ise önümüzdeki günlerde başlayacak. Fiyatlar düşüktü ancak şu anda yükselmeye başladı. Dileğimiz fiyatların iyi olması ve üreticinin yüzünün gülmesidir" diye konuştu.