”Ekonomi küçülürken emeklilik sistemi büyüyor”

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Adalı, Türkiye'de tasarruf amacıyla 1 milyon 834 bin kişinin BES'i tercih ettiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANTALYA - Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, Türkiye ekonomisi kriz nedeniyle küçülürken, bireysel emeklilik sisteminin büyüdüğünü bildirdi.

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Garanti Emeklilik şirketinin faaliyetlerini Antalya'da gazetecilere tanıttı. Türkiye ekonomisinde ekonomik kriz nedeniyle küçülme yaşanırken bireysel emeklilik sektörünün kriz ortamında büyüdüğüne dikkati çeken Adalı, BES'in avantajlarını anlattı.

Türkiye'de tasarruf amacıyla 1 milyon 834 bin kişinin BES'i tercih ettiğini belirten Adalı, 30 yaşında aylık katkı payı 150 TL olan bir kişinin 56 yaşında 112 bin TL; 35 yaşında 250 TL katkı payı ödeyen bir kişinin de toplam 128 bin TL birikime sahip olabileceğini vurguladı.

Türkiye'de 22 Mayıs 2009 itibariyle BES fon büyüklüğünün 7 milyar 404 milyon TL'ye ulaştığını, sektörün bu yılın 5 aylık döneminde, geçen yıla göre yüzde 5 büyüdüğünü ifade eden Adalı, şöyle konuştu:

"Garanti emeklilik yılın 5 aylık dönemde 22 Mayıs itibariyle yüzde 19,5 büyüdü. Fon büyüklüğü ise 1 milyar 65 milyon TL'ye ulaştı. Fon büyüklüğünde ise 5 aylık dönemde yüzde 14,4 büyüdük. Garanti Emeklilik 357 bin kişiye ulaştı. Antalya'yı biz çok sevdik. Çünkü Antalya BES'te İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 4'ncü il haline geldi. Antalya'da 79 bin 98 BES katılımcısı var. Bunun 20 binin üzerindeki de Garanti Emeklilik katılımcısıdır. Antalya'daki her dört BES katılımcısından biri Garanti Emeklilik şirketini tercih etti. Antalya'da toplam fon büyüklüğümüz 50 milyon TL'ye ulaştı."

Hayat sigortacılığı sektörünün de hızla geliştiğine dikkati çeken Adalı, Türkiye'de hayat sigortasında prim üretiminin 1 milyar 575 milyon TL'ye ulaşarak geçen yıl bu sektörün yüzde 7,90 büyüdüğünü anımsattı. Garanti Emeklilik pazar payının yüzde 10'a ulaştığını dile getiren Adalı, ekonomik kriz döneminde Garanti Emeklilik'in bir ilki gerçekleştirerek en kapsamlı işsizlik ürünlerini uygulamaya başladığını vurguladı.

Kredi Kartı Ödeme Güvencesi, Gelir Güvencesi ve Kredi Ödeme Güvencesi olanaklarını müşterilerine sunduklarını dikkati çeken Adalı, şöyle konuştu:

"Garanti emeklilik tarafından ilk kez uygulanan işsizlik ürünleri çerçevesinde Ocak-Mayıs döneminde işsiz kalan 800 kişinin toplam 1,4 milyon TL borcu ödendi. Yıl sonunda bu sayının 3 bin-3 bin 500'e çıkması bekleniyor. 2008'de toplam 12,8 milyon TL işsizlik üretimi gerçekleştirdik. 2009'da ise işsizlik üretimi 32,2 milyon TL olarak hedefliyoruz. Türkiye ekonomik kriz nedeniyle küçülürken bireysel emeklilik sistemi sektörü büyüyor."

Türkiye'de 2009 yılında sektörün 2 milyona ulaşmayı hedeflediğini belirten Adalı, sektörün yüzde 15 büyüyeceğini, fon olarak da yüzde 40 büyüme beklediklerini söyledi.

Yastık altı para BES'e gelmeli

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, kriz sürecinde yastık altındaki paranın BES'e katılmadığını kaydetti. Aylık 80-100 TL tasarruf yapabilenlerin BES'i tercih ettiğini ifade eden Adalı, şöyle devam etti:

"Ekonomik krizde geleceklerini garanti altına almak isteyen 80-100 TL aylık tasarrufta bulunmak isteyenler BES'i tercih etti. Yastık altındaki para ve altın BES'e gelmedi. Hedeflediğimiz kitle küçük paraları tasarruf edenlerdir. Tasarruf kriz döneminde altından BES'e kaydı diyebiliriz. Türkiye'de 6'ncı yılına ulaşan BES belli bir düzeyde bilinirliğe ulaştı. Küçük tasarruflar BES'in en doğru adresidir."