Ekonomi yönetimi yorumladı
Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Canikli, Bakan Zeybekci ve Soylu, Birleşik Krallık'taki Brexit oylamasını değerlendirdi.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İngiltere’nin Brexit referandumunda Avrupa Birliği’nde kalmaya hayır demesiyle ilgili olarak sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj yayınladı.
Şimşek, “Pandora’nın Kutusu’nu açmak istemiyordunuz ama çoktan açıldı” ifadesini kullandı.
Mehmet Şimşek, tweetini İngilizce olarak paylaştı.
'Gemiyi ilk terk eden İngiltere'
Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı ile Birliğin dağılma sürecinin başladığını söyledi.
İngiltere'de önceki gün gerçekleştirilen ve bu sabah sonuçları açıklanan referandumda ayrılık yanlıları zafer kazanırken, bu gelişmenin ardından Hollanda ve Fransa'daki muhafazakar partilerden de referandum çağrıları yapılmıştı.
Canikli, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nin dağılma süreci başladı, gemiyi ilk terk eden İngiltere oldu" diye konuştu.
'AB'nin ilk krizi değil'
Öte yandan konuyla ilgili olarak Çalışme ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da açıklama yaptı.
Soylu, "İngiltere'nin verdiği kararın demokratik bir karar olduğunu ifade etmem gerekir. Neticede herkes kendi hür iradesini ortaya koymuş ve bir millet AB ile ilgili bir yol ayrımına, kendi geleceği adına karar vermiştir. Elbette ki şunu söylemek gerekir, bu, AB'nin ilk krizlerinden birisi değildir. AB'nin anayasa ile karşı karşıya kaldığında ortaya koyduğu kriz de bunlardan biridir. Tabii bunu bir depresif hal olarak değerlendirmek gerekir mi, eğer gerekirse bu halin sonu nerelere varır, önümüzdeki günlerde çok yüksek bir ölçekte nitelendirdiğimiz ve kendilerinin de öyle nitelendirdikleri Avrupa medeniyeti, anlıyorum ki cevabını bulabilecektir. Ama şunu ifade etmek istiyoruz; İngiltere'deki referandumda Türkiye üzerinden bir tartışma odağının oluşturulması bizi ülke olarak da millet olarak da rahatsız etmiştir. Bunu hak etmediğimizi, orada bir siyasal sürecin parçası olması konusunda Türkiye'nin bir haksızlıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmek isterim."
'Kişi başı gelirleri 30 bin dolara düşer'
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise açıklamasında, Birleşik Krallık halkının referandumla AB'den çıkma kararı aldığını belirterek, bu kararın önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.
Sonucun çok önemli ve tarihi bir gelişme olduğunu belirten Zeybekci, bu gelişmenin belki de AB’nin yapısında köklü değişiklikleri ortaya çıkarabileceğine işaret etti. Brexit’in siyasi anlamda çok önemli sonuçları olacağını vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti:
"Tüm Avrupa, Brüksel’den daha ayrı siyasi karar mekanizmalarına doğru ilerleyecektir. Birleşik Krallık, 2009 yılı sonrasında AB büyümesine tek başına yüzde 35 katkı vermiştir. 2015 sonu itibarıyla 16,2 trilyon dolar büyüklüğünde, kişi başına düşen geliri 31 bin 900 dolar olan AB ekonomisi, Birleşik Krallık'ın, AB'den ayrılması sonucu 13,4 trilyon dolara ve kişi başına düşen gelirin 30 bin dolara indiği bir ekonomi olacaktır."
'Sonuçları önümüzdeki günlerde göreceğiz'
Büyük bir ekonomik ve siyasal gücün kararının sonuçlarını önümüzdeki günlerde daha iyi göreceklerini belirten Soylu, "Bizim yolculuğumuz açıktır. Dünyanın ortak değerleriyle ilgili vermiş olduğumuz kararlardan sapmamız da söz konusu değildir. Ama bu, Türkiye'nin onurlu bir şekilde kendi hedefleriyle birlikte ancak buluşmasıyla mümkündür." diye konuştu.
Soylu, ülkelerin, birliklerin bazen "nefeslenmeye" ihtiyaçları olabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Belki de İngiltere'nin aldığı bu karar, bir futbol topuna basıp etrafındaki gelişmeleri tekrar seyredip, dünyanın sadece bu büyük ülkelerin kendi çıkarlarından ve kendi istifade edebileceklerinden var olduğunu düşünen bir anlayışın doğru olmadığını anlarlar ve hissederler. Onun için yapılması gereken, bu konunun iyice izlenmesi ve irdelenmesidir. İngiltere halkı bir karar vermiştir. En uç noktasından en merkezi noktasına kadar. Zannediyorum, Avrupa da kendi birikimi ve tecrübesi içerisinde bu değerlendirmeyi yapacaktır."